gok kurczak

Przepis zaadaptowany z książki "Gok cooks Chinese" autorstwa Gok Wan. To za co uwielbiam chińską kuchnię to oprócz zrównoważonego i nasyconego smaku potraw, że prawie wszystko przyrządza się Zobacz więcej
Jak obiecałam, tak zrobiłam. Przygotowałam dla Was przepis na danie, w którym wykorzystujemy sos z przepisu na perliczkę (tutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego Zobacz więcej
Dostałam pod choinkę książkę kucharską Goka. No to z niej gokuję ;) Na pierwszy ogień poszedł kurak z czosnkiem. Dziecię wybrało, matka ugotowała. Nieco po swojemu :) Podaję swoją wersję - jest w niej Zobacz więcej
Chińszczyzna z reguły kojarzy nam się z mało wyrafinowanymi daniami na wynos, zaparowanymi w styropianowych pojemnikach, ociekającymi tłustym sosem z dodatkiem glutaminianu sodu. Nie oznacza to, że Zobacz więcej
Dzisiaj potrawa, która miała być kurczakiem po syczuańsku, a - jak to zwykle z chińszczyzną bywa - okazała się tylko wariacją na ten temat, na szczęście równie smaczną. :) Do tego kilka słów o Zobacz więcej
, które mnie osobiście zachwyciło niepowtarzalnym smakiem a jednocześnie prostotą. Danie szybkie i naprawdę pyszne i aromatyczne. Przepis pochodzi ze świeżutkiej książki „Kuchnia chińska według Goka”, Zobacz więcej
tych, których nie czyta się będąc głodnym. Dodatkowym jej walorem jest to, iż wydawca i tłumaczka zadbali o przypisy, wyjaśniające pochodzenie dań, przypraw, niektórych historycznych wydarzeń czy Zobacz więcej