gołąbki w papryce

Gołąbki w papryce są mniej pracochłonne niż w kapuście, a jednocześnie bardzo smaczne. Ostatnio podczas rodzinnych uroczystości znajoma robiła gołąbki i do podsmażanej cebulki dodała przecier Zobacz więcej
Dziś dla odmiany robiłam szybszą wersję gołąbków. Piszę że szybszą wersję bo nie trzeba parzyć kapusty, a to zajmuje najwięcej czasu. Składniki: 15 średniej wielkości papryk 2 szklanki ryżu 1/2 kg Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PAPRYKA A LA GOŁĄBKI

PAPRYKA A LA GOŁĄBKI 212

0
Jakiś czas temu pisząc o pörkölcie wspominałam o cudownych właściwościach papryki. Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem. Farsz, Zobacz więcej
Dziś proponuję tradycyjne gołąbki, ale w wersji wege - z pieczarkami i papryką. Składniki: - 1 gł. kapusty białej - 30 dag. ryżu - 40 dag. pieczarek - 2 papryki czerwone - 1 duża cebula - 2 łyż. oliwy Zobacz więcej
razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście Zobacz więcej
Dla zabieganych, albo dla tych, co nie lubią kapusty. Tak tak, specjalnie dla Was mam dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne Zobacz więcej
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam gołąbków z włoskiej kapusty, już nigdy nie zrobiłam ich ze zwykłej białej. Po pierwsze, jest łatwiejsza "w obróbce" - liście ładnie się rozdzielają na surowo więc Zobacz więcej
Gołąbki to moje ulubione danie kuchni polskiej, ale nie zawsze mam ochotę i czas, aby je przygotować. Często przygotowuję za to szybsze i łatwiejsze faszerowane papryki, które nadziewam ,,gołąbkowym" Zobacz więcej
Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż Zobacz więcej
pomidorową, pierogi (już trochę mniej klasyczne) czy gołąbki (jeszcze mniej klasyczne). Odwdzięczam się, piekąc ciasto na deser. Pod koniec weekendu mama pakuje mi starannie obiady na trzy kolejne Zobacz więcej
pomidorową, pierogi (już trochę mniej klasyczne) czy gołąbki (jeszcze mniej klasyczne). Odwdzięczam się, piekąc ciasto na deser. Pod koniec weekendu mama pakuje mi starannie obiady na trzy kolejne Zobacz więcej
Wszyscy znamy tradycyjne gołąbki. Dziś zupełnie inne, pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco. Przygotowywałam je pierwszy raz i na pewno do nich wrócę! Uwielbiam soczewicę, daję poczucie Zobacz więcej
bardzo prosty - gołąbki !!! :-) Sparzyłam kapustę w wodzie z dodatkiem łyżki soli morskiej i 3 łyżek octu winnego. Odcinałam po jednym liściu i wyjmowałam go z wody, aby wszystkie równomiernie się Zobacz więcej
ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam Zobacz więcej
Jak wyglądają i jak się robi gołąbki, nie trzeba nikogo uczyć ani przekonywać co do smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale także z sosem na bazie cukinii, Zobacz więcej
To chyba mój ulubiony sos do gołąbków. Robię go według przepisu mojej mamy. Składniki: po pół strąka papryk: czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula olej mąka gorąca woda koncentrat pomidorowy kostka Zobacz więcej
1,5 szkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 Zobacz więcej
W sezonie na faszerowane warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne, zbyt lekkie na obiad, zbyt Zobacz więcej