gorace dania

Nie ma to jak pesto wlasnej roboty ! Makaron z dodatkiem takiego pesto smakuje wysmienicie. Samo jego przygotowanie zajmuje doslownie chwile a efekt - delektujemy sie pysznym daniem. Do tego lampka Zobacz więcej
Niezwykle proste i chyba, wedlug mnie przynajmniej, dobrze komponujace sie z daniem glownym... na letni obiad. Po 3 morele na osobe, tak wiec u nas 6 lyzka masla lyzka cukru 1 lyzeczka zielonego Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie wspominałam, gdy robię placki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne potychdanie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio w formie tradycyjnej. Polecam w Zobacz więcej
Lekka, kolacyjna i wiosenna propozycja. Do zrobienia tych sufletow mozna uzyc dowolnego swiezego twarozku czy to z mleka krowiego, czy koziego badz dobrej ricotty. U nas ricotta nie jest slodka tylko Zobacz więcej
Już czas ,aby zacząć cieszyć się chwilą wspaniałymi,pysznymi pomidorami.Zapomnijcie na chwilę o sałatkach a spróbujcie przyrządzić pyszne,gorace danie na wiosenny obiad...Danie jest zaskakujące w Zobacz więcej
Stare ziemniaki w piwnicy wyglądają już coraz mniej apetycznie (no niestety, nie jest to piwnica - sklep Babci Broni, tylko klitka w bloku). Trzeba wymyślać potrawy, w których da się je podać Potworom Zobacz więcej
rodzinnym gronie. Od paru lat mieszkam za granica i spotkania z rodzina sa dla mnie na wage zlota. Za kazdym razem kiedy je smaze, zapach przenosi mnie do babcinej kuchni, gdzie jej dzieci, wnuki i Zobacz więcej
To danie jest bardzo latwe i proste do zrobienia nawet dla poczatkujacych domowych kucharzy. Wystarczy miec w domu plat ciasta fracuskiego i jakies dodatki,,umiejetnie zwinac rulonik i naciac!--ot Zobacz więcej
Mizeria z ogorkow to nesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata. Wiekszosc z Zobacz więcej
Wymyslil je jakis hrabia o nazwisku Parmentier kilka wiekow temu... dzis zajadaja sie nim zwykli obywatele w wielu krajach na swiecie i danie to zyskalo wiele odmian... ta najbardziej podstawowa jest Zobacz więcej
galazki rozmarynu, ktory to da potrawie niepowatarzalny smak i aromat.Dusimy wszystko razem pod przykryciem. W razie potrzeby - ja tak przynajmniej zrobilam- dolac niewielka ilosc wody podczas Zobacz więcej
Fusilli zapiekane z kalafiorem to nie tylko danie obiadowe, ale takze nadajace sie na dosc syta kolacje. Zamiast fusilli mozna uzyc makaron penne lub ewentualnie rigatoni. Zapraszam ! Skladniki : Zobacz więcej
Te kotleciki zawsze mi smakowały. Ogólnie lubie potrawy bez mięsa, można je jeść z sosem jogurtowym jako samodzielne danie lub jako dodatek do kotleta (tak na polska nutę, w Turcji raczej nikt nie je Zobacz więcej
Kolejne po Kotletach ziemniaczanych i Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie Zobacz więcej
Spaghetti con pomodori freschi to wloski klasyk , ktory chyba wszyscy znaja. Moja wersje tego dania postanowilam wzbogacic o jeden lecz jakze znamienny skladnik - burrata. Burrata to swiezy ser Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysl na risotto. Jednogarnkowe i nieskomplikowane danie, ktore zadowoli rowniez wegetarian (o ile zrezygnujemy tu z dodatku miesa). Ja dodalam tu wloska surowa kielbase- Zobacz więcej
Wlosi nie moga sie obejsc bez ich kochanej "pasty",cokolwiek jest zrobione z dodatkiem maki-to jest to! Dzisiaj przygotowalam mini- knedle nadziewane farszem z miesa-po wlosku brzmi to jak " gnocchi Zobacz więcej
pieknie sie rozpuszcza . Rodzaj sera - praktycznie dowolny. Ja do mojej zapiekanki uzylam ser scamorza bianca. Wykonanie takiej zapiekanki wcale nie jest czasochlonne. Danie jest tez jak najbardziej Zobacz więcej