grzaniec z miodu pitnego

Wróbelki ćwierkają, że już wkrótce ma spaść śnieg. Podgrzać można praktycznie wszystko, co ma smak i odrobinę alkoholu i zrobić z tego grzaniec. Poniżej przepis na grzany miodek. Miła odmiana od Zobacz więcej
Miód pitny jest to napój alkoholowy zbliżony do wina. Palacio Mel (Mazurskie Miody) wytworzony jest według tradycyjnej receptury zgodnie z którą na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna Zobacz więcej
Domowa Cookierenka Agi
Domowa Cookierenka Agi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookierenka
Grzane wino

Grzane wino 173

0
wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery 2 łyżki miodu lub syropu z agawy - do osłodzenia (ja dodałam miód pitny) 2 pomarańcze pół cytryny 3 laski cynamonu 6 goździków 1 Zobacz więcej
Palacio Mel – miód pitny i KONKURS Palacio Mel to pyszny miód który bierze udział w konkursie .. ale o tym już we wpisie ;) Kilka słów o tym jak powstaje miód pitny dwójniak – tomiód, dla których Zobacz więcej
Wiem, że pewnie wszyscy teraz myślą nie o grzanych napojach, a o mrożonej herbacie, wszak wiosna atakuje ze wzmożoną siłą. Ale może ktoś, podobnie jak ja,permanentniezmarzniętyi niedogrzany się skusi? Zobacz więcej
Justek
Justek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Wymysły
Grzane wino

Grzane wino 798

0
Skoro jutro koniec świata, to warto napić się po raz ostatni czegoś pysznego i procentowego ;) Grzane wino to najlepszy trunek jaki kiedykolwiek piłam. Jeśli wykorzystacie mój przepis, to na pewno Zobacz więcej
"Włoski mieszkańcze! Cóż Twoje nektary? Co Twoje wina przed nektarem Rusi? Wino jest z ziemi błotnistej i szarej. Miód prosto z niebios spuszczony być musi..." - Sebastian Klonowic - pochwała miodu Zobacz więcej
(lekkie, mocne lub pełne) miód pitny inne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np. rum, koniak wódka, brandy W grzańcu oprócz alkoholu, obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy i ew. Zobacz więcej
ciepłymi futrami przy palącym się kominku. Miodem syconym -uznawanym przez protoplastów za pomocnika w miłości, a i rozgrzewającym wielce, też nie pogardzali. Wtedy go doceniano, a i dzisiaj wart Zobacz więcej
i nazywane Ypocras lub Hipocris, na część słynnego lekarza Hipokratesa. Jednak długie lata grzańce były gościem tylko na możnych i królewskich stołach. Prześcigano się w tworzeniu nowych smaków. Z Zobacz więcej
Waniliowa* jaglanka z waniliowym jogurtem, bananem, jabłkiem, cynamonem, orzechami, masłem orzechowym, ricottą i kremem pierniczkowym;kawa * gotowana na mleku z łyżeczką syropu waniliowego, później Zobacz więcej
, którzy oddadzą swój głos i odpowiedzą na pytanie konkursowe, czeka 10 drewnianych skrzyneczek z zapasem win, cydrów i miodów pitnych oraz dwie równorzędne nagrody główne – wyroby winiarskie o Zobacz więcej
. To dlatego, że we Wrocławiu, inaczej niż w Krakowie, grzane wino można zamówić właśnie w ceramicznym kubku. Kosztuje ono 9zł. Za kubek trzeba założyć kaucję (10zł), którą potem dostaje się z Zobacz więcej
to przekąska dla każdej damy i każdego króla :) Trudno przestać jeść! Jak to zrobić? Składniki:(24 sztuki) 160 g mąki kukurydzianej 160 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g cukru 200 ml Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Ja pierniczę, znowu jarmark!

Ja pierniczę, znowu jarmark! 118

0
i jarmark – mimo że nie byłam głodna, to przy spożywczych straganach zaśliniłam się jak buldog i gapiłam się na specjały jak lemur. A było czym się delektować! Góralskie kramy z grillowanymi Zobacz więcej
, to trzeba zjeść. Następnie wjechało foie gras akcentem z popiołu z siana, pianką z kwiatów czarnego bzu, konfiturą z czarnego bzu, jabłka, jeżyny i pitnego miodu, jeśli oczywiście wszystko dobrze Zobacz więcej
odróżnić od wyrobu „kabanos podobnego”, łamiąc kiełbasę na pół. Wyrób oryginalny powinien wydać przy tym charakterystyczny dźwięk, przez fachowców nazywany „strzałem”. Podkarpacki miód spadziowy Zobacz więcej
autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Ciasto cynamonowe autorka: milka1204 | blog: Pszczółkowe gotowanie Happy Fooding! Wspólne pieczenie pierniczków. autorka: Rynn | blog: Rynn’s Om Nom Zobacz więcej