gruzińskie pierożki chinkali

{{headerMessage}}
This Page has moved to a new address: retro fusion: Chinkaligruzińskie pierożki Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj blogaObserwujesz bloga
justeatmee
Chinkali-pierożki gruzińskie

Chinkali-pierożki gruzińskie 189

1
{{headerMessage}}
Chinkali –" duże pierożki, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
go do góry nogami i delikatnie nadgryźć, następnie wypić znajdujący się w nim wywar. No i dopiero potem można zajadać ciasto z nadzieniem. Jeżeli spróbujemy zjeść je nożem i widelcem, cała zawartość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, których przygotowanie jest nie tylko tak samo proste (o ile nie jeszcze łatwiejsze) jak przygotowanie klasycznych pierogów, ale też nie wymaga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ubiegłą sobotę robiłem potrawę gruzińską - Chinkali, pyszne pierogi, którymi zajadaliśmy się z żoną, będąc na Kaukazie. Niestety moje nie były tak dobre jak te w Gruzji, ale i tak było warto je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnimi czasy dużo się dzieje wokół gruzińskich pierożków chinkali...show telewizyjne promuje ich coraz bardziej co idzie za tym wprowadzanie ich do naszej kuchni. Ja jak to ja postanowiłem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali, to oprócz chaczapuri, jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, różni je natomiast sposób zaklejania - podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchnią gruzińską, wcale nie wybierając się daleko. Warsztaty odbyły się w ramach cyklu "Smaki Życia" i miały miejsce w Masz Gulasz, malutkiej restauracji należącej do Magdy Gessler, zlokalizowanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest weekend, jest więc czas, żeby dłużej posiedzieć w kuchni. Do zrobienia chinkali podchodziłam kilka razy, ale zawsze wynajdywałam wymówkę, żeby, zamiast ich, zaserwować rodzinie, jakiś szybki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niesamowita sprawa jak naprawdę, wydawać by się mogło zwykłe danie, potrafi smakować. Nie będę ukrywać, że kuchnia gruzińska, zaraz obok madziarskiej jest moją ulubioną, więc może dlatego też troszkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Odkąd tylko zobaczyłam te pierogi-sakiewki w jakimś programie podróżniczym, a potem w "Kuchennych rewolucjach", wiedziałam, że muszę jezrobić. W końcu się udało. Wyszło pysznie. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruzińskie pierogi zaciekawiły mnie swoim wyglądem, ale i smakiem, o którym tyle słyszałam. Są to pierożki w kształcie sakiewki wypełnione mięsem w postaci z wołowiny bądź baraniny, w moim przypadku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na kształ sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze. Uważaj, aby przy tej czynności nie porwać ciasta. Krok 6 Pierożki gotuj partiami w garnku z osolonym wrzątkiem około 15 minut od chwili wrzucenia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pierożki chodziły za mną od roku :) a dopiero dzisiaj odważyłam się je zrobić, widocznie wolny czas na macierzyńskim mi służy. Oryginalne Chinkali powinny być zrobione z baraniny lub wołowiny , w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nasz ostatni hit! Od momentu jak pierwszy raz ugotowałam chinkali, oczywiście pod namową chłopaka, nie daje mi on spokoju i tak oto delektowaliśmy się ich smakiem kilkakrotnie w przeciągu tygodnia. Zobacz więcej
glodna gospodyni
glodna gospodyni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodna Gospodyni
Chinkali

Chinkali 69

0
{{headerMessage}}
Mała Gruzja w przyjemny obrazkowy sposób, radzi nam jak z uczuciem traktować gruzińską specjalność jaką są pierożki chinkali! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Gruzińskie smaki, pachnące przyprawami specjały to powody dla których warto tu zajrzeć... Pyszne Chaczapuri - delikatne placuszki z białym serem podawane z czerwonym sosoem, Gupta- delikatne Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Sakiewki z mięsem

Sakiewki z mięsem 502

0
{{headerMessage}}
Do zrobienie tych pieróżków zainspirowały mnie gruzińskie chinkali. Tradycyjne chinkali robi się z surowego mięsa, które zalewa się wodą lub bulionem, dzięki czemu w środu pierożka tworzy sie rosół, Zobacz więcej