gniocchi z sosem

Mięciutkie, ropływające się w ustach gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowo – śmietanowym sosie. Składniki na gnocchi: 1kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos podgrzybkowy: Zobacz więcej
Gniocchi, czyli ziemniaczane kluseczki, popularne we Włoszech, w Chorwacji, podobne składem do naszych kopytek. Wiadomo, leń kupuje gotowe (co prawda, bez konserwantów i chemii). podane z dowolnym, w Zobacz więcej
. Okazało się jednak, że jak w wielu przypadkach produkt zrobiony w domu jest milion razy lepszy od gotowego. Gniocchi to jakby delikatniejsza, rozpływająca się w ustach forma klusek. Idealnie zgrywa Zobacz więcej
Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, przyrządzała je moja Babcia. Było to jedno z moich ulubionych dań. Przyrumienione z patelni z cebulką, mniam. Dzisiaj przyrządzam je ja, ale w nieco zmienionej Zobacz więcej
Kawa i Czekolada
Kawa i Czekolada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kawa i Czekolada
Pesto

Pesto 278

0
Pesto idealne nie tylko do makaronów czy do gniocchi np. ziemniaczanych, ale również świetnie się sprawdza, jako smarowidło do chleba, baza do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), a nawet dodatek do Zobacz więcej
Proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni... Właśnie za to kocham Włochy. Wystarczy trochę ziół, oliwa, ser i pasta, danie gotowe :) w roli głównej najpopularniejszy włoski sos - pesto! Zobacz więcej
Drugą część urlopu spędzamy na Istrii. Dzisiaj wybraliśmy się na wycieczkę na słoweńskie wybrzeże Istrii - Piran, Koper, Isola. W Koper'ze znaleźliśmy małą gospodę (Cantina Istriana - "Slavček", Zobacz więcej
Dzisiaj idziemy delikatnie w stronę włoskiej kuchni – przepis na szpinakowe gniocchi. Włosi rozróżniają dwa rodziaje gniocchi : ziemniaczane oraz mączne. Dzisiaj pokaże wam jak zrobić ziemniaczane. Zobacz więcej
Gotowanie dwóch wersji jednej potrawy jest u mnie normą. Bardzo często robię coś z mięsem dla mięsożerców i to samo tylko bez mięsa dla siebie. Dziś chciałam zrobić sos carbonara, ale w końcu padło na Zobacz więcej
Tagliatelle z sosem pomidorowym z ricottą Ostatnio miałam wielką ochotę na jajeczne tagliatelle. Nie miałam pomysłu na sos, wiedziałam tylko, że chcę coś szybkiego, poszłam do sklepu poszukać Zobacz więcej
jeśli będziecie mieć zwykłe suszone, takie ze sklepu to też nie ma problemu. Po prostu dłużej je namaczajcie. Na zimną jesień i zimę. Przepis na dwie głodne osoby. 1 opakowanie gniocchi 500gr 1 Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy 62

3
", którą serdecznie polecamy, ponieważ jest w niej wiele prostych i inspirujących przepisów (np. gniocchi z sosem pomidorowym). Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 średnia Zobacz więcej
pokrój lub porwij w palcach na 2-3 części. Podsmażaj aż lekko zmiękną. Dodaj pomidora i oberwane z gałązek listki tymianku, wymieszaj i dodaj lampkę wina. Pozwól płynowi odparować na nieco większym Zobacz więcej
Gniocchi to rodzaj włoskich klusek, które najczęściej podaje się z sosami. Przypominają trochę nasze polskie kopytka, ale według mnie są ich ulepszoną wersją. Korzystałam z przepisu autorstwa jednego Zobacz więcej
Wpis Dyniowe gnocchi z grzybami pochodzi z bloga Paszczaki gotują Dyniowe gnocchi z grzybami to po prostu jesień na talerzu. Składniki: Dyniowe gniocchi: 500 g dyni hokkaido 350 g ziemniaków Zobacz więcej
do sałatek, smoothie, lodów (!!!), pierogów, gniocchi czy ciasta czekoladowego i dziesiątek innych potraw.Barszcz z tego przepisu na świeżo wyciskanym soku z buraków to w moim domu ulubiona zupa. Zobacz więcej
chodziło. Burro salvia! W jednym ze starych numerów Wysokich Obcasów jest cały kulinarny fragment Agnieszki Kręglickiej poświęcony właśnie szałwii. Czyta się bardzo przyjemnie i nie sposób się z Nią Zobacz więcej
do dań głównych, po frytki, kopytka czy jak kto woli włoskie gniocchi po takie dania jak zupa z pieczonych ziemniaków, mussaka czy nawet drożdżówki z ziemniakiem. Lista pod hasłem "ziemniak" jest na Zobacz więcej
, i sos. Krótko mówiąc gnocchi. Kluski, kluseczki, kluchunie, larwunie. Kiedyś opisując Oli sposób robienia gniocchi napisałam, że po uturlaniu zgrabnych wałeczków, trzeba te larwunie przeczesać Zobacz więcej