góralskie przysmaki

Przepis pochodzi od mojej mamy. Będąc w Zakopanem, skosztowała ona właśnie tego przysmaku i zapytała szefa kuchni o przepis.. Otrzymała go, odtworzyła i wszystkim domownikom ta propozycja nadziewanego Zobacz więcej
Nasz domowy Tata (konkretnie Tata mojego Syna;) ma dziś swoje święto. Z tej okazji życzymy Mu z Maksiem sto lat w zdrowiu i szczęściu. Ponadto z tej właśnie okazji postanowiłam opisać jeden z Jego Zobacz więcej
Po długiej nieobecności znowu wracam tym razem z kotletem który kiedyś jadłam na weselu, jakoś mnie natchnęło i postanowiłam go zrobić. W końcu ile można jeść szybkie obiady, postanowiłam się trochę Zobacz więcej
Bioderka z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami mogą być nie tylko daniem obiadowym. Doskonale smakują również pokrojone w plasterki, jako zimna przekąska. Z jednego bioderka wychodzi jedna Zobacz więcej
Ze względu na duże zainteresowanie ,, moskolami’’ umieszczam jeszcze raz przepis na te smaczne placuszki. Ziemniaczany przysmak rodem z gór. Jedna z najstarszych potraw na Podhalu. Można je spotkać w Zobacz więcej
Ilka
Ilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zabawy ze smakiem
Powrót

Powrót 63

0
słabym wi-fi. Do tego wszystkiego pysznie. Miałam okazję spróbować domowej kuchni góralskiej (czytaj: ktoś inny gotował dla mnie) i góralskich przysmaków. Powoli wracam do rzeczywistości, jeszcze Zobacz więcej
Jeszcze do jutra (7.07.2013) potrwa festiwal wina, piwa i jedzenia Jemynapolu (dla ludzi spoza Małopolski: Jemynadworze ;)). Na Małym Rynku w Krakowie można kupić i skonsumować smakołyki z różnych Zobacz więcej
Bez mazurków, babki drożdżowej, pieczeni, jajek faszerowanych i wielu, wielu innych potraw! Bez kilku dni spędzonych w kuchni. Bez zakupów w tłoku i stresie. Bez szczególnych dekoracji. Bez wyrzutów Zobacz więcej
Ser halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub mieszanki serów: koziego, krowiego oraz owczego. W smaku i konsystencji przypominający naszego rodowitego oscypka. Jest słony, twardy, ale podczas Zobacz więcej
Grillowany oscypek, chleb z siemieniem lnianym; grzane mleko z górą cynamonu i przyprawy korzennej oraz gałką muszkatołową Magiczna pomarańczaz Costy Mam małe przeczucie, że oscypki przywiezione z Zobacz więcej
Przyjemny
Przyjemny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przyjemny
Chińczyk kurczak z porem

Chińczyk kurczak z porem 289

0
Obiecany przepis na kurczaka z porem :). To danie jest bardzo proste i szybkie i ma w sobie mały sekret... Użyłam w nim paru tricków, dzięki którym smak jest dość zaskakujący. Bez cebuli. Potrzebne Zobacz więcej
Pierogi w innej odsłonie. Wędzony twaróg zmienia zwykłe ruskie pierogi w góralski przysmak. Zasmakują tym, którzy lubią smak oscypka. 500 g mąki + do podsypania 1 łyżeczka soli dość ciepła woda Zobacz więcej
Bioderka z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami mogą być nie tylko daniem obiadowym. Doskonale smakują również pokrojone w plasterki, jako zimna przekąska. Z jednego bioderka wychodzi jedna Zobacz więcej
Zofia
Zofia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fitnessima
Białe szaleństwo a dieta

Białe szaleństwo a dieta 169

0
do spróbowania lokalnychprzysmaków. Góralska kuchnia, mimo, że do lekkich nienależy, pozwoli namszybko uzupełnić wydatek energetyczny. Miłego szusowania ismacznego, a już niedługo kolejny artykuł z Zobacz więcej
jest w każdym mieście i na każdej trasie. Ja darzę tradycję ogromnym szacunkiem. Jeśli jestem w jakimś regionie, chcę czuć klimat regionu. Spacerując Krupówkami, zastanawiałam się po co twardy góral Zobacz więcej
, próbując kęs po kęsie "jak to jest zrobione" i doszłyśmy do wniosku, że to właśnie nic innego jak rozpłaszczona śląska kluska, podsmażona na patelni. Pomysł, żeby zrobić moskole w domu przyszedł Zobacz więcej
Morskie Oko oko w oko. Przyszedł czas i na to miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Jak wiele restauracji, najlepsze ma ukryte pod ziemią – wielkie piwnice wystylizowane na klimat góralski, dopracowane Zobacz więcej
nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie, że w Oświęcimiu w którym byliśmy kilka godzin wcześniej zostaliśmy obdarowani przez jedną z rodzin tradycyjnymi przysmakami regionu Zobacz więcej
wybierze zwycięzców w czterech kategoriach. Ekologiczne przysmaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i potrawy Jak u mamy. Na drewnianych straganach, ustrojonych w przepiękne, świeże Zobacz więcej
Chrząstowski (Kraków), Arleta Żynel (Białystok), Adam Woźniak (Gdańsk), Paweł Oszczyk (Warszawa), Andrzej Polan (Warszawa), Witek Iwański (Serock), Maciej Nowicki (Warszawa), Sebastian Krauzowicz Zobacz więcej