Przepis na grzyb goryczak

Goryczak żółciowy Tylopilus felleus - znacie go na pewno bo to bardzo pospolity grzyb naszych lasów. Mnóstwo osób cieszy się na jego widok bo z pewnej odległości do złudzenia przypomina prawdziwka. Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 10169

Grzyby marynowane w occie Składniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 9239

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie Zobacz więcej
Borowik żółtopory Boletus calopus jeszcze do niedawna nazywał się borowikiem grubotrzonowym. Regionalnie nazywany jest grubotrzonowcem i goryczakiem. Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co Zobacz więcej
Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agata gotuje
Marynowane grzyby leśne

Marynowane grzyby leśne 255

W okresie jesiennym w mediach aż huczy od komunikatów, że dzieci nie wolno karmić grzybami. Podepnę się pod ten apel i dodam, że nie serwujemy ich co najmniej do 10 roku życia, bo grzyby są wybitnie Zobacz więcej
krzys1610
krzys1610 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i porady kulinarne
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane. 6716

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzybiec purpurowozarodnikowy

Grzybiec purpurowozarodnikowy 88

Grzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 5138

Sezon na grzyby jest wiec kolejne zaprawy . Grzyby są wiec nie ma innego wyjścia żeby je nie za marynować. Ten przepis jest do każdych grzybów leśnych . Składniki: * 1 kg młodych grzybów * 125 ml octu Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Grzyby w occie

Grzyby w occie 3693

Grzyby w occie Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, Zobacz więcej
PerfekcyjneGotowanie
PerfekcyjneGotowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Perfekcyjne Gotowanie
Borowik

Borowik 496

W weekend byłyśmy na grzybach poniżej kilka zebranych okazów oraz przydatne informacje o borowiku. Zbieranie grzybów to idealny czas na spędzenie czasu z rodziną / przyjaciółmi, kontakt z naturą i Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE

GRZYBY MARYNOWANE 4345

W tym roku jest niesamowicie dużo grzybów, tak mówi moja mama. W ostatni weekend, nazbierała ich całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które wszyscy bardzo lubimy, udało się trochę ususzyć a Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Jak mrozić grzyby leśne

Jak mrozić grzyby leśne 3729

Jednym z najprostszych sposób przetwarzania grzybów jest ich mrożenie. Do zamrażania nadają się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki, rydze. Warto od razu pakować je w porcje do Zobacz więcej
Najprostsze z możliwych i jedno z najpyszniejszych dań z grzybów leśnych. Uwielbiam takie grzybki do świeżego chleba albo do grzanek, do mięs, do naleśników, do placków ziemniaczanych. Poza sezonem, Zobacz więcej
gcichowski
gcichowski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy babci Gosi
Grzyby

Grzyby 2431

Lato było mokre i w lasach pojawiło się dużo grzybów. Lubimy chodzić po lesie i je zbierać. Przynosimy do domu pełne kosze prawdziwków, podgrzybków, maślaków a nawet rydze, które po raz pierwszy Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3754

Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3556

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę. Składniki 1 kg grzybów cebula łyżka soli Zalewa: 1/2 l wody niepełna szklanka octu liść laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 23730

Uwielbiam w tej postaci grzyby wszelakie. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób ich spożywania. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej