gnocchi dyniowe z masłem i rozmarynem

Włoskie kluski gnocchi (wymawiamy: "nioki" nie "gnoczi")to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie Zobacz więcej
Składniki: - 250 g ricotty - 1 małe jajko - 2 łyżki maki - 100 g rukoli - 20 g startego parmezanu - 20 g masła - 2 gałązki rozmarynu - szczypta gałki muszkatołowej - pieprz i sól Wykonanie: Rukolę Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pyszne danie rodem z Włoch, choć nie jestem pewna, czy jest to tradycyjne włoskie połączenie. Gnocchi to tak naprawdę małe kopytka, tyle że owalne i z charakterystycznymi prążkami. Zobacz więcej
Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne włoskie kluseczki Gnocchi. Można je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław. Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Gnocchi z szałwią i grzybami

Gnocchi z szałwią i grzybami 20

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko Zobacz więcej
Zapraszam naobiad z resztek, gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka, choć te są o Zobacz więcej
Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 Zobacz więcej
Moje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Zobacz więcej
Są takie dania, które sprawdzają się najlepiej w smutne dni, kiedy ma się wrażenie, że grunt się pali pod nogami. Kiedy spotka nas nieprzyjemny problem są różne wyjścia z trudnej sytuacji. Dla Zobacz więcej
Uwielbiam to proste danie. Delikatne, żółtawe kluseczki, aromat palonego masła i chrupiące listki szałwii. Solo albo jako dodatek do gęsi, która późną jesienią pojawia się na stołach. Jest to jedzenie Zobacz więcej
Składniki (15 szt): masło kurkowe: 50g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold) 1 szalotka 1 ząbek czosnku 10 igiełek rozmarynu 125g kurek (mrożone trzeba rozmrozić, opłukać i poczekać aż obeschną), Zobacz więcej
Kiedy już objemy się zupami dyniowymi, zapiekam dynię w piekarniku i miksuję na puree. Taka dyniowa baza daje wielkie pole do popisu, przydaje się do najlepszego pod słońcem hummusu dyniowego (klik), Zobacz więcej
Danie o nazwie co najmniej wykwintnej. Kryje w sobie jednak prostotę składników i harmonię smaków, która kryje się w zgranym duecie dyni i szałwii. Zadziwiające jak to ziółko kojarzące się z herbatką Zobacz więcej
Są takie momenty kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Obezwładniający upał, konkubent który wrócił z wyjazdu i w kuchni zrobił taki burdel przy szykowaniu sobie kanapek, że aż mi słabo, i na Zobacz więcej
Sezon na dynie zaraz się skończy, a ja się tak w niej rozsmakowałam, że mam ochotę na więcej Gnocchi- czytaj „nioki” to nic innego jak włoskie kluski które robi się podobnie do naszych kopytek.We Zobacz więcej
Delikatne, rozpływające się w ustach, smaczne i nietuzinkowe - takie właśnie są dyniowe gnocchi. Do tego wszystkiego mają piękny, optymistyczny kolor. Idealnie pasujący do jesiennych liści spadających Zobacz więcej
netka_d
netka_d Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pogotowie Kulinarne
Kopytka (gnocchi) dyniowe

Kopytka (gnocchi) dyniowe 12

Pichcąc słuchałam: Oh Wonder"LOSE IT" Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 gpurée z dyni (przepistutaj) 150 g mąki pszennej (+ nieco do podsypania) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki Zobacz więcej
Ziemniaczane potrawy wyjątkowo dobrze się spisują w roli comfort food. Tego, jak to ktoś świetnie nazwał, "jedzenia na pocieczenie" jakoś szczególnie potrzebujemy w zimniejszej porze roku. U nas Zobacz więcej
Przepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, Zobacz więcej
W tym roku w pełni korzystam z dobrodziejstw dyni. Po zrobieniu pysznych babeczek dyniowych na Halloween, zostało mi sporo zamrożonego puree dyniowego. Tutaj znajdziecie przepis na babeczki oraz Zobacz więcej