gratin z ziemniaków zapiekany

odpowiednie do wzięcia na wiosenny wypad. Gratin z ziemniakami i kurczakiem Składniki: 200 g piersi z kurczaka 5 średniej wielkości ziemniaków 8 jajek 1 cebula 150-200 g sera typu emmentaler 2 Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „ Zobacz więcej
Tweet Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je Zobacz więcej
Ziemniaki zapiekane w śmietanie chodziły za mną od dawna. Przeogromnej ochoty nabrałam na nie, kiedy zobaczyłam przepis w książce Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Przepis jest prosty, smak świetny. Zobacz więcej
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej
Wracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i Zobacz więcej
Podgotowane i obrane ziemniaki układamy razem z kawałkami dorsza w formie Gratin. Posypujemy zieleniną; koperkiem i pietruszką. Lub innymi ulubionymi ziołami. Całość zalewamy sosem i zapiekamy. Sos do Zobacz więcej
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin ( Zobacz więcej
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem. Składniki: 8 średnich ziemniaków 150 ml śmietanki 30% sól himalajska 50 Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków. Jest boska - pachnąca czosnkiem, tymiankiem, delikatnie kremowa... wprost wymarzona na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Oryginalnie Zobacz więcej
Dziś w wersji zapiekanej. U Rachel Khoo, od której zaczerpnęłam ten przepis - zapiekanka ma przeromantyczną nazwę "Gratin dauphinois"...ja kompletnie francuskiego, ni w ząb...więc tym bardziej nazwa Zobacz więcej
do 180 st. Wymieszajcie mleko ze śmietaną i przyprawami (jeśli chcecie zrobić gratin z dodatkiem musztardy-teraz możecie ją dodać). Formę lub foremki do zapiekania natrzyjcie w środku przekrojonym Zobacz więcej
GRATIN: 20 małych ziemniaków 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 150 g sera radamer 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do nasmarowanie foremki ŁOSOŚ: 6 małych filetów z łososia (około 7cmx5cm) 80 g Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
Gratin dauphinois - danie, które chodziło za mną tak długo aż w końcu wychodziło, wraz z nową foremką do zapiekania :) Cudowne zapiekane plasterki z ziemniaków, w sosie śmietanowym, a całość Zobacz więcej
"Graty" K. robi już z zamkniętymi oczami, ale dopiero teraz przygotował je wraz ze mną w domu. W dodatku nie takie zupełnie zwykłe, bo z moim ukochanym oscypkiem! Podziękowania dla mamy za oscypki z Zobacz więcej
Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml Zobacz więcej
mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Zobacz więcej
Gratin to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta w wykonaniu, za to po francusku od razu brzmi wykwintniej ;) Ponieważ wczoraj dobrałem się do prawie 10 kilowej dyni, która wylądowała w Zobacz więcej