gruzińska kuchnia

natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska 514

Przystawki na gruzińskim stole Kuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle Zobacz więcej
Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej. Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na jesień i zimę. Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakołyki alergika
kuchnia gruzińska

kuchnia gruzińska 203

Dziś trzecia część relacji z imprezy Blogerzy w Batumi. Kulinarna, czyli dla większości z Was być może najciekawsza. Jeśli macie ochotę, to tutaj jest część I, a tutaj część II. Kuchnia gruzińska jest Zobacz więcej
Follow The Taste
Follow The Taste Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Follow The Taste
Kuchnia Gruzińska

Kuchnia Gruzińska 130

Kuchnia gruzińska jest już bardzo dobrze znana i popularna, jednak dopiero po wyjeździe do Gruzji doskonale rozumiem dlaczego zyskała taką sławę. Będąc w tym kraju nie możecie się obawiać o to że Zobacz więcej
" Miodowe, sześcio-warstwowe, miękkie ciasto przełożone kwaśnym dżemem czy marmoladą, taka jest Tapłakwera, czyli gruzińskie ciasto. Idealnie komponuje się z filiżanką kawy, kubkiem kakao czy herbaty. Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Chinkali- kuchnia gruzińska

Chinkali- kuchnia gruzińska 173

Chinkali- to są duże kołdunyz mięsnym nadzieniem, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je ostrożnienadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i a dopiero następnie zjeść całą resztę.Robienie chinkali Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu pochłaniam książki o Gruzji, dlatego wśród nich nie mogło zabraknąć publikacji o gruzińskiej kuchni. Tak trafiłam na „Tradycyjną kuchnię gruzińską. Praktyczne porady i sprawdzone Zobacz więcej
Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska. „Tak to już z nami, Gruzinami, jest. Jeżeli przebywamy na obczyźnie przez Zobacz więcej
Wczoraj zakończyła się nasza czwarta akcja kulinarna - Kuchnia gruzińska. Jesteśmy bardzo miło zaskoczeni wielkim odzewem. Ze względu na wielkie powodzenie Akcji, mamy zamiar przeprowadzić za jakiś Zobacz więcej
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska przypominająca egzotyczną kombinację gulaszu i krupniku. Jak większość gruzińskich potraw, jak np. chaczapuri, występuje w wielkiej liczbie lokalnych odmian. My Zobacz więcej
Tydzień temu w piątek (19 sierpnia) miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod okiem samego Mistrza Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy w Warszawie. foto: Emeslive. Na zdjęciu Zobacz więcej
Pomimo tego, że w liceum byłam w klasie mat-inf-fiz to moją ulubioną nauczycielką była polonistka, z którą lekcje miałam od gimnazjum. Niesamowita osoba, pełna pasji i pomysłów, myślę, że miała spory Zobacz więcej
Bakłażany do Gruzji miały być sprowadzane już przez żołnierzy Aleksandra Macedońskiego z terenów Indii. Ich jedzenie spopularyzowali jednak dopiero Arabowie, którzy w VIII wieku n.e. podbili tereny Zobacz więcej
W kuchni gruzińskiej bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego Zobacz więcej
Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: kurczak Zobacz więcej
Zapraszamy na kolejną edycję naszej akcji, która rok temu zebrała wiele przepisów kuchni gruzińskiej. Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 1 do 30 września 2014 r. Przepisy należy dodawać na Zobacz więcej
Witajcie po przerwie. Bradze się cieszę że mimo przerwy w publikowaniu postów tyle osób mnie odwiedza. Zapewne wiecie że mimo iż na blogu zapanowała cisza na FB wciąż się coś dzieje. Teraz Zobacz więcej
Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w Zobacz więcej
Kilka tygodni temu trzy dziewczęta miały okazję zmierzyć się z jedną z mniej znanych, niecodziennych kuchni świata. Wyboru takiego nie dokonały przypadkowo. Stawiając przed sobą coraz to ambitniejsze Zobacz więcej
Zapraszamy do udziału w naszej czwartej akcji kulinarnej "Kuchnia gruzińska". Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 9 listopada do 9 grudnia 2013 r. Przepisy należy dodawać naDurszlakulub wrzucać Zobacz więcej