gofio

{{headerMessage}}
W srogą zimę warto powspominać podróże do ciepłych krajów. Kto nie chciałby się tam dziś znaleźć. Postanowiłam przywołać miły klimat przy pomocy słodkości. Zrobiłam przysmak pochodzący z Wysp Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
misiepiecze
Marcepanki

Marcepanki 225

1
{{headerMessage}}
na stempelkach to znak, że należy je ponownie schłodzić w lodówce. Użyłam mąki gofio, ale możecie użyć orkiszowej pół na pół z mąką luksusową typ 550. A literki kupicie np. na pewnym znanym serwisie Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
misiepiecze
Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem 109

0
{{headerMessage}}
Rabarbar chodził za mną od dni paru, w placku jest pyszny, choć to też zasługa mąk, które tu zmieszałam;) SKŁADNIKI 3 szkl. mąki: u mnie mąka orkiszowa i gofio 1:1, do tego pół szklanki pszennej 2/3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
misiepiecze
Tarta orzechowo-śliwkowa

Tarta orzechowo-śliwkowa 112

0
{{headerMessage}}
Wariacja na temat tarty Tatin łatwa i szybka, a do tego PRZEPYSZNA!!! SKŁADNIKI ok. pół kilo czerwonych renklod 100 g masła + ok. 3 łyżki do posmarowania formy 200 g cukru trzcinowego 1 duże jajko lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gofio to miejscowy specjał Wysp Kanaryjskich. Nic to innego jak mieszanka uprażonych, świeżo zmielonych ziaren zbóż. Była ona podstawą diety pierwotnych mieszkańców Wysp - Guanczów. Dawniej wytwarzano Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dość szczodrze obdarzona. Ma kształt kuleczek, a część z nich zrobiona jest, tak mi się wydaje, z prażonej mąki. Podobna w smaku do kanaryjskiej mąki gofio. A może ktoś ktoś wie, z czego naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do ziemniaka. Pasują także do innych warzyw i mięs. Przepis na podstawowy mojo rojo znajdziesz tutaj. Tradycyjne gofio Jednym z produktów, którym zajadają się wyspiarze od stuleci jest gofio. Jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
samym wjazdem na teren Parku Narodowego Teide. przypadła mi do gustu, bardzo sycąca, przepis. To na Teneryfie pierwszy raz spróbowałam słynnych kanaryjskich sosów mojo rojo i mojo verde, przepis. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owoce; a awokado je się do wszystkich posiłków, wyskrobując łyżeczką z twardej skorupki i obsypując jedynie szczyptą soli. A jeśli ktoś ma ochotę, może zerwać z ogrodu limonkę i skropić tłusty miąższ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(1) amaretto(1) ananas(1) banany(5) biszkopt(1) ciasta(9) ciasteczka digestive(1) ciasteczka korzenne(1) ciasto odwrócone(2) cynamon(1) czekolada(7) daktyle(2) dżem(4) figi(1) gofio(5) gruszki(2) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, oblane czekoladą. Są bardzo smaczne, choć smak nie jest wybitnie wyjątkowy. Zabawne jest, że na boku opakowania producent zapewnia, że filipinos korzystają z oryginalnej receptury i ,,są dumni, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do ryby. Mój Mąż tak bardzo sobie upodobał ten sos, że dodaje go do wszystkiego – dosłownie. Nawet frytki mógłby jeść z mojo. Ale i tak nic nie przebije najwspanialszych lodów z mączką gofio. Bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, oblane czekoladą. Są bardzo smaczne, choć smak nie jest wybitnie wyjątkowy. Zabawne jest, że na boku opakowania producent zapewnia, że filipinos korzystają z oryginalnej receptury i ,,są dumni, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomidory! Nie dajcie się zwieść pozorom! zielone bananki, małe ananaski – skoncentrowany smak ;-) 8. Gofio – czyli mąka z prażonych ziaren, np. pszenicy, kukurydzy, żyta. Znamienitym jest tutaj samo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nowych widoków oraz smaków. Nie sposób zapomnieć koziego sera, rumu na miodzie z bitą śmietaną i cynamonem, lodów o smaku gofio albo słodkiej kawy leche leche. Poza lokalnymi smakołykami niebywałą Zobacz więcej