grzyb kozia broda

{{headerMessage}}
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 484

0
{{headerMessage}}
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 321

1
{{headerMessage}}
Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1093

1
{{headerMessage}}
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5809

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, gdyż grzyb łatwo się łamie. Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku lub durszlaku. Kroimy na mniejsze kawałki, tzw. na jeden kęs. Polędwiczki wieprzowe płuczemy. Odcinamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) sierpnia(11) września(14) Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomido... Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami Powidła z pijanych mirabelek Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie Zobacz więcej
Retro Food Design
Retro Food Design Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Retro Food Design
Słodki wschód

Słodki wschód 226

0
{{headerMessage}}
słodkości - cudowna witryna jednego ze sklepów/ cukierni przy ulicy 3 maja w Rzeszowie. Patrzysz i nie wiesz, o jakiego pawia chodziło autorowi... Nasza pierwsza kolacja na wyjeździe. Po całym dniu w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Poszła Jadwiga na rydze stała się przygoda Jadwidze. Takiego rydza znalazła ledwie spod niego wylazła!" - podśpiewywała tę piosenkę z lat dwudziestych moja babcia, ilekroć wchodziłyśmy do lasu. Celem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w godzinach popołudniowych nie odbieram telefonu, to prawdopodobnie jestem na dworze, jest mi zimno i nie mam ochoty ściągać rękawiczek ;) Po drugie, jeśli już jestem w domu, to wieczorami nie ruszam Zobacz więcej
WiktoriaB
WiktoriaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poplątanie z pomieszaniem
Smak świąt.

Smak świąt. 265

0
{{headerMessage}}
moim ulubionym smakiem świąt są pierogi z kapustą i grzybami. Robimy w domu najlepsze pierogi! Moja mama robi najsmaczniejszy farsz. Szkoda tylko, że możemy zjeść je dopiero jutro. Czekają w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. - owsianka z bananem, mandarynkami, domowym dżemem morelowym i mieszanką studenckąDawno nie jadłam gotowanej owsianki. Chyba brakowało mi tego smaku.Mo... Bo ma być mrucznie - Pozytywny lifestyle Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Surówka z pora

Surówka z pora 2480

1
{{headerMessage}}
... 1 dzień temu Kwestia Smaku Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną, serem pleśniowym i pomidorem - Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną i serem pleśniowym (u mnie owczy, ale może być kozi lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
on a universal scale. Then, why not serve s’mores on ... 8 godzin temu Liqurious Cranberry-ginger syrup and gin topped with... - Cranberry-ginger syrup and gin topped with champagne. Perfect for…All. Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Prince [*][*][*]

Prince [*][*][*] 281

0
{{headerMessage}}
faszerowane pieczarkami wg Siostry Anastazji - Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany Bardzo smaczne Zobacz więcej