gruzińska wołowina papryka

Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
Na wczorajszy obiad postanowiłam przygotować nam jakieś danie z jednej z moich ulubionych kuchni, czyli z kuchni gruzińskiej. Przewertowałam Tradycyjną kuchnię gruzińskąi w oko wpadł mi przepis na Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Chinkali

Chinkali 82

2
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy Zobacz więcej
Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie. Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Czaszuszuli

Czaszuszuli 91

0
ENGLISH VERSION Wraz z czaszuszuli powracamy w świat kuchni gruzińskiej. Pod tą szeleszczącą nazwą kryją się pikantne kawałki wołowiny duszonej z pomidorami i dużą ilością ziół wszelakich. Przepis Zobacz więcej
rodem z kuchni gruzińskiej, oryginalnie przyrządza się ja w dużych piecach, gdzie długo " nabiera smaku ", my jednak przygotowujemy ja w bardziej wygodny i szybszy sposób - uwielbiamy!!! Czanachy Zobacz więcej
Szukając informacji o Gruzji, znalazłam taki sympatyczny opis: "Przyjaźń i gościnność to główne cechy każdego Gruzina. "Gości przesyła nam Bóg" – tak mówi się w każdym gruzińskim domu, gdy na jego Zobacz więcej
duże sztuki) 200g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 2 łyżki jogurtu, 100ml wody, 1 łyżka oliwy, łyżeczki cukru, szczypta soli nadzienie: 200g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny lub jagnięciny), Zobacz więcej
Węgierski porkolt z wołowiny Frykadelki po węgiersku Kurczak z dynią i oliwkami Wieprzowina z orzechami nerkowca po chińsku Makaron tikka z kurczakiem Haitańska potrawka z kurczaka Zapiekanka „ Zobacz więcej
Poszukując niezwykle popularnych w danych częściach świata posiłków warto wypróbować przepis nagruzińskie chaczapuri. Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawyjest ciasto – sposób przyrządzenia oraz Zobacz więcej
czyli genialne ravioli z ogonem wołowym z pysznym sosem demi glace. { oj, danie na które mam nadzieję, że niedługo wrócę :)} Pozostałe osoby zamówiły tatara z pstrąga ojcowskiego, pyszny delikatny i Zobacz więcej
trzy posiłki
trzy posiłki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzy Posiłki Dziennie
Z Gruzji

Z Gruzji 367

0
Tygodniowy wypad do Gruzji na przełomie kwietnia i maja. Oczywiście przetestowaliśmy co kuchnia gruzińska ma do zaoferowania czyli bardzo wiele. Jest unikalna, łączy elementy rdzenne, bliskowschodnie Zobacz więcej
Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w Zobacz więcej
w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z JosephemWołowina podawana na soczewicy z Zobacz więcej
Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone Zobacz więcej
w domu. Co jednak przygotować na piknik, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni? Ja wybrałem sałatkę grecką, której jestem fanem! Z sałatką grecką jedynie może konkurować jeszcze prostsza sałatka Zobacz więcej