gok wan

Autor:Gok Wan Tytuł:Kuchnia chińska według Goka Liczba stron: 238 Liczba przepisów: 82 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”: 17 Niewiele miałam dotąd do czynienia z kuchnią chińską. Nie licząc kilku Zobacz więcej
Ja i owoce morza to nie była miłość od pierwszego kęsa. Gdybym miała określić rodzaj naszej relacji na Facebooku, na pewno wybrałabym "to skomplikowane". Powoli przekonuję się do krewetek. Dziś w Zobacz więcej
Zielone bardziej z nazwy, ale bardzo smaczne, tajskie curry z bakłażanami fot. D.Szymborska To już koniec mojego, prywatnego tajskiego tygodnia. Były warzywa, bób, teraz pora na opis dania głównego. I Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Gokuj z Wanem!

Gokuj z Wanem! 121

Gok Wan, znany brytyjski stylista i projektant mody, prowadzący program „Jak dobrze wyglądać nago”, który doczekał się także polskiej edycji, postanowił podzielić się ze światem swoją kulinarną wiedzą Zobacz więcej
„Gok Cooks Chinese” – program tv ramp.ie First fashion and now food. After tackling the nation’s sense of style, Gok Wan will be moving into the kitchen to launch a new cookery show. In this series Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki. Nie ważne, czy to są nasze tradycyjne pierogi, czy niemieckie Maultaschen, czy właśnie wan-tany. Są proste do przygotowania (nie licząc czasu Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki. Nie ważne, czy to są nasze tradycyjne pierogi, czy niemieckie Maultaschen, czy właśnie wan-tany. Są proste do przygotowania (nie licząc czasu spędzonego na Zobacz więcej
Dziś poszłam na łatwiznę, a przynajmniej tak mi się wydawało. Szukając przepisów na kaczkę po pekińsku spotykałam się z różnymi jej wersjami. Zdecydowałam się jednak nie glazurować jej przez kilka Zobacz więcej
Muu wan (หมูหวาน) czyli słodka świnka Szybkie, smaczne danie kuchni tajskiej. Muu wan, dosłownie oznacza słodką wieprzowinę, a charakterystyczny smak dania otrzymujemy dzięki sosom rybnym i cukrowi. Zobacz więcej
Kolejna propozycja na szybkie danie z woka. Tym razem autorstwa Goka Wana. Udka kurczaka są zdecydowanie bardziej soczyste, więc świetnie sprawdzą się jako podstawa dania. Tym razem lista przypraw nie Zobacz więcej
Ciągnie mnie do azjatyckich smaków i nawet tego nie ukrywam. Na blogu najwięcej recenzji dotyczy właśnie restauracji tajskich, wietnamskich, japońskich czy chińskich. Nie mogę się uwolnić od Zobacz więcej
Z pewną obawą podchodzę do reprezentacji kuchni azjatyckich w Polsce. Przebrnięcie przez niekończące się menu to koszmar lawirowania między daniami, których korzenie trudno znaleźć, ale za to po sam Zobacz więcej
Od dawna przymierzałam się do tego tajskiego dania. Usłyszałam od kilku osób "Jak możesz nie znać Green Curry!". I za każdym razem, jak to słyszałam, brzmiało to coraz bardziej jak wyzwanie. Którego Zobacz więcej
Dzięki uprzejmości Kukbuka miałem ostatnio okazję zapoznać się z nową na rynku polskim książką poświęconą kuchni chińskiej - "Kuchnia chińska według Goka". Większość przepisów jest dość prosta w Zobacz więcej
W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają wyśmienite tajskie curry. Żółte, czerwone, zielone, z krewetkami, kurczakiem, kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy mogę zrobić coś Zobacz więcej
Bez zbędnego gadania. Napomknę tylko, że w te wakacje, miałam drobny epizod, trwający około 3 tygodni (?) - mianowicie, pracowałam jako pomoc kuchenna/kelnerka w tajskim barze, którego nazwy nie Zobacz więcej
Gaeng Kheow wan gai – czyli zielone curry z kurczaka Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom Pyszne tajskie danie! Warto podawać je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Składniki (porcja dla 4 osób, albo Zobacz więcej
Już Wam pisałam o moim nowym projekcie, a że człowiekiem czynu jestem i do tego wyjątkowo niecierpliwym, przeszłam szybko do działania. No może trochę przyspieszyło moje plany zaproszenie otrzymane od Zobacz więcej
Pierożki te uwielbiam, ale przyznam się szczerze, ze ostatni raz robiłam je ponad 10 lat temu. W sumie to nie mam pojęcia czemu, bo są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest Zobacz więcej
Co to właściwie jest curry? Potraficie odpowiedzieć na to pytanie jednym zdaniem? Ja nie… Będąc w Singapurze zakupiłem sobie mini książeczkę kucharską pt.”Curries”. Ta mała książeczka zawiera 35 Zobacz więcej