gratin dauphinois

idir
idir Obserwuj blogaObserwujesz bloga
idir.pl
Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois 124

0
Gratin Dauphinois pochodzi z francuskich Alp. Pierwszy raz to danie tak nazwano w 1788. To genialny sposób na ziemniaki. Możemy przechowywać kilka dni w lodówce , odgrzewać i dalej jest pyszne. Myślę, Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois 336

1
Gratin Dauphinois, choc nazwa byc moze brzmi groznie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposob nadaja sie jako dodatek do wszelkiego rodzaju Zobacz więcej
Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml Zobacz więcej
, to były młode ziemniaki z koperkiem izsiadłymmlekiem. Gratin dauphinois czyli ziemniaki zapiekane w śmietanie. Tak mi się przypomniała ta potrawka, kiedy zobaczyłam ją w książce Rachel Khoo. Zobacz więcej
baked in milk, cream, butter with nutmeg and a touch ofgarlic. Yum! I servedthem with the pork chops (see photo) and a gratedcarrots salad with cider vinegar (you can also use white wine vinegar), Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Gratin dauphinois - zapiekanka delfinacka Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À Zobacz więcej
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem. Składniki: 8 średnich ziemniaków 150 ml śmietanki 30% sól himalajska 50 Zobacz więcej
Dziś w wersji zapiekanej. U Rachel Khoo, od której zaczerpnęłam ten przepis - zapiekanka ma przeromantyczną nazwę "Gratin dauphinois"...ja kompletnie francuskiego, ni w ząb...więc tym bardziej nazwa Zobacz więcej
Francuski klasyk. Świetny jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich mięs. Gratin dauphinois jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak widziałam takie próby przygotowania, które kończyły się mało Zobacz więcej
Autorka: Ola | 14 marca 2012 | Kategorie:&nbspDodatki do dań,&nbspWarzywa zaPiekanka ziemniaczana (gratin dauphinois) Dziś 14 marca – Dzień Liczby Pi :) Jako typowej humanistce z matematyką Zobacz więcej
na wierzchu zapiekanki utworzy się chrupiąca, lekko spieczona i ciągnąca się skórka, a ziemniaki osiągną odpowiedni stopień miękkości. Z myślą o miłośnikach ziemniaków pod każdą postacią. Gratin Zobacz więcej
gratin dauphinois | Trochę Smaku Trochę Smaku Strona główna Przepisy Ciasto na chleb, bułki, pizze i inne.. Dodatki do dań Dressingi / Dipy Makarony Mięcho Na słodko Obiadowo Pasty Pizza Potrawy Zobacz więcej
Gratin dauphinois - danie, które chodziło za mną tak długo aż w końcu wychodziło, wraz z nową foremką do zapiekania :) Cudowne zapiekane plasterki z ziemniaków, w sosie śmietanowym, a całość Zobacz więcej
Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane Zobacz więcej
Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dańkuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji,Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej
do 180 st. Wymieszajcie mleko ze śmietaną i przyprawami (jeśli chcecie zrobić gratin z dodatkiem musztardy-teraz możecie ją dodać). Formę lub foremki do zapiekania natrzyjcie w środku przekrojonym Zobacz więcej
Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też Zobacz więcej
kathi
kathi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyzwania kuchenne
Gratin dauphinois

Gratin dauphinois 86

1
Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Zobacz więcej