gotuj z okrasom kaczka

mąki 1 żółtko sól gorąca woda Wysypać mąke z solą na stolnice ,zrobić dołek wbić żółtko. Cienkim strumieniem wlewać wodę zagarniając mąke z brzegów,wyrobić elastyczne ciasto. Farsz: 150g kaszanki Zobacz więcej
To pierwszy wypróbowany przepis z książki "PASCAL kontra OKRASA". Muszę stwierdzić, że sos ten bardzo pasuje do kaczego mięsa. Składniki: 1 szklanka sokupomarańczowego z miąższem, 3 łyżki białego Zobacz więcej
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku wg Pascala Dzisiaj wypróbowywałam przepis na pulpeciki po grecku wg Pascala ;) Wg Jego przepisu umieszczonego w gazetce Lidla "Kuchnia Lidla- tydzień grecki". Wiem, Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Pasztet z kaszą gryczaną

Pasztet z kaszą gryczaną 367

0
ma "historię", a było ta tak. Oglądnęłamjak Okrasa robił pasztet według staropolskiego przepisu, ale byłam tak zafascynowana robieniem przez niego garni do owego dania ( przygotowanie garni trwało Zobacz więcej
Przepis K. Okrasy z Kuchni Lidla Składniki: 2 piersi i 2 udka z kaczki 150g śliwek 80 g suszonych śliwek 2 cytryny 50 ml sosu sojowego 50 ml miodu 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 3 dymki + Zobacz więcej
Trochę trwało nim książka Pascala i Okrasy pochłonęła mnie na tyle, by przygotować choćby krótką recenzję. Ale zasiadłam, zgłębiłam, oceniłam :) Każdy z nich przygotował po 52 przepisy. Przepisy na Zobacz więcej
już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według Zobacz więcej
popisowym daniem jest.... kaczka nadziewana Najbardziej lubisz gotować dla siebie czy dla kogoś? dla kogoś - sama mogę czasem jeść byle co Deser dla którego straciłaś/łeś głowę to... wszystkie desery Zobacz więcej
Kaczka z jabłkami to polska specjalność. Kaczka w pomarańczach - francuski klasyk. Połączenie obu smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Miękka, różowa w środku pierś kaczki z pomarańczowym sosem i Zobacz więcej
na nas w piecu. Odgrzanie po kilku godzinach nie zaszkodziło jej wcale. Przepis wspaniały, kaczka obłędna! Makaron z którym wg. propozycji p. Okrasy była podana -na specjalne życzenie córki robiłam Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 501

0
nie miałam okazji gotować, ani spożywać gęsiny. Kojarzyła mi się z mięsem kaczki, ale okazało się, że jest zupełnie inna. Nieco zaskoczyło mnie, że mięso z gęsi jest lekkie i zdrowe. Zawiera sporo Zobacz więcej
Składniki (2 porcje): 2 filety z kaczki równej wielkości 1 pomarańcza 1 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki soku jabłkowego 3-4 gałązki trawy żubrowej (można ją kupić przez internet w Zobacz więcej
Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Zobacz więcej
) Składniki: 4 udka kacze 250 g suszonych śliwek kalifornijskich 400 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 8 gałązek Zobacz więcej
czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w rodzimej kuchni dokonywała się prawdziwa rewolucja. Dawne sarmackie nawyki zaczęły odchodzić w przeszłość, a modne stały się lekkie, oparte na Zobacz więcej
Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie o książkę "Pascal kontra Okrasa" za wasze cudne wesołe wpisy, mile słowa jakimi darzycie tych dwóch fantastycznych kucharzy. Wybór był Zobacz więcej
Siostry Anastazji Sernik nowojorski z musem z truskawek Sernik łaciaty Siostry Anastazji Sernik czekoladowo- migdałowy Puszysty sernik z musem z borówek Sernik pomarańczowy z kandyzowaną limonką Zobacz więcej
| blog: Habibi Zapiekane warzywa pod serową kołderką autorka: Nemi | blog: Habibi Warzywne risotto autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Smażony ryż z kimchi autor: kryzysowy kucharz | blog: Zobacz więcej
na powierzchnię. Początkowo warto zamieszać co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotowe knedle wyławiamy łyżką cedzakową. Ja osobiście preferuję polane śmietanką ( bądź jogurtem naturalnym ) Zobacz więcej