gnocchi dyniowe z masłem i rozmarynem

Najprostszy, a zarazemjeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie wmaśle z aromatycznymi listkami szałwii. Gnocchi di patate con burro e salvia to jest właśnie włoska Zobacz więcej
Włoskie kluski gnocchi (wymawiamy: "nioki" nie "gnoczi")to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie Zobacz więcej
Mam nadzieję, że lubicie szybkie dania, bo taki właśnie przepis mam dla Was. Gotowe gnocchi, pancetta (może być boczek), zielony groszek (świeży lub mrożony) i pomidory. Morska sól, świeżo mielony Zobacz więcej
Składniki: - 250 g ricotty - 1 małe jajko - 2 łyżki maki - 100 g rukoli - 20 g startego parmezanu - 20 g masła - 2 gałązki rozmarynu - szczypta gałki muszkatołowej - pieprz i sól Wykonanie: Rukolę Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pyszne danie rodem z Włoch, choć nie jestem pewna, czy jest to tradycyjne włoskie połączenie. Gnocchi to tak naprawdę małe kopytka, tyle że owalne i z charakterystycznymi prążkami. Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Gnocchi z szałwią i grzybami

Gnocchi z szałwią i grzybami 34

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko Zobacz więcej
Zapraszam naobiad z resztek, gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka, choć te są o Zobacz więcej
Są takie dania, które sprawdzają się najlepiej w smutne dni, kiedy ma się wrażenie, że grunt się pali pod nogami. Kiedy spotka nas nieprzyjemny problem są różne wyjścia z trudnej sytuacji. Dla Zobacz więcej
Uwielbiam to proste danie. Delikatne, żółtawe kluseczki, aromat palonego masła i chrupiące listki szałwii. Solo albo jako dodatek do gęsi, która późną jesienią pojawia się na stołach. Jest to jedzenie Zobacz więcej
Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne włoskie kluseczki Gnocchi. Można je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław. Zobacz więcej
Danie o nazwie co najmniej wykwintnej. Kryje w sobie jednak prostotę składników i harmonię smaków, która kryje się w zgranym duecie dyni i szałwii. Zadziwiające jak to ziółko kojarzące się z herbatką Zobacz więcej
Sezon na dynie zaraz się skończy, a ja się tak w niej rozsmakowałam, że mam ochotę na więcej Gnocchi- czytaj „nioki” to nic innego jak włoskie kluski które robi się podobnie do naszych kopytek.We Zobacz więcej
Delikatne, rozpływające się w ustach, smaczne i nietuzinkowe - takie właśnie są dyniowe gnocchi. Do tego wszystkiego mają piękny, optymistyczny kolor. Idealnie pasujący do jesiennych liści spadających Zobacz więcej
Ziemniaczane potrawy wyjątkowo dobrze się spisują w roli comfort food. Tego, jak to ktoś świetnie nazwał, "jedzenia na pocieczenie" jakoś szczególnie potrzebujemy w zimniejszej porze roku. U nas Zobacz więcej
Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 Zobacz więcej
Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych. Mają piękny kolor i są Zobacz więcej
Na zdjęciach widzicie dwie wersje – gotowaną, tak po prostu, polaną masłem szałwiowym, i odgrzewaną w tymże maśle. Na patelnię klusek, ok.400 gram użyłam: 100 gram ricotty niecałą szklankę pulpy Zobacz więcej
Moje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Zobacz więcej
Najfajniejsze kluski jakie w życiu jadłam :)! Delikatne i smakowite, spłaszczone przyjemności :). Zobacz więcej
Puszyste gnocchi dyniowe z masłem korzennym dodane: 1 November 2012 Składniki: 800 g świeżej dyni lub 300 gram puree 300 g serka ricotta lub niekwaśnego twarogu mielonego 1 duże lub 2 małe żółtka 160 Zobacz więcej