grzyb kozie brody

Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1088

1
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5788

1
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
słodkości - cudowna witryna jednego ze sklepów/ cukierni przy ulicy 3 maja w Rzeszowie. Patrzysz i nie wiesz, o jakiego pawia chodziło autorowi... Nasza pierwsza kolacja na wyjeździe. Po całym dniu w Zobacz więcej
) sierpnia(11) września(14) Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomido... Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami Powidła z pijanych mirabelek Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie Zobacz więcej
zbierano twardzioszek czosnaczek rosnący w czarcich kręgach i używano jako przyprawę. Zakwaszano nawet mleczaja wełniankę mocząc i obgotowując kilkakrotnie w wodzie. Wiosną poszukiwano smardzów i Zobacz więcej
... Feed Me Better Wegetariańska fasolka po bretońsku. - Dzisiaj mam dla Was kolejny post z wykorzystaniem Newelli, o której już Wam pisałam. Fasolki po bretońsku nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Zobacz więcej
Smak świąt. | Poplątanie z pomieszaniem STRONA GŁÓWNA DZIENNIK ŚNIADANIE FOTORELACJA DOBRE CHWILE KIESPKIE CHWILE CYKL WEEKENDOWE COMFORT FOOD MÓJ MIESIĄC MÓJ SPOSÓB NA CO W SZAFKACH PISZCZY? Zobacz więcej
Bo doba jest za krótka | Poplątanie z pomieszaniem STRONA GŁÓWNA DZIENNIK ŚNIADANIE FOTORELACJA DOBRE CHWILE KIESPKIE CHWILE CYKL WEEKENDOWE COMFORT FOOD MÓJ MIESIĄC MÓJ SPOSÓB NA CO W SZAFKACH Zobacz więcej
- deser w sam raz na Dzień Dziecka - [image: Muffiny z jagodami i kruszonką]Muffiny to deser, po który chętnie sięgają ci młodsi, jak i ci starsi członkowie rodziny. W Dniu Dziecka zapraszam n... 6 Zobacz więcej
Zakwas z buraków - zdjęcie: Zakwas z buraków autor zdjęcia i przepisu: Olga Smile www.OlgaSmile.com Zakwas z buraków Zakwas z buraków nauczyła mnie robić moja babcia. Pamięta... 18 godzin temu Zobacz więcej
i dietetycznie.To moje drugie śniadanie na dzisiaj.Prosty i szybki w wykonaniu.Sok pomidorowy miksujemy z selerem naciowym i gotowe...;) 3 dni temu Gotuję bo lubię Tort kawowo bananowy - Więcej.. 3 Zobacz więcej