gremolate

ZOBACZ TAKŻE:

Gremolata, rodzaj aromatycznej posypki, składającej się z posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku. Pochodzi z Lombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona Zobacz więcej
Sauté to technika przyrządzania potraw polegająca na smażeniu składników w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Finalnie przygotowane w ten sposób produkty zostają skarmelizowane i apetycznie Zobacz więcej
Nie dziwi mnie, że tak wiele osób nie lubi smaku ryb i chyba w dużej mierze rozumiem, skąd to się bierze. Ryby mają niezwykle delikatne i podatne na wysoką temperaturę mięso. Przepieczone staje się Zobacz więcej
Najczęściej ricotta kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Dzisiaj jednak przygotowałam jej wytrawną wersję, pieczoną z aromatycznymi dodatkami, które nadały świeżości mojemu zimowemu śniadaniu. Przepis Zobacz więcej
Matjas to śledzik tak delikatny i wyrafinowany sam w sobie,że nie warto przedobrzać w komponowaniu potraw z jego udziałem.Dodatki powinny tylko być tłem dla tego króla wśród rybnych Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Dorsz z gremolatą cytrynową

Dorsz z gremolatą cytrynową 255

Obiecałam wczoraj rybę, więc czas ją zaserwować. Ryba sama w sobie nie wymaga specjalnych nakładów czasowych i często więcej go poświęcamy całej oprawie. Dzisiaj też robi się ją błyskawicznie i Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Pierś z kurczaka z gremolatą

Pierś z kurczaka z gremolatą 390

. . 2 piersi z kurczaka 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżka posiekanych kaparów sól, pieprz Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Pieczone warzywa z gremolatą

Pieczone warzywa z gremolatą 164

Pieczone warzywa z gremolatą Gremolata, aromatyczna mieszanka drobno posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku, potrafi tchnąć życie w najnudniejsze potrawy. Wywodzi się z Lombardii, Zobacz więcej
Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju. Odchodząc nieco Zobacz więcej
Kupiłam dzisiaj piękną, świeżą kukurydzę w kolbach. Jest słodka w smaku i chrupiąca, nie wymaga wielu dodatków, aby była jeszcze smaczniejsza. Postanowiłam wykorzystać przygotowaną gremolatę i to był Zobacz więcej
Poulet cacciatore à la gremolata Kolejny ciekawy pomysl na danie z kurczaka, ktory pochodzi z ksiazki "Gratins, lasagnes et crumbles salés". Co prawda do oryginalnego przepisu na kurczaka cacciatore Zobacz więcej
Mieliśmy ochotę zjeść coś dobrego, ale się nie narobić :) Wybór padł na naszą ulubioną mozzarellę według przepisu Nigelli. Miało być pysznie i ekspresowo – a jak było? Przeczytajcie, a najlepiej Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Grillowany łosoś z gremolatą

Grillowany łosoś z gremolatą 113

Komu chce się latem stać nad garami? Nam zdecydownie nie. Dlatego teraz królują u nas szybkie, by nie powiedzieć błyskawiczne obiady. Coś z grilla lub patelni – mile widziane są ryby – do tego prosta Zobacz więcej
Przepraszam za taką długą przerwę. Właściwie nie mam na to wytłumaczenia bo sporo przepisów już od paru tygodni czeka na dodanie:) Tak się złożyło, że wszystkie są autorstwa Nigelli, więc przez jakiś Zobacz więcej
Kochani! Dwa lata stuknęły. W zasadzie mogłabym napisać to samo, co rok temu. Może trochę zwolniłam tempo, ale nadal blogowanie sprawia mi frajdę. Mam nadzieję, że chęci starczy na kolejny rok - mi, Zobacz więcej
Oczywiście zanim poukładam sobie w głowie wszystko z wyjazdu do Toskanii i przedstawię relację na blogu, chciałam zaprezentować jedno z moich dań, które zrobiliśmy wspólnie na moich warsztatach. Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Est-Ouest
Pieczone sardynki z "gremolata".

Pieczone sardynki z "gremolata". 79

wczoraj wieczorem dlugo rozmawialm z M. mieszkajaca w PL przez telefon i doszlysmy do wniosku, ze mam dwa powody by nie narzekac na Francje: lepsza medycyne i lepsza edukacje... ja bym dodala jeszcze Zobacz więcej
Nie, kuchnia włoska NIGDY mi się nie znudzi. Wczoraj, zajadając szparagi, stwierdziłam, że dla mnie nie ma nic lepszego. To są te smaki i nic na to nie poradzę. Będę Was katować tą kuchnią. Szparagi Zobacz więcej
Gremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową przygotowaną ze świeżych Zobacz więcej
Tego jeszcze nie było, trzy produkty włoskie w jednym przepisie. Dzisiaj wreszcie udało mi się kupić piękne portobello, czyli włoskie pieczarki, z charakterystycznym dużym kapeluszem i krótkimi Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: