Przepis na gruzińskie pierożki chinkali

This Page has moved to a new address: retro fusion: Chinkali – gruzińskie pierożki Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Zakochałam się w nich, kiedy byłam w Poznaniu. Trudne do zjedzenia, jak nie ma gdzie usiąść i zasiąść, ale i tak skradły moje (i nie tylko) serce. W przygotowaniu niezbyt trudne, choć jest kilka Zobacz więcej
Kilka dni temu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach, których tematem przewodnim była kuchnia gruzińska. Ujmując w kilku słowach, po prostu się zakochałam w orzechowej nucie, kolendrowej woni Zobacz więcej
Chinkali to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, których przygotowanie jest nie tylko tak samo proste (o ile nie jeszcze łatwiejsze) jak przygotowanie klasycznych pierogów, ale też nie wymaga Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justeatmee
Chinkali-pierożki gruzińskie

Chinkali-pierożki gruzińskie 192

Chinkali –" duże pierożki, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej Zobacz więcej
Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę robiłem potrawę gruzińską - Chinkali, pyszne pierogi, którymi zajadaliśmy się z żoną, będąc na Kaukazie. Niestety moje nie były tak dobre jak te w Gruzji, ale i tak było warto je Zobacz więcej
Chinkali, to oprócz chaczapuri, jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, różni je natomiast sposób zaklejania - podczas Zobacz więcej
Ostatnimi czasy dużo się dzieje wokół gruzińskich pierożków chinkali...show telewizyjne promuje ich coraz bardziej co idzie za tym wprowadzanie ich do naszej kuchni. Ja jak to ja postanowiłem Zobacz więcej
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
Odkąd tylko zobaczyłam te pierogi-sakiewki w jakimś programie podróżniczym, a potem w "Kuchennych rewolucjach", wiedziałam, że muszę jezrobić. W końcu się udało. Wyszło pysznie. W Zobacz więcej
Co to są Chinkali? Chinkali - duże kołduny, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie Zobacz więcej
Jest weekend, jest więc czas, żeby dłużej posiedzieć w kuchni. Do zrobienia chinkali podchodziłam kilka razy, ale zawsze wynajdywałam wymówkę, żeby, zamiast ich, zaserwować rodzinie, jakiś szybki Zobacz więcej
Gruzińskie pierogi zaciekawiły mnie swoim wyglądem, ale i smakiem, o którym tyle słyszałam. Są to pierożki w kształcie sakiewki wypełnione mięsem w postaci z wołowiny bądź baraniny, w moim przypadku Zobacz więcej
Te pierożki chodziły za mną od roku :) a dopiero dzisiaj odważyłam się je zrobić, widocznie wolny czas na macierzyńskim mi służy. Oryginalne Chinkali powinny być zrobione z baraniny lub wołowiny , w Zobacz więcej
Nasz ostatni hit! Od momentu jak pierwszy raz ugotowałam chinkali, oczywiście pod namową chłopaka, nie daje mi on spokoju i tak oto delektowaliśmy się ich smakiem kilkakrotnie w przeciągu tygodnia. Zobacz więcej
Niesamowita sprawa jak naprawdę, wydawać by się mogło zwykłe danie, potrafi smakować. Nie będę ukrywać, że kuchnia gruzińska, zaraz obok madziarskiej jest moją ulubioną, więc może dlatego też troszkę Zobacz więcej
Zaczynamy! Na początek kraj, w którym, jak nigdzie indziej ucztuje się i przeżywa każdy posiłek! Gdzie przy stole prócz tysiąca domowych smakołyków, win pitych z rogów, zawsze jest gitara, tradycyjne Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn Zobacz więcej