Przepis na grzyb szatan jak rozpoznać

No i stało się. Odwiecznym prawem natury ziemia zatoczyła koło i znów mamy jesień. Koniec z upałami i lekkimi, letnimi ciuchami, za to początek długich wieczorów, treściwych, rozgrzewających posiłków, Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
GRZYBY MARYNOWANE

GRZYBY MARYNOWANE 1313

Powrót z grzybobrania jest zawsze wielką niewiadomą. Nie sposób przewidzieć z jakim koszykiem wróci się z lasu do domu - czy będzie pełen prawdziwków, a może jego dno zaledwie kilka kurek przykryje. Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 9241

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny

Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny 34

Ponurnik aksamitny, aksamitnotrzonowy Tapinella atrotomentosa to grzyb, któremu nie przeszkadza nawet dłuższy brak deszczu więc można go spotkać także podczas suszy. Ma bardzo charakterystyczny, Zobacz więcej
Goryczak żółciowy Tylopilus felleus - znacie go na pewno bo to bardzo pospolity grzyb naszych lasów. Mnóstwo osób cieszy się na jego widok bo z pewnej odległości do złudzenia przypomina prawdziwka. Zobacz więcej
krzys1610
krzys1610 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i porady kulinarne
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane. 6718

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata

Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata 50

Gmatwica chropowata Daedaleopsis confragosa lubi ciepło i dlatego najczęściej rośnie na pniu od południa. To bardzo pospolity grzyb nadrzewny powodujący niezwykle intensywną, białą zgniliznę jednolitą Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Zapach grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i Zobacz więcej
Zdążyliśmy! Udało nam się uzbierać pokaźny zapas grzybów zanim spadł śnieg. Od wczoraj u nas biało więc na kolejne porcje suszonych czy mrożonych grzybów nie ma co liczyć, ale nie mogę narzekać. W tym Zobacz więcej
Prawdę mówiąc, z grzybami to jest tak, że znacznie chętniej bym je zbierała, niż jadła. Wykorzystuję oczywiście suszone grzyby. Uwielbiam ich zapach. Jakiś czas temu nauczyłam się nawet nie wyławiać Zobacz więcej
Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa to grzyb z rodziny smardzowatych, ale wcale nie podobny do smardzów. Kiedy znalazłam ją pierwszy raz rozpoznałam od razu - po bardzo charakterystycznym zapachu Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Metadieta
GRZYBY

GRZYBY 195

Sezon grzybowy już za nami…leśną ściółkę pokrył srebrzysty szron, więc nie o smakowitych grzybkach dziś będzie…również nie o pstrych trujących muchomorach, czerwonych kapeluszach z bajki, nakrapianych Zobacz więcej
Łysiczka ceglasta Hypholoma sublaterinum nazywana była do niedawna maślanką ceglastą. To grzyb niejadalny, ale dość częsty w naszych lasach i według mnie łatwy do rozpoznania po czerwonawym kolorze Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 5138

Sezon na grzyby jest wiec kolejne zaprawy . Grzyby są wiec nie ma innego wyjścia żeby je nie za marynować. Ten przepis jest do każdych grzybów leśnych . Składniki: * 1 kg młodych grzybów * 125 ml octu Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Grzyby w occie

Grzyby w occie 3694

Grzyby w occie Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, Zobacz więcej
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Urlop spędziliśmy w miejscu obfitującym w kurki, ale też odwiedzaliśmy lasy, w których rządzą grzyby bbez balszek, jak mówi Julka. Moje dziecię, choć ma dopiero 5 lat Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa 971

Sezon grzybowy w pełni. Pogoda wręcz wymarzona na leśne spacery, aż żal nie korzystać. A grzyby które znają, rozpoznają chyba wszyscy, to kurki (nawet Mała I umie je zbierać). A co można zrobić z Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE

GRZYBY MARYNOWANE 4345

W tym roku jest niesamowicie dużo grzybów, tak mówi moja mama. W ostatni weekend, nazbierała ich całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które wszyscy bardzo lubimy, udało się trochę ususzyć a Zobacz więcej