grzyb kozie brody

Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1086

1
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5783

1
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
nowych smaków, miałyśmy ochotę na domowe jedzenie. Wybrałyśmy bar mlecznym Astoria z szerokim wybórem tutejszej kuchni regionalnej i potraw, które serwują bary mleczne w całej Polsce. Wielkiego plusa Zobacz więcej
znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com Starszy postStrona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) Top posty Domowa konserwa w Zobacz więcej
"Poszła Jadwiga na rydze stała się przygoda Jadwidze. Takiego rydza znalazła ledwie spod niego wylazła!" - podśpiewywała tę piosenkę z lat dwudziestych moja babcia, ilekroć wchodziłyśmy do lasu. Celem Zobacz więcej
wczoraj mój przystanek nie funkcjonuje tymczasowo, fajnie, że się o tym... my morning breakfast time. 383. Pierniczkowe ciasteczko. - ***Pieczony piernikowy krem owsiany przełożony powidłami Zobacz więcej
... Cosily white kitchen 159 Coś za coś - Pomarańczowo-imbirowy omlet biszkoptowy z makiem, cynamonem, podany z jogurtem naturalnym i mandarynkąCoś za coś, bo nie pamiętam kiedy ostatnio omlet t... Zobacz więcej
a nice day na poniedziałek. - owsianka karmelowa z figami i nerkowcamicaramel oatmeal with dried figs and cashewswracam powoli do mojej normalności. po tych kilku rodzinnych świąteczn... Lawendowy Zobacz więcej
książkom (o tutaj), bo dla mnie jesień to czas, kiedy stosy lektur rosną o wiele szybciej niż w innych miesiąc... 2 dni temu Kosmos w ogrodzie Grudniowo - Już zimne poranki i wieczory. Mamy na to Zobacz więcej
elementów dekoracyjnych ( zaraz po linijce, która okazała się najbard... 10 godzin temu Kwestia Smaku Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną, serem pleśniowym i pomidorem - Filety z kurczaka nadziewane Zobacz więcej
HugoSzybki i pożywny obiad. Przepis znaleziony tutaj i wykorzyst... 3 dni temu Off The Broiler A low-carb cauliflower kugel that doesn’t suck - I don’t always food blog these days. But when I do, I Zobacz więcej