Przepis na gofio

W kuchni hiszpańskiej urzeka mnie jej bogactwo, aromaty przypraw, świeżość i prostota wykonania, a w Hiszpanach celebrowanie życia w otoczeniu jedzenia i dumę ze swoich regionalnych smaków (szkoda że Zobacz więcej
To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 Zobacz więcej
Wyspy Kanaryjskie jeszcze do niedawna jawiły mi się jako odpowiednik raju na ziemi. Wiecie, błękitne niebo, przezroczysta ciepła woda, palemki… Ale biura podróży kłamią, wiemy to nie od dziś. Gran Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
misiepiecze
Tarta orzechowo-śliwkowa

Tarta orzechowo-śliwkowa 119

Wariacja na temat tarty Tatin łatwa i szybka, a do tego PRZEPYSZNA!!! SKŁADNIKI ok. pół kilo czerwonych renklod 100 g masła + ok. 3 łyżki do posmarowania formy 200 g cukru trzcinowego 1 duże jajko lub Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
misiepiecze
Marcepanki

Marcepanki 254

Bardzo łatwe ciasteczka marcepanowe, idealne na prezent ; ) SKŁADNIKI 150 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g masy marcepanowej 250 g mąki 1 żółtko CO I JAK Masło miksujemy Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
misiepiecze
Nowa odsłona

Nowa odsłona 11

misiepiecze: Nowa odsłona misiepiecze sobota, 12 marca 2016 Nowa odsłona Kochani! Szykuje się nowa odsłona projektu Kuchnia z Zasadami - będzie wielki MERGER wszystkich projektów, czyli Kuchnia z Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
misiepiecze
Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem 119

Rabarbar chodził za mną od dni paru, w placku jest pyszny, choć to też zasługa mąk, które tu zmieszałam;) SKŁADNIKI 3 szkl. mąki: u mnie mąka orkiszowa i gofio 1:1, do tego pół szklanki pszennej 2/3 Zobacz więcej
Na pierwszy rzut oka, jeszcze z okien samolotu Fuerteventura wydała mi się monotonna, płaska, jałowa. Jednakowe brązowe pagórki, szaro-bure kolory i brak zieleni sprawiają, że człowiek zaczyna Zobacz więcej
W srogą zimę warto powspominać podróże do ciepłych krajów. Kto nie chciałby się tam dziś znaleźć. Postanowiłam przywołać miły klimat przy pomocy słodkości. Zrobiłam przysmak pochodzący z Wysp Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb jęczmienny z prażoną mąką

Chleb jęczmienny z prażoną mąką 490

Gofio to miejscowy specjał Wysp Kanaryjskich. Nic to innego jak mieszanka uprażonych, świeżo zmielonych ziaren zbóż. Była ona podstawą diety pierwotnych mieszkańców Wysp - Guanczów. Dawniej wytwarzano Zobacz więcej
Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się Zobacz więcej
misiepiecze: Odwrócone żurawinowo-marcepanowe misiepiecze niedziela, 1 grudnia 2013 Odwrócone żurawinowo-marcepanowe Robi się szybko, pachnie zabójczo i tak też smakuje! SKŁADNIKI na spód foremek ok. Zobacz więcej
W poszukiwaniu nowych smaków świata, a także planowaniu wyczekiwanego i odpowiedniego miejsca na urlop, postanowiłam przygotować dla Was nowy cykl wpisów, który przybliży kuchnie danego regionu. Dziś Zobacz więcej
W poszukiwaniu nowych inspiracji na dobre paliwo do biegania w takie upalne dni, poszłam… pobiegać Wynikiem tego „pójścia” jest poniższe danie. Lekkie, ale pełne wartości odżywczych pochodzących z Zobacz więcej
Rozrzucone na Oceanie Atlantyckim Wyspy Kanaryjskie są jedną z najpopularniejszych turystycznych destynacji. Nic dziwnego, w końcu nad Kanarami przez cały rok świeci słońce, a łagodny oceaniczny Zobacz więcej
Dziś druga część relacji jedzeniowej z Teneryfy. Tym razem bierzemy na tapetę restauracje, produkty, których warto spróbować i być może warto przywieźć ze sobą jako jadalną pamiątkę :) Choć w Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego niż spokojny sobotni poranek po zabieganym tygodniu. Szkoda tylko, że za oknem rozgościła się jesień, i to nie ta złota, a deszczowa i ponura. W takie poranki potrzebuję Zobacz więcej
Mam wielki sentyment do wszystkiego co hiszpańskie.. Kolejna podróż i kolejna relacja na naszym blogu. Przedstawiam opis wyprawy na Teneryfę, widziany z mojego punktu widzenia. Na Teneryfie maiłam Zobacz więcej
Dziś druga część relacji jedzeniowej z Teneryfy. Tym razem bierzemy na tapetę restauracje, produkty, których wart spróbować i być może warto przywieźć ze sobą jako jadalną pamiątkę :) Choć w pierwszej Zobacz więcej
Czas na kulinarną inspirację zaczerpniętą z Hiszpani, a dokładniej z mojej ukochanej Fuerteventury. Wielokrotnie odwiedzałam Wyspy Kanaryjskie, ale gofio odkryłam dopiero podczas ostatniego pobytu w Zobacz więcej