Przepis na gnocchi

Sue
Sue Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Soul Cakes
Gnocchi.

Gnocchi. 243

Nie wiem jakim cudem zapomniałam o tym, że na moim pulpicie widnieje taki folder, jak ,,do opublikowania'', a w nim mnóstwo podfolderów. Zdjęcia potraw, ciast, ciasteczek, z których nie zawsze byłam Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Gnocchi

Gnocchi 267

Gnocchi to włoskie kluseczki ziemniaczane, nieco podobne do polskich kopytek. Jeśli miałabym wybrać dodatek do obiadu, bez wahania wybrałabym gnocchi, bo bardziej odpowiada mi ich konsystencja. Robi Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Gnocchi

Gnocchi 324

Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, cośz kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Gnocchi

Gnocchi 543

Gnocchi czyli włoski odpowiednik naszych kopytek. Przepis pochodzi z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest . Składniki : 1 kg mączystych ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 250 g mąki + nieco Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Gnocchi

Gnocchi 539

Gnocchi Lubię gnocchi, ale samodzielnie robiłam je po raz pierwszy i zapewne nie ostatni ;) Smakują inaczej niż te gotowe ze sklepu i dlatego warto jezrobić. Przepis podpatrzyłam tutaj. Gnocchi Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem 1558

W zeszły weekend byliśmy na nocnej wycieczce w kopalni w Bochni (polecam bardzo). Zanim dotarliśmy na miejsce postanowiliśmy zajrzeć do polecanej przez Korulkę restauracji włoskiej, prowadzonej przez Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Gnocchi

Gnocchi 436

Smaczny dodatek do obiadu, włoskie primi piatti, kluseczki podobne do naszych kopytek :) Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji Zobacz więcej
w rytmie slow
w rytmie slow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w rytmie słów
Gnocchi!

Gnocchi! 127

Idelany obiad na weekend. Kiedy zamiast stać w kuchni wolimy leniuchować. Gnocchi z tuńczykiem. opakowanie gnocchi puszka tuńczyka ok. 10 czarnych oliwek łyżeczka kaparów 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Zobacz więcej
With love to cook
With love to cook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
With love to cook
Gnocchi

Gnocchi 114

Znowu przyszła włoska mama... tym razem po to, by nakarmić nas kluskami, czyli włoskimi gnocchi, co po włosku oznacza gruda :) W zależności od regionu Włoch mamy różne rodzaje gnocchi: ziemniaczane, Zobacz więcej
eljotynka
eljotynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zagarami
Gnocchi

Gnocchi 348

W trakcie wakacji kupiłam książkę "Makarony". Taki mini przewodnik po makaronach, trochę przepisów, opisów dodatków i zwyczajów jedzenia makaronów :) Wśród nich znalazł się także przepis na gnocchi, Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Gnocchi

Gnocchi 109

Gnocchi ALBA BLOG KULINARNY alba.blox@gmail.com Blog > Komentarze do wpisu « Muffiny na walentynki Gnocchi „Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach! Są bardzo miękkie dzięki dodaniu do nich Zobacz więcej
Pommes à la cannelle
Pommes à la cannelle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pommes à la cannelle
Gnocchi

Gnocchi 73

Dzisiaj coś na włoską modłę. Today we'll take an Italian treat. Gnocchi Składniki (na ok. 70 gnocchi) 8 średnich ziemniaków 6-7 łyżek mąki 1 jajko sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Ziemniaki Zobacz więcej
kmiec.ag
kmiec.ag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Tablecloth
Gnocchi.

Gnocchi. 1250

Gnocchi. Dzisiaj moje pierwsze podejście do Gnocchi. Pierwsza porcja nie była zbyt udana, ale kolejne po dodaniu większej ilości mąki i soli wychodziły idealne. Składniki: - 1kg ziemniaków Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Gnocchi - przepis

Gnocchi - przepis 163

Gnocchi - przepis Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Kalafiornica - dieta dr Dąbrowskiej Gnocchi - przepis Przepis na gnocchi Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Przepis na gnocchi

Przepis na gnocchi 103

Te małe włoskie kluseczki możecie kupić gotowe w sklepie, ale zachęcam do ich własnoręcznego przygotowania w domu. Zajmuje to stosunkowo niedużo czasu, a efekt finalny dania z gnocchi jest Zobacz więcej
pees91
pees91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity kąsek
Gnocchi

Gnocchi 106

Gnocchi w restauracji Dziurka od klucza Gnocchi to kluski, zwyczajne, proste w przygotowaniu i przepyszne włoskie kluski. My w Polsce mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Podają je z różnymi Zobacz więcej
Sandersik
Sandersik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ooomnomnomnom!
Przepis na domowe gnocchi

Przepis na domowe gnocchi 951

Gnocchi (wym. nioki) to pyszne wołoskie kluseczki wyrabiane z mąki i ziemniaków, odpowiedniki naszych swojskich polskich kopytek. Są więc pyszne, proste w wykonaniu i wbrew pozorom nie aż tak Zobacz więcej
Awersowy
Awersowy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La Braseria
Gnocchi

