golonka w folii spożywczej

Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Golonka w piwie

Golonka w piwie 663

0
składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w Zobacz więcej
Dziś danie, za którym szczerze przepadam. Soczysta i miękka w środku golonka, w idealnej kompozycji smakowej. W towarzystwie pysznego sosu chrzanowego, który jest wspaniałym dodatkiem do tej potrawy. Zobacz więcej
1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem , mieloną papryką, mielonym pieprzem i szczyptą soli. Natrzeć golonkę marynatą i zostawić zawiniętą w folię spożywczą na 30 minut. W garnku o grubym dnie ( Zobacz więcej
z marynaty olejem. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stop. C trzymamy golonkę przez co najmniej 40 min (po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 stop. C). I praktycznie jest gotowa. Tak Zobacz więcej
Galaretka zwana przez nas "na zimne" jest nieodłącznym elementem świąt, Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Nie dodajemy do niej warzyw sam wywar plus mięso ;) Rewelacyjne z octem, sokiem z cytryny, a Zobacz więcej
magdam
magdam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czary - gary w kuchni
Golonka gotowana

Golonka gotowana 2107

1
Dziś znów pokłon w stronę klasyki - golonka w wersji "lżejszej", bo gotowana w wodzie. W naszym domu zdeklarowanym fanem tego typu dań jest zdecydowanie mój mąż, ja zasiadam do nich przy okazji ;-) Zobacz więcej
Dziś smakołyk dla wielbicieli golonki. Dobrze przygotowana smakuje wyśmienicie. Ja proponuje natrzeć ją pomidorowo-paprykowa pastą, zostawić na noc a potem upiec. Skórka będzie chrupiąca a środek Zobacz więcej
Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może Zobacz więcej
Doskonałe soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Idealne na rodzinne spotkania. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. Domownicy byli zachwyceni. SKŁADNIKI 1 szt golonki = 1 porcja 4 Zobacz więcej
. Cebulę kroimy w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu. Golonkę układamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek i jałowiec. Zalewamy piwem. Gdy piwo nie przykryje nam Zobacz więcej
Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bettycook
Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka 5736

1
Wiem, że golonka dla większości osób nie kojarzy się zbyt dobrze. Nasze wyobrażenie jest związane z wielką tłustą wyżerką dla Panów, którzyzapijają to piwem Ok, może troszeczkę przesadziłam,ale w Zobacz więcej
golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem Zobacz więcej
wlewamy zimne mleko cały czas bardzo energicznie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do wystudzenia. Zobacz więcej
Dzisiaj propozycją męskiego jedzenia. Golonka w roli głównej. Udało nam się kupić golonkę bez skóry i kości. Czyli wersja trochę bardziej lekkostrawna:) Polecam, jest trochę pracochłonna ale warto bo Zobacz więcej
Magdalenia
Magdalenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Greenkitchenpl
Golonka wolnopieczona

Golonka wolnopieczona 289

1
i pieprzem. Nacieramy golonkę. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonkę dodatkowo oprószamy ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo, Zobacz więcej
z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Pieczona golonka

Pieczona golonka 3161

0
Zacznijmy od tego, że o golonkę w Anglii nie łatwo. Owszem można kupić gotową, upieczoną, wędzoną, a nawet obraną i pokrojona gotową do kanapek, peklowaną też można dostać, ale świeżą? Ze świecą Zobacz więcej
, sosy na żółtkach. Dobrą alternatywą są jajka faszerowane. Sosy na bazie jogurtu z chrzanem/ musztardą/ ziołami. Jajka faszerowane: Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy i pozbawiamy żółtka. Zobacz więcej
z piekarnika i studzę. po 10 minutach przekrawam na kwadraty, ale pozostawiam ciasto w formie. studzę całkowicie**. przetrzymuję w lodówce do 3 dni. *pierwszą formę upiekłam od razu, a drugą dzień Zobacz więcej