golonka w folii spożywczej

Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Golonka w piwie

Golonka w piwie 506

0
składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w Zobacz więcej
Dziś danie, za którym szczerze przepadam. Soczysta i miękka w środku golonka, w idealnej kompozycji smakowej. W towarzystwie pysznego sosu chrzanowego, który jest wspaniałym dodatkiem do tej potrawy. Zobacz więcej
1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem , mieloną papryką, mielonym pieprzem i szczyptą soli. Natrzeć golonkę marynatą i zostawić zawiniętą w folię spożywczą na 30 minut. W garnku o grubym dnie ( Zobacz więcej
Golonka z indyka - peklowana, marynowana, smażona i pieczona. Doświadczenie przekonało mnie, że z golonką z indyka trzeba postępować niemal tak samo jak z golonką wieprzową. Warto peklować, warto Zobacz więcej
Galaretka zwana przez nas "na zimne" jest nieodłącznym elementem świąt, Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Nie dodajemy do niej warzyw sam wywar plus mięso ;) Rewelacyjne z octem, sokiem z cytryny, a Zobacz więcej
magdam
magdam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czary - gary w kuchni
Golonka gotowana

Golonka gotowana 1973

1
Dziś znów pokłon w stronę klasyki - golonka w wersji "lżejszej", bo gotowana w wodzie. W naszym domu zdeklarowanym fanem tego typu dań jest zdecydowanie mój mąż, ja zasiadam do nich przy okazji ;-) Zobacz więcej
Dziś smakołyk dla wielbicieli golonki. Dobrze przygotowana smakuje wyśmienicie. Ja proponuje natrzeć ją pomidorowo-paprykowa pastą, zostawić na noc a potem upiec. Skórka będzie chrupiąca a środek Zobacz więcej
zamiennie keksówki, którąwyłożyłamfolią spożywczą. Formę wykładamy wszerz plastrami szynki, tak aby nie było między nimi przerw i, żeby wystawały poza formę. Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją Zobacz więcej
Doskonałe soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Idealne na rodzinne spotkania. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. Domownicy byli zachwyceni. SKŁADNIKI 1 szt golonki = 1 porcja 4 Zobacz więcej
. Cebulę kroimy w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu. Golonkę układamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek i jałowiec. Zalewamy piwem. Gdy piwo nie przykryje nam Zobacz więcej
Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bettycook
Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka 5470

0
Wiem, że golonka dla większości osób nie kojarzy się zbyt dobrze. Nasze wyobrażenie jest związane z wielką tłustą wyżerką dla Panów, którzyzapijają to piwem Ok, może troszeczkę przesadziłam,ale w Zobacz więcej
golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem Zobacz więcej
wlewamy zimne mleko cały czas bardzo energicznie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do wystudzenia. Zobacz więcej
Dzisiaj propozycją męskiego jedzenia. Golonka w roli głównej. Udało nam się kupić golonkę bez skóry i kości. Czyli wersja trochę bardziej lekkostrawna:) Polecam, jest trochę pracochłonna ale warto bo Zobacz więcej
Magdalenia
Magdalenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Greenkitchenpl
Golonka wolnopieczona

Golonka wolnopieczona 276

1
i pieprzem. Nacieramy golonkę. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonkę dodatkowo oprószamy ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo, Zobacz więcej
z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Pieczona golonka

Pieczona golonka 3100

0
. Aaaaaha, to dziękuję. Zapłaciłam gorsze, dosłownie, bo to przecież odpady hehehe i wróciłam z zapakowaną w folię spożywczą nogą w ręce. Hehehe miny mijających mnie przechodniów? Bezcenne. Tak czy Zobacz więcej
od jakości składników i ilości jaką pochłoniemy. Zarówno gotowane jak i pieczone chudsze kawałki mięsa (jeśli to możliwe wybierajmy drób) z przyprawami i ziołami będą zdrowsze niż kupione tłuste Zobacz więcej
z piekarnika i studzę. po 10 minutach przekrawam na kwadraty, ale pozostawiam ciasto w formie. studzę całkowicie**. przetrzymuję w lodówce do 3 dni. *pierwszą formę upiekłam od razu, a drugą dzień Zobacz więcej