grzybki do słoików

Przepis dostałam od Taty. Pamiętam jak takie grzybki przywoził z Mazur... zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam je zrobić, a że byłam z Rodzicami na grzybobraniu i to całkiem udanym, więc wzięłam Zobacz więcej
"Kochanie, mam grzyba" - z uśmiechem na twarzy powiadomiłam Mojego K. Odpowiedzią była oczywiście jego konsternacja. Na szczęście od razu dopowiedziałam, o jakiego grzyba, a właściwie grzybka, chodzi Zobacz więcej
Składniki: makaron farfalle słoiczek grzybów marynowanych w sosie własnym cebula pieprz i sól oliwa z oliwek śmietana 18% Gotujemy makaron. Podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone Zobacz więcej
2 jajka ugotowane na twardo 1 słoik grzybków z octu 3-4 ogórki konserwowe 1 szalotka 1-2 łyżki majonezu ok. 15-20 plastrów dobrej szynki Jajka, grzybki,szalotkęi ogórek pokroić w kostkę wymieszać z Zobacz więcej
Nie wiem jak kiedyś mogłam nie lubić śledzi. Teraz za te mogłabym się dać pokroić. Są najprostsze w przygotowaniu i to chyba jest najlepsze. Składniki: słoik matiasów - my mamy biedronkowe cebula Zobacz więcej
Zimowe rydze w marynacie . W spiżarni na zimę musi być grzybek w słoiczku :) składniki 1 cebula, 2 marchewki 1 kg rydze, pieprz kulki, liść laurowy, 1 litr woda, 200 ml ocet 10 % Wodę 1 litr Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
marynowane podgrzybki

marynowane podgrzybki 1468

0
%. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
maślaki w occie

maślaki w occie 1034

1
Przepis zalewy powinien wystarczyć na 6 ćwiartkowych słoiczków grzybków. Składniki: maślaki cebula Zalewa: 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 litr wody 5 - 6 ziarenek ziela Zobacz więcej
paulaa18
paulaa18 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co dobrego dziś?
Grzybki marynowane.

Grzybki marynowane. 317

0
Przyszła pora na grzybki! :) Uwielbiam je zbierać, ale lubię je również jeść! :D I tak oto powstały grzybki marynowane :) Grzyby dokładnie umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Zobacz więcej
Składniki: kilogram grzybów ( maślaków lub borowików ) szklanka octu 1,5 szklanki wody liść laurowy pieprz, sól ziele angielskie cebula Grzyby umyć, zostawić same kapelusze. Gotować przez 30 minut w Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Grzybki marynowane

Grzybki marynowane 37

2
Składniki: świeże grzyby prosto z lasu :) gorczyca Grzybki oczyszczamy, odcinamy korzonki i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i delikatnie Zobacz więcej
pomocą obieraczki do warzyw robimy z niej długie tasiemki. Pieczarki kroimy w plastry mniejsze grzybki na pół. Cukinie młodą nie obieramy kroimy w plasterki . Do słoików nakładamy pokrojoną cukinie Zobacz więcej
Sałatka z selerem naciowym i marynowanymi prawdziwkami Sałatkowy mix z wszystkiego, z bardzo ciekawym efektem. Dla odmiany zamiast słoika ogórków,dodałam marynowane prawdziwki lekko przepłukane pod Zobacz więcej
mzap88
mzap88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
megs world
Marynowane grzybki

Marynowane grzybki 134

0
Jestem wielką fanką grzybków! Potrafię na raz wszamać cały słoik.... Podaję przepis uniwersalny na te pyszności. Co trzeba? Grzybki (najlepiej borowiki) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki Zobacz więcej
Pyszna, łatwai szybka sałatka. Stosowna np. do grillowanego mięsa lub kiełbasek... albo po prostu jako samodzielne danie. Najlepiej zrobić ją kilka godzin przed... wtedy jest jeszcze bardziej super :) Zobacz więcej
Pomysł na pyszny obiadek z kurek. Uwielbiam chodzić na grzybki, zaprawiam je, a potem w każdej chwili mogę je użyć. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojony boczek, chwilkę smażymy na małym Zobacz więcej
wrzącej wody wlewamy ocet, dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, gorczycę oraz listki laurowe i ziele angielskie oraz sól. Dorzucamy grzyby i gotujemy przez około 10-15 minut. Po upływie tego czasu Zobacz więcej
Kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Pasuje do wszystkiego - jak się wielokrotnie przekonałam - nie tylko do mięs ;) Smakuje dobrze z jajkami, niezdrowymi frytkami itp. Ja lubię go nawet na zwykłych Zobacz więcej
Ostatnio naszło mnie na produkowanie przetworów różnego rodzaju. Mój małżonek nie przepada za wszystkim co jest w zalewie octowej ( pomijając grzybki), wiec musiałam coś wymyślić innego. Mając 2,5 kg Zobacz więcej
liście laurowe, 2 cebule. Grzyby obieramy, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy i wkładamy do słoików. Składniki zalewy łączymy, dodajemy cebulę pokrojoną w Zobacz więcej