gruzińska wołowina papryka

Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
Na wczorajszy obiad postanowiłam przygotować nam jakieś danie z jednej z moich ulubionych kuchni, czyli z kuchni gruzińskiej. Przewertowałam Tradycyjną kuchnię gruzińskąi w oko wpadł mi przepis na Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Chinkali

Chinkali 79

2
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy Zobacz więcej
Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie. Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo Zobacz więcej
Gruzińską, mocną i cierpką herbatę. Przyprawy również zakupiłam również z małych, prywatnych upraw. Składniki: 1/2 kg. wołowiny (łopatka, ew. karkówka) 1/2 cebuli 1/2 cukinii 100 ml. czerwonego, Zobacz więcej
Gruzińską, mocną i cierpką herbatę. Przyprawy również zakupiłam również z małych, prywatnych upraw. Składniki: 1/2 kg. wołowiny (łopatka, ew. karkówka) 1/2 cebuli 1/2 cukinii 100 ml. czerwonego, Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Czaszuszuli

Czaszuszuli 90

0
ENGLISH VERSION Wraz z czaszuszuli powracamy w świat kuchni gruzińskiej. Pod tą szeleszczącą nazwą kryją się pikantne kawałki wołowiny duszonej z pomidorami i dużą ilością ziół wszelakich. Przepis Zobacz więcej
rodem z kuchni gruzińskiej, oryginalnie przyrządza się ja w dużych piecach, gdzie długo " nabiera smaku ", my jednak przygotowujemy ja w bardziej wygodny i szybszy sposób - uwielbiamy!!! Czanachy Zobacz więcej
Szukając informacji o Gruzji, znalazłam taki sympatyczny opis: "Przyjaźń i gościnność to główne cechy każdego Gruzina. "Gości przesyła nam Bóg" – tak mówi się w każdym gruzińskim domu, gdy na jego Zobacz więcej
duże sztuki) 200g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 2 łyżki jogurtu, 100ml wody, 1 łyżka oliwy, łyżeczki cukru, szczypta soli nadzienie: 200g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny lub jagnięciny), Zobacz więcej
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw, które często gości w mojej kuchni. Ma same zalety: jest bardzo zdrowa (prawdziwa bomba witamin, zwłaszcza C), niskokaloryczna i daje ogromne możliwości Zobacz więcej
Poszukując niezwykle popularnych w danych częściach świata posiłków warto wypróbować przepis nagruzińskie chaczapuri. Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawyjest ciasto – sposób przyrządzenia oraz Zobacz więcej
czyli genialne ravioli z ogonem wołowym z pysznym sosem demi glace. { oj, danie na które mam nadzieję, że niedługo wrócę :)} Pozostałe osoby zamówiły tatara z pstrąga ojcowskiego, pyszny delikatny i Zobacz więcej
trzy posiłki
trzy posiłki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzy Posiłki Dziennie
Z Gruzji

Z Gruzji 362

0
Tygodniowy wypad do Gruzji na przełomie kwietnia i maja. Oczywiście przetestowaliśmy co kuchnia gruzińska ma do zaoferowania czyli bardzo wiele. Jest unikalna, łączy elementy rdzenne, bliskowschodnie Zobacz więcej
Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w Zobacz więcej
best
best Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lucifood
Gruzin na Kaszubach

Gruzin na Kaszubach 48

0
, ostrej papryki. Na stole – zielona papka uformowana w eliptyczny kształt i udekorowana ziarenkami granatu. W ustach – cudo! Było lepsze niż niektóre serwowane w Gruzji. Brawo! Charczo (ხარჩო) – w Zobacz więcej
w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z JosephemWołowina podawana na soczewicy z Zobacz więcej
Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone Zobacz więcej
w domu. Co jednak przygotować na piknik, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni? Ja wybrałem sałatkę grecką, której jestem fanem! Z sałatką grecką jedynie może konkurować jeszcze prostsza sałatka Zobacz więcej