Gnocchi 415

W miniony weekend postanowiłem po raz pierwszy zrobić gnocchi. Czyli kluski. I tak samo, jak niejednoznaczne jest słowo "kluski", tak samo różne mogą być gnocchi (czyt. [nioki]). Nie istnieje żaden Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Gnocchi

Gnocchi 336

Z masłem szałwiowym i cukinią, z grzybami i oliwą truflową, w sosie pomidorowym z parmezanem i bazylią... Wypróbowałam już wiele wersji, jednak za każdym razem to nie wyszukane dodatki, a prosta Zobacz więcej
MakeCooking
MakeCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MakeCooking
Gnocchi z kurczakiem

Gnocchi z kurczakiem 2833

Leniwa sobota i aktywna niedziela. Bardzo dużo działo się u mnie przez ten weekend. Z racji tej, że wraz z mężem jesteśmy fanami makaronów, a przede wszystkim włoskiej kuchni, chciałam się z Wami Zobacz więcej

Gnocchi to rodzaj włoskich kopytek, przygotowywanych z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Są niemal identyczne, jak nasze kopytka. Kopytka jednak robione są wyłącznie z ziemniaków, natomiast włoskie kluski mogą być też przygotowane z past jarzynowych, ziemniaków z dodatkiem sera, mąki, mąki gryczanej. Wyróżnia je również inny kształt.

Gnocchi najlepiej robić z ziemniaków odmian mączystych. Idealnie nadają się do tego odmiany holenderskie lub inne, odpowiednio oznaczone na opakowaniach. Ciasto przygotowane z takich ziemniaków jest delikatne i konsystencją przypomina kluski śląskie, choć jest bardziej plastyczne i mniej klejące. Należy jednak wybierać ziemniaki dojrzałe, gdyż nawet odmiany mączyste, ale młode, nie pozwolą utworzyć odpowiedniej struktury gnocchi ze względu na zbyt dużą ilość wody w miąższu. Do wyrobu włoskich kluseczek, niezależnie czy użyjemy ziemniaków, czy warzyw, nie należy dawać zbyt dużo jajek. Twarde są smaczne, ale przestają przypominać tradycyjne, włoskie danie.

Aby gnocchi były dobre, do gotowania trzeba wybrać równej wielkości bulwy. Jeśli jest to możliwe, warto ziemniaki upiec w piekarniku. Przy tym sposobie warto ponakłuwać skórkę widelcem lub ostrym patyczkiem. Pieczenie najlepiej przeprowadzić szybko i w temp. ok. 200 stopni. Ziemniaki na gnocchi obieramy dopiero po przestudzeniu. Przepuszczamy je przez praskę, ponieważ zmielone lub starte zrobią się bardzo kleiste. Nie najlepszym wyjściem jest również używanie tłuczka do ziemniaków, bowiem ziemniaki nie będą miały gładkiej konsystencji, co zepsuje cały zamysł klusek. Ciasto na kluski zagniata się szybko. Jeśli mąkę dosypiemy do ciepłych ziemniaków, wchłoną one jej za dużo i ciasto podczas gotowania może się rozlatywać. Gnocchi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i wyciągamy je, jeśli tylko wypłyną na powierzchnię.

Aby kluski miały prawdziwą formę gnocchi, muszą mieć charakterystyczne rowki, dzięki którym lepiej trzyma się na nich sos. Można je zrobić, przeciągając pojedyncze kluseczki po drewnianej deseczce nazywanej segnagnocchi, po widelcu lub kratce tarki. Włoskie mammy podają gnocchi na pierwsze danie. Idealnie smakują z sosami i pesto, ale można je podawać jako dodatek do dania głównego, zamiast makaronów, ziemniaków czy ryżu. Ze względu na delikatny smak pasują do każdego rodzaju dań. Najlepiej jeść je bezpośrednio po przygotowaniu. Można je ewentualnie obsmażyć. Jeśli jesteśmy zmuszeni do przechowywania gnocchi, zdecydowanie lepiej je mrozić, niż przetrzymywać w lodówce. Mrożone kluski, po wyjęciu z zamrażalnika trzeba wrzucić bezpośrednio przed jedzeniem do wrzątku. Niewskazane jest odmrażanie kluseczek.

Jeśli jajo zastąpimy zamiennikiem wegetariańskim, uzyskamy wyjątkowe danie do tego typu diety. Również osoby z nietolerancją glutenu znajdą dla sobie odpowiednie gnocchi. Od przygotowania i użytych produktów zależy bowiem ich smak, kolor i konsystencja, oraz dopasowanie do specjalistycznej diety czy ograniczeń żywieniowych. Zachęcamy więc do wariacji na temat gnocchi i komponowania własnych smaków.