gruzińska wołowina

Zachęcona akcją Wyraczynki "Kuchnia gruzińska", postanowiłam coś ugotować i przyłączyć się do zabawy. Tym bardziej, że już jakiś czas temu kupiłam książkę o kuchni gruzińskiej, a jeszcze nie miałam Zobacz więcej
W końcu nabyłam drogą kupna dwa małe gliniane naczynka czenaki. W książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze (Wydawnictwo REA, W-wa, 2011) znalazłam adekwatny przepis; oczywiście nie jestem Zobacz więcej
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
, było do tego stopnia zagęszczone orzechami, że konsystencją przypominało potrawkę. To porządna porcja wołowiny dopieszczonej przyprawami i podkręconej orzechowym umami. Przygotowanie sporo trwa, ale Zobacz więcej
beczki, a mianowicie czeskiej. Wspominając czeskie smaki i Pragę przedwczoraj do drugiej w nocy przygotowywałam knedliki z wołowiną w sosie pomidorowo-śmietanowym. Dzięki serdeczne dla Ani i Piotrka Zobacz więcej
Ciąg dalszy gruzińskich inspiracji na moim blogu. Moja wariacja na temat tradycyjnego sosu tkemali. Zrobiony z śliwek węgierek łączy 4 smaki: jest jednocześnie słodki, kwaśny, słony i ostry. Doskonale Zobacz więcej
Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej
Wspaniała zupa gruzińska o konsystencji przypominającej zupę gulaszową,bardzo pikantna,o wyrazistym smaku.Baza to przepyszny wołowina. Ja do swojej użyłam antrykotu bo lubię jak zupa jest trochę Zobacz więcej
Cynowa
Cynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cynowa Łyżeczka
lista wymarzonych

lista wymarzonych 281

0
Co powiecie na stworzenie listy wymarzonych najbardziej egzotycznych i wykwintnych dań które chcielibyście przygotować, skosztować ? Krokodyl, wąż a może, jak ja, nigdy nie jedliście syropu klonowego Zobacz więcej
Klasyka kuchnii francuskiej Boeuf bourguignon potrzebujemy: - ok. 700 g wołowiny (chudej, bez tłuszczu) - 300 g boczku - 500g pieczarek - kawałek obranego selera - 2 marchewki - butelka wina (użyłam Zobacz więcej
Na wczorajszy obiad postanowiłam przygotować nam jakieś danie z jednej z moich ulubionych kuchni, czyli z kuchni gruzińskiej. Przewertowałam Tradycyjną kuchnię gruzińskąi w oko wpadł mi przepis na Zobacz więcej
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska przypominająca egzotyczną kombinację gulaszu i krupniku. Jak większość gruzińskich potraw, jak np. chaczapuri, występuje w wielkiej liczbie lokalnych odmian. My Zobacz więcej
Gruzińskie pierogi zaciekawiły mnie swoim wyglądem, ale i smakiem, o którym tyle słyszałam. Są to pierożki w kształcie sakiewki wypełnione mięsem w postaci z wołowiny bądź baraniny, w moim przypadku Zobacz więcej
Dynia
Dynia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biała Dynia
Chinkali

Chinkali 47

0
Chinkali to gruzińskie pierogi. Można zamówić je w prawie w każdej restauracji. Są po prostu przepyszne. Należy jeść je palcami. Pochwycić za czubek. Ugryźć. Wyssać cały rosół ze środka. Zjeść resztę Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Chinkali

Chinkali 78

2
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy Zobacz więcej
Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie. Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo Zobacz więcej
kg. wołowiny 0,300 kg. baraniny (można zamienić wieprzowiną) 1 łyżeczka chmeli-suneli (gruzińska przyprawa) 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka natki pietruszki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/3 szkl. wody Zobacz więcej
Dzisiaj coś dla smakoszy kuchni gruzińskiej i używanych w niej przypraw – gulasz inspirowany kuchnią gruzińską. Przy okazji pobytu w Gruzji kupiłam na bazarze trochę gruzińskichprzypraw i ich cudowną Zobacz więcej
Dzisiaj coś dla smakoszy kuchni gruzińskiej i używanych w niej przypraw – gulasz inspirowany kuchnią gruzińską. Przy okazji pobytu w Gruzji kupiłam na bazarze trochę gruzińskichprzypraw i ich cudowną Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Jak jeść chinkali?

Jak jeść chinkali? 74

0
Pierożki a bardziej sakiewki wielkości małej pięści, wypełnione bulionem i kulką mięsną fot. D.Szymborska Wiem to powiem. To specjalne gruzińskie pierożki. Ich magiczność i wyjątkowość polega na tym, Zobacz więcej