goleń duszona

W środę wieczorem mieliśmy odebrać swojską kiełbasę z wędzarni ale już od rana o niej myśleliśmy. Aby zaspokoić całodzienne oczekiwanie zakupiliśmy po dwa końce polskiej, myśliwskiej i zasuszanej u „ Zobacz więcej
Zapraszam dziś na prawdziwie ‘męskie’ danie ;) Jest to duszona wołowina, w esencjalnym winny sosie. Aby było jednak nieco lżejsze dodałam sporo warzyw. Przygotowanie trwa dość długo, ale dusi się samo Zobacz więcej
goleń wołowa pocięta w plastry – 700 gram (trzy plastry), pieprz młotkowany z kolendrą, ostra mieszanka przypraw, kawałek selera – około 170 gram, 2 marchewki – około 200 gram, pietruszka – około 80 Zobacz więcej
ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje Zobacz więcej
. Jeśli chodzi o wołowinę dobrze nadaje się goleń czy rozbratel, z wieprzowiny lubię łopatkę. Inspiracja: The Hairy Dieters Składniki (3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego, mieszanego woł-wp 1 cebula, Zobacz więcej
mięso. Może być szynka, może być łopatka, biodrówka, goleń... Podobnie z sokiem: u nas był domowy aroniowy, ale pasowałby też wiśniowy, z czarnej porzeczki, z ciemnych winogron, czerwonej porzeczki, Zobacz więcej
Im większe staje się moje kulinarne doświadczenie, tym bardziej doceniam tanie, ale bardzo smaczne części tuszy, jak na przykład golenie, ogony, itp. Są to te części, z których metodą długiego Zobacz więcej
. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego pulled beef dlatego już teraz biegnijcie do sklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik. Składniki: 1 kg Zobacz więcej
Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama konsystencja mięsa jest krucha a zarazem Zobacz więcej
g wołowiny na gulasz lub bigos (goleń, pręga lub łata będą najlepsze) - 1 cebuli - 4 sporych ząbków czosnku - rabarbaru i jabłka (najlepiej odmiany do gotowania) - tyle, żeby łączna ich waga wynosiła Zobacz więcej
fajnie sprawdza się przy hamburgerach szponder (żeberka) – idealny do duszenia, gotowania, na wywar (również na rosół), zupy, gulasz, dania jednogarnkowe goleń – doskonały do powolnego gotowania, Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół przepis

Rosół przepis 244

0
gotować rosół powoli zaczynając od włożenia mięsa do zimnej wody. Ja zazwyczaj przygotowuję rosół drobiowo-wołowy czasem z dodatkiem indyka. Moim zdaniem połączenie kurczaka i wołowiny czyni rosół Zobacz więcej
bakłażana z kurkami- roladki zgrillowanego bakłażana, nadziewane serem. Aby było jeszcze smaczniej, podane są zsosem pomidorowym, a na samym wierzchu królują właśnie kurki. Idealne na przystawkę, Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 81

0
bulionu na bulion wołowy: 700 gram wołowiny z kością, np szponder, goleń, szyjka 6 ząbków czosnku 1 cebula włoszczyzna ( 1 marchew, pietruszka, gałązki natki, kawałeczek selera) 2 łodygi selera 10 Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Czulent

Czulent 1337

0
://the614thcs.com składniki: 800 g mięsa wołowego(karkówka, goleń, pręga, udziec) 1,5 szklanki kaszy pęczak (przed ugotowaniem) 1,5 szklanki fasoli jasiek 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 marchewki Zobacz więcej
wrzucić więcej. Pulled beef z czekoladą i jałowcem Składniki: ok. 1 kilogram wołowiny, np. pręga, krzyżowa, goleń 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera lub 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Gulasz wołowy na piwie

Gulasz wołowy na piwie 357

1
, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku.Do gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), Zobacz więcej
): Składniki na pulled beef i przygotowanie: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 Zobacz więcej
/ dwie porcje makaronu soba / opakowanie podzielone jest na kilka porcji/ 1/3 średniego selera, 1/2 małej pietruszki, mała marchewka kawałek świeżego imbiru czosnek mała ostra papryczka sól, pieprz Zobacz więcej
Ossobuco, znaczy po prostu "kość z dziurką". Nazwa bardzo pasująca, bo to jedyne co zostaje na talerzu ;) To jedna z najbardziej znanych włoskich potraw, zaraz po makaronach i pizzy oczywiście. Zobacz więcej