Przepis na gołąbki w liściach winogron

Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron, nazywane w Grecji dolmades, a w Turcji dolma, to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos przy każdej okazji! Z książki Zobacz więcej
Jak wykorzystać duże liście botwinki? Można zrobić gołąbki podobne do dolme - gołąbków w liściach winogron. Miałam ochotę zrobić inny farsz niż do typowych gołąbków, taki który nie zdominuje Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Gołąbki  w lisciach winogron

Gołąbki w lisciach winogron 246

Uwielbiam gołąbki w liściach winogron, dzięki nim mają lekko kwaśny smak. Najlepiej smakują ze śmietaną. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 10 dkg. ryżu 30 liści winogron 1 duża cebula 1 duża Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron 1509

Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i też będą super. 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli setkami! Ich ilość mnie przytłacza, ale przygotowuję mocną solankę (taką, że Zobacz więcej
Kupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane były z baraniną i były bardzo Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
92. Gołąbki w liściach winogron

92. Gołąbki w liściach winogron 646

50 liści 40 dag mięsa mielonego 1 cebula szkl ugotowanego ryżu 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki Sól, pieprz, pieprz ziołowy Bułka tarta 2 jaja 1 łyżka mięty Oliwa Plastry cytryny i liście Zobacz więcej
Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Planowałam je zrobić już od jakiegoś czasu i w ostatnią sobotę w końcu się za nie zabrałam. Wyszły bardzo dobre, chociaż trochę oszukane, bo Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
Eat Positive
Eat Positive Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EatPositive
Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron 19

Składniki na około 25 gołąbków (gołąbki w liściach winogron są dużo mniejsze od tych w liściach kapusty) Słoik marynowanych liści winogron, takich jak np.tutajlubtutaj 1 szklanka ryżu 30 dkg miesą Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach Zobacz więcej
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchniświata:) Tegołąbkiprzygotowałam z sosem Zobacz więcej
Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym. 500 g mielone od szynki 1/2 szklanki ryżu 1 jajko 1 bułka czerstwa 1/2 szklanki mleka sól, Zobacz więcej
Jeśli nie robiliście jeszcze takich gołąbków, to gorąco polecam, bo są wspaniałe. Są one bardzo popularnena Bałkanach,Kaukaziew Turcji czy Grecji. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.Liście Zobacz więcej
Gołąbki w liściach winogron - Dania główne mięsne - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Gołąbki w liściach winogron (13.08.2014)Pasztet z cukini Zobacz więcej