grzyb kozia broda - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 4

grzyby, grzyby, grzyby

ziemianin w kuchni

...No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie dostałem złocistego szmaciaka, w moich okolicach kozią brodą zwanego. No tom ucztę postanowił wyprawić. Najsamprzód poszły...

O grzybach i grzybobraniu (prawie) wszystko

Fryty Rity

...zbierano twardzioszek czosnaczek rosnący w czarcich kręgach i używano jako przyprawę. Zakwaszano nawet mleczaja wełniankę mocząc i obgotowując kilkakrotnie w wodzie. Wiosną poszukiwano smardzów i jadalnych piestrzenic zwanych babimi uszami. Jadano też rzadkie grzyby zwane kozia broda (goździeniec żółty). Zbierano, a następnie duszono...

Kurki, śmietana, gnocchi.

Gruba Jadzia

...(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, wyczesywanie lisci z włosów i już można było delektować się smakiem kurek smażonych na maśle i duszonych w śmietanie. Dzisiaj podaję zmieniony przepis...

Cukinia ze szmaciakiem

Smaczna Pyza

...Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u nas jak podają atlasy. Ale jest pod ścisłą ochroną więc zrywanie czy niszczenie go podlega odpowiedzialności karnej. Na Słowacji może jest go więcej...

Ostatnio wyszukiwane:

kotlety mielone z groszkiem, salatka z tortellini z szynki, dania dla dzieci na urodziny, rafaello ze słodką śmietanką, deser z orzechow wloskich, risotto z kurczakiem szafran bakłażan, oszukana nalewka z pigwy, risotto z kurczakiem szafran, 765, podudzie z kurczaka cukinia, podudzie z kurczaka olej sezamowy cukinia, proste ciasto z biala czekolada, żelki z malinami, wzk a, ketchup z cukini i papryki, ciasto ekspresowe, ciasta wz, marynata do kurczaka jogurtowa, bagietka korzenna, sos że szpinaku i sera maskarpone

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x