grzebienie

proszek do pieczenia ,cukier waniliowy ,pojemnik kwaśnej śmietany ,żółtka ,ocet .Z tych składników zagniatamy ciasto, rozwałkujemy na około pół centymetra , formujemy prostokąt .Na brzegi ciasta Zobacz więcej
skosztuj.to
skosztuj.to Obserwuj blogaObserwujesz bloga
skosztuj.to
Grzebienie

Grzebienie 72

0
Grzebienie - skosztuj.to - slow food Śniadania Zupy iKremy Obiady Sałatki Desery Przekąski Przetwory Przepisy Blog SLOW FOOD Onas Sklep Kontakt Szukaj: Przepisy Świąteczne (6) Śniadania (28) Desery Zobacz więcej
i kreatynie nie jest tym razem, ale za to bardzo smacznie i SZYBKO. Grzebienie francuskie! Najpierw chciałam zrobić z budyniem, ale budyń jeszcze gotować? Nie chce mi się. Ha! Jest dżem! Są i Zobacz więcej
w kształcie grzebieni :) Składniki: CIASTO: 400g mąki + mąka do wyrobienia i podsypywania 70g masła 3/4 szkl mleka 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/3 szkl cukru 2 żółtka 2 kopiaste łyżki dyniowego Zobacz więcej
i delikatnie rozchylamy. Tak robimy z drugą częścią ciasta. Gotowe już grzebienie wkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod przykryciem, aż podrosną. Ok. 30 minut. Po Zobacz więcej
mieszam. Wyłączam grzanie i pozostawiam do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkowuję w tzw. prostokąt, na środku nakładam wzdłuż przygotowany farsz, ciasto składam na pół, dociskam Zobacz więcej
Gdy nagle okazuje się,że za pół godziny będą u nas znajomi a my nie mamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 Zobacz więcej
A oto dowód na to, że najprostsze rozwiązania są najlepsze:) Wystarczył płat ciasta francuskiego, kilka jabłek i wyszły takie oto cudeńka. Mój brat powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie jadł:). A Zobacz więcej
prostokąt na pół. Dwa krótsze boki przygniatamy widelcem (podobnie jak pierogi) żeby jabłka nie wyleciały, a najdłuższy bok nacinamy nożem na kształt grzebienia. 2. Pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 Zobacz więcej
Tłusty Czwartek już lada chwila i na pewno każdy z Was szperał już po przepisach co by zrobić!? A może tym razem zamiast pączków skusicie się na pyszne grzebienie (nie będzie tak tłusto)? Są Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Ciastka grzebienie (z dżemem)

Ciastka grzebienie (z dżemem) 230

0
Ciastka grzebienie upiekli dwaj Olkowie(nasz z pomocą siostry, która nie mogła odpuścić nacinania ciasteczek nożyczkami). Pyszne kruche ciastka wypełnione dżemem znikały u nas jeszcze ciepłe. Zobacz więcej
Czyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą, z bloga z cukrem pudrem, zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie Zobacz więcej
łyżeczkę marmolady. Końce zalepiamy jak w pierogach, zostawiając około 1,5 cm krawędzie. Następnie nacinamy je w 5, 6 miejscach (uważajcie, by nie przeciąć wybrzuszenia, bo marmolada przez nie Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Grzebienie

Grzebienie 104

0
Poleca: Gosia Źródło: program "Ewa gotuje" Fot. Gosia Dobrze znany smak z Polski. Ciastka są przepyszne. Zdjęcie musiałam robić w biegu, bo dzieciaki dopadły ich w takim tempie, że po kilku minutach Zobacz więcej
Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak Zobacz więcej
/ Grzebienie z brukselką tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić też wersję na słodko - z mandarynką ! Potrzebne składniki: ciasto francuskie, mandarynki, margaryna Sposób wykonania: Ciasto Zobacz więcej
O ile ciasta drożdżowego na "wykwintnie" nie lubię. o tyle na słodko nigdy nie odmówię. Takie grzebienie z ciasta francuskiego z owocami albo dżemem można kupić w każdej cukierni. Można też zrobić w Zobacz więcej
pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem Posypujemy cukrem trzcinowym i każdy rulon dzielimy na pół (jak na poniższym zdjęciu) Nacinamy na głębokość ok. 2-3cm (w miejscu sklejania palcami) Blachę Zobacz więcej
czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na placki o wymiarach około 1214 cm. Na jeden koniec ciasta nakładamy łyżkę masy jabłkowej. Drugi koniec ciasta lekko nacinamy, tworząc coś na kształt grzebienia. Zobacz więcej
. Wysmarować go marmoladą zostawiając po stroniejednego krótkiegoboku 1 cm margines (patrz zdjęcia poniżej). Krótszy bok ciasta z marmoladą złożyć do środka, następnie złożyć drugi bok z marginesem Zobacz więcej