gotowanie klusek

{{headerMessage}}
tradycyjne, niemieckie kluski kładzione Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 2 jajka szczypta pieprzu pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam kluski drożdżowe gotowane na wodzie.. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie kluskami szarymi postanowiłam przedstawić inna odmianę z gotowanymi i surowymi ziemniakami.. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rozbełtane jajko z żółtkiem oraz roztopione masło.Wyrabiamyok. 15 min. Odstawić dowyrośnięciana ok. 1 godz., tak by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto rozwałkować i szklanka wykrawać kółka, na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do 1/3 wysokości. Na wodę postawić specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Na sito układać kluski, gotować ok. 10 minut pod Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kluski gotowana na parze/na łachu / | UgotujmyCos.pl UgotujmyCos.pl Blog kulinarny - przepisy STRONA GŁÓWNA DANIA GŁÓWNE DANIA MIĘSNE DANIA BEZMIĘSNE DANIA WEGETARIAŃSKIE SAŁATKI / SURÓWKI ZUPY RYBY / Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj,zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i 2-krotnie zwiększy objętość, wysypać na posypaną mąką stolicę, lekko wałkować na grubość 2 cm. , wykrawać małą okrągłą foremką. Pozostawić na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie da się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jej powstrzymać… Wydaje mi się, że w dzieciństwie lato trwało w nieskończoność… Beztroskie dni spędzane nad rzeką i niekończące się zabawy pod gołym niebem. Górskie wycieczki, łowienie ryb, zbieranie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym. Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ścianek naczynia, wówczas dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Po wyrobieniu ciasta, przykryć go ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
objętość formować okrągłe kluski wielkością zbliżone do pączków. Kluski układać na stolnicy oprószonej mąką, ponownie ustawić w ciepłym miejscu, a gdy zaczną rosnąć gotować je w parze. W tym celu Zobacz więcej
tanasza
tanasza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tanasza
kluski z gotowanych ziemniaków

kluski z gotowanych ziemniaków 741

0
{{headerMessage}}
Prześlij komentarz dzięki za odwiedziny, jeśli zainteresowało Cię coś, masz jakieś uwagi lub pytania - zostaw komentarz :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niedzielny obiad w wersji trochę odchudzonej. Kluski leniwe z mieszanki mąki żytniej pełnoziarnistej i poznańskiej, wzbogacone o kalafior. Dodatkowo podpatrzyłam patent /na stronie Filozofia Smaku/ na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło (najlepiej - by podwoiło swoją wielkość. A ciasto formować w kulki wielkośći małego pączka. (Będą mocno rosły podczas gotowania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, woda do gotowania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i jajkiem. Dodajemy sodę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy na jednolite, dość luźne ciasto. Przykrywamy ściereczką i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W planach był zakup średniego garnka z przykrywką, ale jak zobaczyłam to połączenie wiedziałam, że muszę go mieć ;) Przyda się do gotowania m.in. klusek na parze. Zobacz więcej