Przepis na gotowana włoska

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Fasola borlotti to bardzo smaczna fasola. Nazywana też jest rzymską fasolą lub fasolą żurawinową. Bardzo popularna we Włoszech. Właśnie tam … Przeczytaj cały Zobacz więcej
AgusiaH
AgusiaH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nad Atlantykiem
Włoska pomidorowa zupa krem

Włoska pomidorowa zupa krem 8462

To zupa krem, w dodatku włoska, bo mieszkańcy Italii chyba najlepiej wiedzą jak pomidory traktować. Nidy nie przesadzają z ilością przypraw, żeby czasem nie zamaskować naturalnego smaku letnich Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na ciąg dalszy podróży po Toskanii. Byliśmy już u producenta oliwy oraz na toskańskim targu, tym razem mam dla Was relację z lekcji gotowania włoskiej kuchni. Zobacz więcej
Dania kuchni włoskiej są w Polsce bardzo popularne, chętnie je robimy w domu, a i od czasu do czasu zjemy na mieście pizzę, spaghetti, risotto czy tiramisu. Tym którzy robią pierwsze kroki w kuchni, Zobacz więcej
W zeszłym miesiącu wrzuciłam przepis na cytrynową granitę, czyli lodowy deser prosto z Sycylii. Domowa granita zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam wypróbować też inne smaki. Arbuz to jeden z Zobacz więcej
Gnocchi di patate [czytaj niokki di patate]to włoskie kluski z ziemniaków i pszennej mąki. Jeśli mam być szczera, to nie wiem, czy poza kształtem różnią się czymś od naszych polskich kopytek. :) Może Zobacz więcej
Tagliatelle al limone to dla mnie odkrycie roku. Nigdy nie wpadłabym na to, żeby przygotować makaron z sosem cytrynowym. Cytryn używałam do deserów, herbaty, czasem sokiem skrapiałam warzywa, ale Zobacz więcej
Zapraszam po kolejny przepis z serii: super szybko, super łatwo i oczywiście włosko. Bazą dzisiejszego dania będą tagliatelle, czyli włoski makaron jajeczny. Jako ciekawostka - to właśnie tagliatelle, Zobacz więcej
Powiem tak, podobnie wyglądało na obrazku w książce, nie wiem jak tamta zapiekanka smakowała, wiem, że ta była doskonała! fot. D.Szymborska Prawdopodobnie najlepsza książka kucharska z włoską kuchnią, Zobacz więcej
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta! Drink powitalny: Campari, sok pomarańczowy, woda mineralna Anitpasti, czyli typowe włoskie przekąski, Zobacz więcej
Książka "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" to obszerna publikacja Wydawnictwa Jedność, którą przeczytałam z wielkim zainteresowaniem. Książka ma twardą oprawę, liczne zdjęcia Zobacz więcej
danie główne Bistecca alla Tartara - tatar we włoskim wydaniu. Bardziej wyszukany niż nasz polski z ogórkiem, z dodatkiem kaparów i brandy. Z dodatkiem świeżego pieczywa i dobrego wina - doskonały. Zobacz więcej
Gotowanie krok po kroku – kuchnia włoska – recenzja Gotowanie krok po kroku – kuchnia włoska, to kolejna książka w moim cyklu Książka na niedzielę, którą dostałam do zrecenzowania od wydawnictwa RM. Zobacz więcej
Książka "Gotowanie po włosku w 20 minut" to kulinarna podróż do pysznych i aromatycznych smaków. W taką podróż zabierze Was Gino D'Acampo. Książkę dostałam od Wydawnictwa Burda. Książka jest naprawdę Zobacz więcej
Doszły mnie słuchy, że w Polsce pojawiają się już pierwsze grzyby. U mnie na targu jeszcze ich nie widać, chociaż mam nadzieję, że szybko się to zmieni i będę mogła wreszcie zaopatrzyć się w kurki Zobacz więcej
Dzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną Zobacz więcej
Hej :)) Jak tam po świętach ??? U mnie oki, od jutra zaczynam oczyszczanie organizmu i już się nie mogę doczekać. Miało być o książce ;)) Powiem Wam, że jest świetna. Rzadko kiedy trafi się książka z Zobacz więcej
Ogólne informacje o książce: Tytuł książki: Ilustrowana szkoła gotowania Podtytuł: Kuchnia włoska krok po kroku Autor: Opracowanie zbiorowe Wydawnictwo: Jedność Rok wydania: 2011 Okładka: twarda Zobacz więcej
Makaron to doskonały składnik włoskiej kuchni, znany i kochany na całym świecie. Aby być naprawdę "włoski", makaron należy gotować "al dente" (“na ząb”, czyli lekko niedogotowany). Oto prawdziwe, Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
BEZA WŁOSKA

BEZA WŁOSKA 4899

To stabilna, gęsta beza, wykorzystywana często do dekoracji tart, tortów, ciasteczek. Smakiem przypomina ciepłe lody. Jest bardzo słodka i delikatna. BEZA WŁOSKA Składniki: 4 białka 250 g cukru 50 ml Zobacz więcej