Przepis na gołabki w winogronie

Gołąbki z liściwinogron Podwórko koło domu mamy mojej bratowej jest całe porośnięte winoroślami, tworzą one altanę. Lubiłam tam chodzić jako dziecko – nawet mimo tego, że trzeba było przejść obok Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vege Kika
Gołąbki z liści winogron

Gołąbki z liści winogron 1489

Zawsze chciałam zrobić gołąbki z liści winogron. Podoba mi się ich kolor, ciekawa byłam smaku. A że u moich rodziców liści winogron pod dostatkiem, postanowiłam w końcu spróbować. Farsz wymyśliłam Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron 1484

Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i też będą super. 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
92. Gołąbki w liściach winogron

92. Gołąbki w liściach winogron 628

50 liści 40 dag mięsa mielonego 1 cebula szkl ugotowanego ryżu 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki Sól, pieprz, pieprz ziołowy Bułka tarta 2 jaja 1 łyżka mięty Oliwa Plastry cytryny i liście Zobacz więcej
Gołąbki w liściach winogron - Dania główne mięsne - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Gołąbki w liściach winogron (13.08.2014)Pasztet z cukini Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Gołąbki  w lisciach winogron

Gołąbki w lisciach winogron 218

Uwielbiam gołąbki w liściach winogron, dzięki nim mają lekko kwaśny smak. Najlepiej smakują ze śmietaną. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 10 dkg. ryżu 30 liści winogron 1 duża cebula 1 duża Zobacz więcej
Grecja i Turcja od wieków toczą kulinarną bitwę o pochodzenie potraw dobrze znanych w ich tradycyjnej kuchni narodowej. Przepisy na jagnięcinę, sałatki, sosy czy nawet musakę są przedmiotem ciągłych Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach Zobacz więcej
Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym. 500 g mielone od szynki 1/2 szklanki ryżu 1 jajko 1 bułka czerstwa 1/2 szklanki mleka sól, Zobacz więcej
Jeśli nie robiliście jeszcze takich gołąbków, to gorąco polecam, bo są wspaniałe. Są one bardzo popularnena Bałkanach,Kaukaziew Turcji czy Grecji. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.Liście Zobacz więcej
Wykonanie tych gołąbków zapoczątkował taki oto dialog u znajomych na działce: - Macie piękne liście winogron. Można z nich zrobić pyszne gołąbki. - Ęęę… Yyyy… czy chcesz powiedzieć, że ogołocisz nam Zobacz więcej
Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Planowałam je zrobić już od jakiegoś czasu i w ostatnią sobotę w końcu się za nie zabrałam. Wyszły bardzo dobre, chociaż trochę oszukane, bo Zobacz więcej
Po raz pierwszy używałam liści winogron, które zresztą od dłuższego czasu zalegały w szafce, muszę przyznać że są rewelacyjne, nadają naprawdę pięknego aromatu całej potrawie. Dusząc w naczyniu tagine Zobacz więcej
Podczas pobytu w Turcji niejednokrotnie doświadczyłam osławionej, tureckiej gościnności. Jednego razu turecka babuszka- sąsiadka przyniosła nam miskę świeżych, ręcznie robionych gołąbków z liści Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron, nazywane w Grecji dolmades, a w Turcji dolma, to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos przy każdej okazji! Z książki Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daylicooking
Gołąbki

Gołąbki 2993

Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej Zobacz więcej