Przepis na gołąbki w liściach z winogron

Gołąbki w liściach winogron - Dania główne mięsne - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Gołąbki w liściach winogron (13.08.2014)Pasztet z cukini Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Gołąbki  w lisciach winogron

Gołąbki w lisciach winogron 215

Uwielbiam gołąbki w liściach winogron, dzięki nim mają lekko kwaśny smak. Najlepiej smakują ze śmietaną. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 10 dkg. ryżu 30 liści winogron 1 duża cebula 1 duża Zobacz więcej
Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Planowałam je zrobić już od jakiegoś czasu i w ostatnią sobotę w końcu się za nie zabrałam. Wyszły bardzo dobre, chociaż trochę oszukane, bo Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron 1484

Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i też będą super. 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub Zobacz więcej
Wykonanie tych gołąbków zapoczątkował taki oto dialog u znajomych na działce: - Macie piękne liście winogron. Można z nich zrobić pyszne gołąbki. - Ęęę… Yyyy… czy chcesz powiedzieć, że ogołocisz nam Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
92. Gołąbki w liściach winogron

92. Gołąbki w liściach winogron 628

50 liści 40 dag mięsa mielonego 1 cebula szkl ugotowanego ryżu 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki Sól, pieprz, pieprz ziołowy Bułka tarta 2 jaja 1 łyżka mięty Oliwa Plastry cytryny i liście Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron, nazywane w Grecji dolmades, a w Turcji dolma, to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos przy każdej okazji! Z książki Zobacz więcej
Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym. 500 g mielone od szynki 1/2 szklanki ryżu 1 jajko 1 bułka czerstwa 1/2 szklanki mleka sól, Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
Jeśli nie robiliście jeszcze takich gołąbków, to gorąco polecam, bo są wspaniałe. Są one bardzo popularnena Bałkanach,Kaukaziew Turcji czy Grecji. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.Liście Zobacz więcej
Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli setkami! Ich ilość mnie przytłacza, ale przygotowuję mocną solankę (taką, że Zobacz więcej
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchniświata:) Tegołąbkiprzygotowałam z sosem Zobacz więcej
Kupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane były z baraniną i były bardzo Zobacz więcej
Jak wykorzystać duże liście botwinki? Można zrobić gołąbki podobne do dolme - gołąbków w liściach winogron. Miałam ochotę zrobić inny farsz niż do typowych gołąbków, taki który nie zdominuje Zobacz więcej
Niespodzianka to była nie lada, bo dostałem całą główkę ukiszonej kapusty. Ponieważ już kiedyś miałem okazję smakować zrobione w kiszonych liściach gołąbki od razu wiedziałem na co ukiszona główkę Zobacz więcej