gratin z ziemniaków zapiekany

odpowiednie do wzięcia na wiosenny wypad. Gratin z ziemniakami i kurczakiem Składniki: 200 g piersi z kurczaka 5 średniej wielkości ziemniaków 8 jajek 1 cebula 150-200 g sera typu emmentaler 2 Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „ Zobacz więcej
Tweet Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je Zobacz więcej
Ziemniaki zapiekane w śmietanie chodziły za mną od dawna. Przeogromnej ochoty nabrałam na nie, kiedy zobaczyłam przepis w książce Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Przepis jest prosty, smak świetny. Zobacz więcej
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej
Wracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i Zobacz więcej
Podgotowane i obrane ziemniaki układamy razem z kawałkami dorsza w formie Gratin. Posypujemy zieleniną; koperkiem i pietruszką. Lub innymi ulubionymi ziołami. Całość zalewamy sosem i zapiekamy. Sos do Zobacz więcej
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin Zobacz więcej
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem. Składniki: 8 średnich ziemniaków 150 ml śmietanki 30% sól himalajska 50 Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków. Jest boska - pachnąca czosnkiem, tymiankiem, delikatnie kremowa... wprost wymarzona na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Oryginalnie Zobacz więcej
Wrześniowe wieczory przytrzymują nas dłużej przy stole. Kolacja jest wcześniej, trwa dłużej, drzwi na taras już zamknięte. Na sofie czekają koce... Wszystko dzieje się naturalnie, bez planu. Na stole Zobacz więcej
Znów klasyk, którego uwielbiam! Bo jak tu nie kochać pysznych, przypieczonych ziemniaczków w śmietanowo-serowym sosie? Zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest wręcz nieprzyzwoity. Kusi, wodzi za Zobacz więcej
GRATIN: 20 małych ziemniaków 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 150 g sera radamer 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do nasmarowanie foremki ŁOSOŚ: 6 małych filetów z łososia (około 7cmx5cm) 80 g Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
Gratin dauphinois - danie, które chodziło za mną tak długo aż w końcu wychodziło, wraz z nową foremką do zapiekania :) Cudowne zapiekane plasterki z ziemniaków, w sosie śmietanowym, a całość Zobacz więcej
"Graty" K. robi już z zamkniętymi oczami, ale dopiero teraz przygotował je wraz ze mną w domu. W dodatku nie takie zupełnie zwykłe, bo z moim ukochanym oscypkiem! Podziękowania dla mamy za oscypki z Zobacz więcej
Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml Zobacz więcej
mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Zobacz więcej
Gratin to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta w wykonaniu, za to po francusku od razu brzmi wykwintniej ;) Ponieważ wczoraj dobrałem się do prawie 10 kilowej dyni, która wylądowała w Zobacz więcej