grasica

asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Grasica

Grasica 763

Zbytek wielki: wołu dla flaków, cielę rżnąć dla animelki - pisał Wacław Potocki (Dzieła tom III - "Moralia"). Animella oznacza siedzibę duszy (anima). To określenie prawdopodobnie wywodzi się z Włoch Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Grasica i szparagi

Grasica i szparagi 1740

Zagajałam temat podrobów jakiś czas temu, przy okazji serduszek - otóż mam wrażenie, że większość osób albo je bardzo lubi, albo nienawidzi. Najczęściej jemy wątróbkę, inne - znacznie rzadziej. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Risotto z grasicą

Risotto z grasicą 316

500 g grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Zobacz więcej
Grasica z wytrawnym sosem mango Kolejny przepis na grasicę, tym razem egzotyczniej, z lekką nutą słodyczy. Smak mango i pomarańczy z delikatnie wyczuwalną nutką burbona wspaniale podkreśla maślaną Zobacz więcej
Grasicę cielęcą próbowałam wielokrotnie w restauracjach, dosłownie tylko raz przygotowywałam ją sama podczas swoich letnich praktyk w jednej z warszawskich restauracji. Przepis Jaśka Kuronia, który Zobacz więcej
mleko, 400 g grasicy cielęcej, 35 g masła, 200 g żółtego mirepioix*, 75 g madery, 400 ml bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, Zobacz więcej
Tym razem Maciej Nowicki,Chef kuchni Villa Intrata, proponuje w królewkim wydaniu animelęlub mleczko cielęce na potrawę :), tj. grasicę cielęcą z sosem z mrożonych podgrzybków doprawionym goździkamim Zobacz więcej
Dziś stery na blogu przejmuje Sebastian, a dokładnie jego przepis na przygotowanie dosyć nie typowego pasztetu z dodatkiem foie gras (kacze lub gęsie wątróbki), grasicy i kilku wyjątkowych dodatków. Zobacz więcej
Kulinarne pyszności Molki: Grasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym Kulinarne pyszności Molki Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w kuchni pełną Zobacz więcej
Nie będę Wam mówił, że jest to wpis szybki i prosty. Niestety jeśli chcecie odtworzyć to danie musicie trochę czasu w kuchni spędzić. W tej ,,sałatce" umieściłem dwa wspaniałe podroby, czyli języki Zobacz więcej
Kolejny przepis naprzepysznyi prosty makaron – tym razem w wersji z podrobami. Kto jeszcze nie próbował grasicy cielęcej koniecznie musi to zmienić ! Another version of delicious and simple pasta – Zobacz więcej
Podroby to niestety jeszcze bardzo często niedoceniane produkty wykorzystywane tylko na pasztet lub co gorsza wyrzucane do śmieci. Na szczęscie kucharze coraz częsciej praktykują swoje dania właśnie z Zobacz więcej
Krem kasztanowy, wyborna kaczka, restauracja w „Hotelu Krasicki” i zamek w Lidzbarku Warmińskim… – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Zobacz więcej
Bardzo łatwa i szybka: trzeba pokroić kilka miechunek, mały kawałek wędzonego sera żółtego i dodać garść żurawiny. Wszystko połączyć z sosem: oliwa + zioła prowansalskie + pieprz + sól. Gotowe. Tutaj Zobacz więcej
Pyszna pizza 24 cm, dwa duże sosy orazdwudrażetkowa paczka gum Orbit Spearmint - a to wszystko tylko za 5 zł w Da Grasso! Jakie są dokładne warunki tej promocji? Należy kupić gumy do żucia:Wrigley Zobacz więcej
roxi654
roxi654 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Bigos - Kwasica po mojemu

Bigos - Kwasica po mojemu 77

Ah, nadeszły w końcu te melancholijne, niezbyt ciepłe dni. Obiad moim zdaniem i waszym pewnie też, powinien być dostosowany do pogody panującej za oknem. Jak jest upalnie mamy ochotę na lekkie Zobacz więcej
annazona
annazona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dania kontra ania
Le Chalet (Murzasichle)

Le Chalet (Murzasichle) 52

Już od dawna chciałam opowiedzieć Wam o tym miejscu. Gdy pytacie mnie, gdzie zjeść w Zakopanem, nie mam wielu sprawdzonych adresów, ale za każdym razem mam do polecenia jedną prawdziwą kulinarną Zobacz więcej
Grasz w zielone? – gram. Masz zielone? – mam terrinę ;) – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Przystawki - przekąski, Wielkanoc Grasz w Zobacz więcej
Mousse au chocolat Ingredients: dark chocolate (minimum 70% cacao): 200 g butter: 60 g eggs: 4 sugar: 50 g Steps: Melt the chocolate and butter under a very little fire or using the bain-marie Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Foie gras

Foie gras 3944

Fałszywe foie gras, czyli parfait z gęsich wątróbek Ten przepis nie ma nic wspólnego z oryginalnym foie gras po za tym, że jest równie pyszny. Za to sto razy tańszy. Bez udziału stłuszczonej wątroby Zobacz więcej