gofio

Pamiętacie, jak pisałam o pobycie na Wyspach Kanaryjskich? Przywiozłam wtedy stamtąd mąkę prażoną, zwaną gofio. Zasmakowały nam z narzeczonym wyroby na jego bazie. Po kilku miesiącach od powrotu Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
misiepiecze
Marcepanki

Marcepanki 180

1
na stempelkach to znak, że należy je ponownie schłodzić w lodówce. Użyłam mąki gofio, ale możecie użyć orkiszowej pół na pół z mąką luksusową typ 550. A literki kupicie np. na pewnym znanym serwisie Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
misiepiecze
Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem 97

0
Rabarbar chodził za mną od dni paru, w placku jest pyszny, choć to też zasługa mąk, które tu zmieszałam;) SKŁADNIKI 3 szkl. mąki: u mnie mąka orkiszowa i gofio 1:1, do tego pół szklanki pszennej 2/3 Zobacz więcej
Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się Zobacz więcej
To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 Zobacz więcej
Wariacja na temat tarty Tatin łatwa i szybka, a do tego PRZEPYSZNA!!! SKŁADNIKI ok. pół kilo czerwonych renklod 100 g masła + ok. 3 łyżki do posmarowania formy 200 g cukru trzcinowego 1 duże jajko lub Zobacz więcej
Gofio to miejscowy specjał Wysp Kanaryjskich. Nic to innego jak mieszanka uprażonych, świeżo zmielonych ziaren zbóż. Była ona podstawą diety pierwotnych mieszkańców Wysp - Guanczów. Dawniej wytwarzano Zobacz więcej
dość szczodrze obdarzona. Ma kształt kuleczek, a część z nich zrobiona jest, tak mi się wydaje, z prażonej mąki. Podobna w smaku do kanaryjskiej mąki gofio. A może ktoś ktoś wie, z czego naprawdę Zobacz więcej
. Charakterystyczne dla kuchni kanaryjskiej są małe ziemniaczki gotowane w łupinkach z dużą ilością soli, podawane z dwoma sosami: pikantnym (oj pali!) i czosnkowo-- ziołowym. Mnie zdecydowanie Zobacz więcej
do ziemniaka. Pasują także do innych warzyw i mięs. Przepis na podstawowy mojo rojo znajdziesz tutaj. Tradycyjne gofio Jednym z produktów, którym zajadają się wyspiarze od stuleci jest gofio. Jest to Zobacz więcej
samym wjazdem na teren Parku Narodowego Teide. przypadła mi do gustu, bardzo sycąca, przepis. To na Teneryfie pierwszy raz spróbowałam słynnych kanaryjskich sosów mojo rojo i mojo verde, przepis. Zobacz więcej
owoce; a awokado je się do wszystkich posiłków, wyskrobując łyżeczką z twardej skorupki i obsypując jedynie szczyptą soli. A jeśli ktoś ma ochotę, może zerwać z ogrodu limonkę i skropić tłusty miąższ Zobacz więcej
(1) amaretto(1) ananas(1) banany(5) biszkopt(1) ciasta(9) ciasteczka digestive(1) ciasteczka korzenne(1) ciasto odwrócone(2) cynamon(1) czekolada(7) daktyle(2) dżem(4) figi(1) gofio(5) gruszki(2) Zobacz więcej
, oblane czekoladą. Są bardzo smaczne, choć smak nie jest wybitnie wyjątkowy. Zabawne jest, że na boku opakowania producent zapewnia, że filipinos korzystają z oryginalnej receptury i ,,są dumni, że Zobacz więcej
do ryby. Mój Mąż tak bardzo sobie upodobał ten sos, że dodaje go do wszystkiego – dosłownie. Nawet frytki mógłby jeść z mojo. Ale i tak nic nie przebije najwspanialszych lodów z mączką gofio. Bardzo Zobacz więcej
, oblane czekoladą. Są bardzo smaczne, choć smak nie jest wybitnie wyjątkowy. Zabawne jest, że na boku opakowania producent zapewnia, że filipinos korzystają z oryginalnej receptury i ,,są dumni, że Zobacz więcej
nowych widoków oraz smaków. Nie sposób zapomnieć koziego sera, rumu na miodzie z bitą śmietaną i cynamonem, lodów o smaku gofio albo słodkiej kawy leche leche. Poza lokalnymi smakołykami niebywałą Zobacz więcej