Dzisiaj proponuję przygotowanie ogóreczków na zimę i nie tylko ;) Składniki: 2 - 2,5 kg duzych ogórków 5 gałązek kopru z gałązkami nasiennymi 10 ząbków czosnku zielę angielskie 1 laska chrzanu pieprz
Zobacz więcej
Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie
Zobacz więcej
składniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do
Zobacz więcej
SKŁADNIKI 2kg ogórków, litr wody, 1,5 szklanki cukru, szklanka octu, 2 czubate łyżki soli, 2 łyżki miodu. WYKONANIE Ogórki dokładnie umyć i razem ze skórka pokroić w plastry o grubości około pół
Zobacz więcej
Ogórki pokroić na 4 części wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać chili, wciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, olej. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę (ocet zagotowany z
Zobacz więcej
Dla wszystkich fanów sałatek z tuńczykiem będzie to po prostu kolejna pyszna sałatka z tuńczykiem. Moim zdaniem cykoria jest tu fajnym dodatkiem przełamującym smak. Może też posmakować wszystkim tym,
Zobacz więcej
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów. Składniki: - około 5 kg ogórków zalewa: - 2
Zobacz więcej
Sezon ogórkowy się zaczął, więc i u mnie nie może zabraknąć niektórych przetworów. Dziś zrobiłam 2 słoiczki ogórków chili. Tylko dwa dlatego,że miałam tylko pół kilograma malutkich ogórków zebranych
Zobacz więcej
Nadszedł czas przetworów na zimę. Uwielbiam robić przetwory :) Kupiłam właśnie świeże polskie ogóreczki i jako pierwsze u mnie ogórki krokodylki. Są fantastycznym dodatkiem do obiadu, ale również
Zobacz więcej
Ogórki z tego przepisu robiłam pierwszy raz, dziś otworzyłam jeden słoiczek na wypróbowania, są bardzo smaczne. Kurkuma dała im charakterystyczny smak, a więc zabieramy się do roboty :) Składniki : 4
Zobacz więcej
Uwielbiam je, mama przywiozła je w zeszłym roku od cioci z Mazur. Tak nam posmakowały, że mam zamiar je robić co roku, bo moja córcia je wręcz pochłania, a i pozostali tak zajadają ,że pierwsze
Zobacz więcej
Ogórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w zastraszającym tempie. Mój sposób na ogórki małosolne nie
Zobacz więcej
Kolejna porcja ogórków. Tym razem konserwowe, może wolicie takie. Więcej pracy, ale czy warto? :P Moja mama robi co roku, więc chyba coś w nich jest :) Składniki: Zalewa: 4 litry wody 1/2 litra octu
Zobacz więcej
Witam Serdecznie Zrobiłam kilka słoiczków ogórków konserwowych na zimę , podzielę się przepisem w jaki sposób Ja je robię , może się komuś przyda :) Będziemy potrzebować : Podaję proporcje na 1 kg
Zobacz więcej
Hej Kochani !!!!!!! Dawno mnie u was tutaj nie było.... Jedna rzecz to ciągły brak aparatu a druga brak czasu. mam nadzieję,że uda m się częściej do Was zaglądać.. A fotki z telefonu zacznę robić. Jak
Zobacz więcej
"Przepis na te ogórki znalazłam na WŻ. Na początek zrobiłam na próbę 4 niewielkie słoiczki - zostały już tylko 2. Przeszły test smaku bardzo pomyślnie. Są słodko - kwaśne i bardzo chrupiące, więc
Zobacz więcej
Następny pomysł na ogórki tym razem w ketchupie. Są to lekko słodko kwaśne ogórki z lekkim posmakiem pomidorowym. Ogórki umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skórką i pokroić wzdłuż na cztery części.
Zobacz więcej
W tym roku warzywa i owoce są w sezonie tak tanie, że grzech ich nie przerabiać. Zrobiłam już mnóstwo dżemów (truskawkowy, rabarbarowy, rabarbarowo-truskawkowy, wiśniowy, zaczęłam robić powidła) i
Zobacz więcej
Ogórki po kozacku robię już od kilku lat, nigdy jednak wcześniej nie wstawiłam przepisu na bloga. Co roku również gubię swój przepis i zawsze robię je z pamięci, na smak, na oko a zawsze odnajduję go
Zobacz więcej
Gdy przychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast
Zobacz więcej