Składniki: 2 golonki przednie wp 1 marchewka kawałek selera pół pory ( biała część ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml piwa sól
Zobacz więcej
Z czym Wam się kojarzy golonka?, Bo mi z piwkiem i facetem z wielkim brzuchem i tłuszczem ociekającym po jego brodzie, aaa i koniecznie musztarda albo chrzan. Jednak dziś u mnie golonka w wersji
Zobacz więcej
Zdecydowanie jestem wielkim żarłokiem... ale nie tak wielkim, żeby pochłonąć całą golonkę :) Całe szczęście żarłoków w domu dziś nie brakowało. Składniki: 4 golonki ( każda około 1 kg. ) 1 duża
Zobacz więcej
Dziś propozycja zrobienie pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa. Golonki ze skórką Zalewa do peklowania mięsa:
Zobacz więcej
Byłam na zakupach z córka - ostatnie chwile zakupowe przed rozpoczęciem szkoły. Później udało mi się namówić Ją na zakupy w mięsnym. Gdy zobaczyła to golonko, uparła się, aby zrobić dzisiaj na obiad.
Zobacz więcej
PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i
Zobacz więcej
Składniki: - 4 golonki, - 0,5 kostki smalcu, - 4 duże cebule, - 2 paczki owocu jałowca, - 2 piwa, - pieprz, sól "Zaprawa golonek" Około 12 godzin przed smażeniem skórke golonek należy ponacinać w
Zobacz więcej
Nie jestem zwolennikiem golonek. Jak dla mnie są troszkę za ciężkie i za tłuste. Jedyny wyjątek robię dla golonki z indyka. Odpowiednio przygotowana jest mało tłusta i bardzo aromatyczna. Zazwyczaj
Zobacz więcej
Piątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie
Zobacz więcej
Pieczonka-prażonka Bardzo fajny i smaczny, a zarazem prosty sposób na zdrowy letni posiłek, zamiast grilla. Potrzebny do tego jest kociołek żeliwny. Dostępne są w internecie. My kupiliśmy z lokalnej
Zobacz więcej
Peklowanie– proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa
Zobacz więcej
Dziś peklowanie golonek. Pierwszy etap do uzyskania jednej z najbardziej ulubionych rodzinnych potraw, czyli duszonej w szybkowarze golonki. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić golonkę bez uprzedniego
Zobacz więcej
Dla mięsożerców to dobra propozycja podania golonki. Zapraszam do gotowania. Składniki: golonka bez kości ok. 1 kg 2 duże cebule sól, pieprz oliwa 100 ml wody 1 łyżka smalcu Składniki na sos: 1/2
Zobacz więcej
... niektórzy widząc ten wpis pomyślą, że oszalałam wiedząc jak bardzo nie lubię golonki :) ta jednak wyszła tak dobra, że nawet ja się skusiłam... dlatego z pełną stanowczością polecam wszystkim ten
Zobacz więcej
Golonki ze słoika Składniki: - golonki wieprzowe ze skórą - listek laurowy - gorczyca - pieprz - ziele angielskie - sól - żelatyna - smalec Najpierw z golonek wykroić kość. Pociąć mięso w grubą (dużą)
Zobacz więcej
Dziś test kolejnej przyprawy firmy Kotanyi. Testuję przyprawę do pieczeni wieprzowej i ostrą paprykę. przypraw tych użyłam do golonki. Najpierw ją podgotowałam a potem upiekłam w piekarniku. 1 duża
Zobacz więcej
Ostatnio było trochę na słodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie
Zobacz więcej
Delikatne mięso, wręcz rozpadające się, idealnie przyprawione, pachnące czosnkiem, z brązową i mega apetyczną skórką- to jest właśnie golonka! A do tego ta zabawa! Uwielbiam 'rozbierać' golonę na
Zobacz więcej
Golonka Przepisu na golonkę na blogu jeszcze nie było, zatem czas to zmienić. Poznajcie smak soczystej golonki w piwie i jej chrupiącą miodowo-musztardową skórkę. Dla 4 osób PT3H Czas przygotowania: 3
Zobacz więcej
Składniki: -3 golonka z indyka -2 ząbki czosnku -łyżka papryki czerwonej -sól, pieprz -olej Wykonanie: Golonka nacieramy przyprami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Oczywiście , jak nie mamy na
Zobacz więcej