gruszkowy specjał

Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki. Pewnie z 95% wszystkich moich wypieków jest właśnie drożdżowych. Jak dorzucić do tego poszukiwanie fajnych specjałów z kraju do którego się wybieram, albo z Zobacz więcej
, który swoją Tartą Morelowo - Gruszkowązatrzasnął moim deserowym światem! Alicja Drzewiecka z bloga Wielki Apetytzostała niekwestionowaną zwyciężczynią tej edycji. Ala, przepis kradnę i dziele się z Zobacz więcej
Ostoja Lasu
Ostoja Lasu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostoja Lasu
Skamiejka

Skamiejka 39

0
Gorący kociołek Po podróży w Dolomity Honorietta wraz ze znajomymi udała się w poszukiwanie jadła "na mieście".Jako, że miała już dość tyrolskich specjałów, które w większej większości wołały wg niej Zobacz więcej
Jak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook&Help. Do udziału w nim Zobacz więcej
chinkali, bo gdzieś mignęły mi na Facebooku (nie tylko nas, kilka osób też o nie z utęsknieniem dopytywało), okazało się jednak, że to tylko weekendowa akcja Gruzji na kółkach (co jakiś czas w menu Zobacz więcej
i tradycyjnego specjału, o którym warto pamiętać nie tylko w czasie świąt. Specjały świąteczne "po tuningu" Tomka Woźniaka też niczego sobie. Za śledziem nie przepadam, ale pasta z makreli, czy Zobacz więcej
potrawy. Jedno jest pewne: wszystkich Autor się nauczył w niepozornym budynku przyRue Léon Delhomme, gdzie mieści się szkoła. „Kulisy Kulinarnej Akademii” to książka dla hedonistów, bon vivantów, Zobacz więcej
z selera! Rewelacja, sam widok zaserwowanego dania już mnie urzekł. Nie ma tam talerzy, kasza serwowana jest w ceramicznej miseczce podawanej prosto z pieca na drewnianej desce z obok przygotowaną Zobacz więcej
było na tyle relacji z mojej podróży do Czech. Najadłam się, napiłam i spróbowałam prawie wszystkiego czego chciałam, oprócz... knedlików i frgali z gruszkowym nadzieniem w Kromieryżu. Każdy wie czym Zobacz więcej
gruzińskie chaczpuri! Nazwę tej potrawy można dosłownie przetłumaczyć jako "chleb z serem", gdyż z tym nadzieniem występuje ona najczęściej, przybierając postać płaskiego, okrągłego placka. Zobacz więcej
bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwiedulce de Zobacz więcej
przyniósł nam starter, grzanki z humusem, które pozwoliły zaspokoić częściowo nasz głód. Teraz już mogłyśmy czekać ze spokojem na swoje zamówienie. Na przystawkę zjadłam orkiszowe pierożki z wołowiną Zobacz więcej
autora i przepis. Książka ma ładne zdjęcia i proste, kuszące przepisy, np. na tapiokę z jabłkami i morelami, burgery z ciecierzycy i grzybów z sosem tahini albo koktajl mleczny z awokado i migdałami. Zobacz więcej
Islandia urzekła nas nie tylko wspaniałą przyrodą, ale i smakiem owoców morza. Islandczycy zjadają najwięcej ryb w przeliczeniu na mieszkańca. Leciałam tam zatem bardzo nastawiona na Zobacz więcej
":). Wśród mięsnych specjałów można dostać oczywiście kindziuk w każdym kształcie, wędzone polędwice i przeróżne kiełbasy (np. zachwalaną przez sprzedawczynie jałowcową). Wyszliśmy, jak większość Zobacz więcej
, że człowiek wręcz zatapiał się w miejsce, w którym się znajdował. Na uwagę zasługuje również system, z którego korzystają barmani – po nalaniu szklaneczki stawiają ją przed klientem, a następnie Zobacz więcej
krakownatalerzu
krakownatalerzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraków na Talerzu
Chinkalnia

Chinkalnia 49

0
gruzińskie piwo Golden Eagle (11PLN) oraz na lemoniadę Zedazeni o smaku gruszkowym (12PLN). Tej drugiej bliżej było do oranżady - jest to butelkowany napój gazowany. Bardzo orzeźwiający, ale też Zobacz więcej
stycznia 2015 Paella z owocami morza – test mieszanki z Biedronki 24 stycznia 2015 5 rzeczy, których nie zrobię w 2016 roku 31 grudnia 2015 Polecane wpisy: Projekt „dziecko”, czyli ciąża oczami Zobacz więcej