Seria grzybowa w toku:) dzisiaj zamarynowane maślaczki. Mam nadzieję, że z serii grzybowej powstanie jeszcze kilka wpisów gdyż w weekend wybieram się znów do lasu:) Składniki: ok. 1kg malutkich
Zobacz więcej
Znakomite przetwory z leśnych grzybów czyli grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań , najlepiej smakują podane na zimno .
Zobacz więcej
Kiedy są świeże grzyby to zwykle dużo na raz - jak się nimi najeść zanim się skończą ? Poza tym mieszkając w mieście nie często mam okazję na wypad do lasu i nazbieranie świeżyzny a suszone czy
Zobacz więcej
Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody
Zobacz więcej
Sezon na grzyby jeszcze u mnie trwa i tak szybko się nie skończy. Uwielbiam rodzinne grzybobrania :) Dziś dodałam bardzo prosty przepis na grzybki marynowane. Fajnie zimą zejść do piwnicy i przynieść
Zobacz więcej
Wydawało nam się, że w tym roku nici z wypadów do lasu na grzyby, nad czym strasznie ubolewaliśmy. Coś się jednak wydarzyło, coś się zmieniło i las, który mamy praktycznie pod nosem miło nas przywitał
Zobacz więcej
Składniki : 2 kg świeżych grzybów 4 szklanki wody sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w paski lub plasterki,według potrzeb i uznania. Zalać gorącą
Zobacz więcej
Przepis na tak przygotowane grzybki w sosie pomidorowym bardzo mi się spodobał,wyglądają pięknie i smakują wspaniale.Idealne jako przekąska na zimno lub bezpośrednio ze słoiczka.
Zobacz więcej
MARYNOWANE MAŚLAKI Wśród grzybków, które zebraliśmy wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie odrobinę na maślaki marynowane, jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze
Zobacz więcej
Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka
Zobacz więcej
Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :) Składniki: oczyszczone grzyby leśne Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru Do każdego słoika:
Zobacz więcej
Grzybki w zalewie octowej..u mnie to akurat podgrzybki , ale w taki sposób można zrobić z każdymi grzybami..Zalewa do grzybów -to już sprawdzona od dawna przez moją mamę, tym razem dodałam troszkę
Zobacz więcej
Miałam już nie przygotowywać przepisów z opieńkami , ale przypadkiem weszłam na blog Dorotki i znalazłam takie cudo "Pasta z opieniek" U nas w domu robiło się trochę inaczej, ale nie zmienia to faktu,
Zobacz więcej
Ulubione grzyby mojego M- można je wykorzystać jako zakąskę, położyć na kanapki czy dodać do sałatki. Składniki: 700g młodych rydzów 20 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy gorczyca
Zobacz więcej
Od ostatniego wypadu do lasu było ciepło, do tego popadał deszcz. Więc powinny pojawić się ponownie jesienne grzyby, czyli rydze! Mieliśmy nadzieję, że nikt nas nie uprzedzi, gdyż rydze to rarytas
Zobacz więcej
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:) Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.
Zobacz więcej
Oj narobiłam się tych słoiczków z rydzami w ostatnim sezonie i na pewno do następnej jesieni nie zostanie ani jeden. Ostatnio robiłam już zalewę na oko, gotując wszystkie składniki zalewy razem z
Zobacz więcej
Ile kucharek tyle przepisów na zalewę do grzybów. Jedni wolą bardzo mocną, inni łagodną. Ta jest łagodna, podkreśla smak grzybów i konserwuje je, ale trudno wyczuć w niej smak octu. Na 4 szkl. (1
Zobacz więcej
Będąc w tym roku pod koniec lipca w okolicach Iławy nad Jeziorakiem, trafiliśmy na najlepszą pogodę tego lata. Słońce, dużo słońca i ciepło. Choć kąpiel w jeziorze po długim paśmie deszczów była,
Zobacz więcej
Ostatnio przeglądałam na blogach wiele przepisów na marynaty do grzybów i przyznam szczerze, że byłam zdziwiona, że nie znalazłam żadnego przepisu bez pasteryzowania - stąd dzisiejszy wpis. Żeby
Zobacz więcej