Tradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub
Zobacz więcej
Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30% masło
Zobacz więcej
Na wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową. Składnik: - 100 g
Zobacz więcej
Zupa grzybowa Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej ze
Zobacz więcej
Na początku mojej przygody z gotowaniem postanowiłam zrobić zupę grzybową taką jak robi moja babcia. Prób było kilka, niekoniecznie udanych, po czym na jakiś czas zapomniałam o babcinej zupie
Zobacz więcej
Tradycyjnie w wigilię jadamy zupę grzybową z suszonych grzybów, którą doskonale przyrządza mój mąż. Przed świętami postanowiłam wypróbować inny przepis – na zupę grzybową z świeżych/mrożonych
Zobacz więcej
Zapiekane naleśniki z pysznym, rozpływającym się w ustach farszem, polane aksamitnym, grzybowym sosem. Rozkosz. Takie potrawy lubię najbardziej. Naleśniki: 2,5 szklanki mąkipszennej, 3 jajka, 1,5
Zobacz więcej
Jesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka
Zobacz więcej
Jak sama nazwa wskazuje: zawijaniec, bo zawinąćw ciasto francuskie w tym przypadku można wszystko, ważny jest sposób. My polecamy delikatny filet z kurczaka, ulubione warzywa i do tego dobry sos
Zobacz więcej
Podczas zimy trudno jest odtworzyć na talerzu smaki wiosny i lata. Mrożonki nie oddadzą pełni smaku świeżych nowalijek i letnich owoców. Natomiast smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w
Zobacz więcej
Pyszna, aromatyczna i niezwykle sycąca zupa grzybowa, idealna na zimę Uwielbiają ją duzi i mali, a zapach tego przysmaku powoduje, że uruchamia się ślinotok, brzuszki burczą i chcą jak najszybciej
Zobacz więcej
Postna zupa grzybowa to - obok wigilijnego barszczu na kwasie buraczanym jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jej zadaniem jest rozgrzanie żołądka i pobudzenie apetytu. Wigilijna zupa grzybowa
Zobacz więcej
Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. I dla każdego będzie to oznaczało coś innego. Dla jednych to smak barszczu czerwonego na zakwasie - dla mnie zupy grzybowej. Jedni od
Zobacz więcej
Będąc w dalszym kręgu świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na
Zobacz więcej
Zupa grzybowa Co roku czekam z utęsknieniem na sezon grzybowy. Uwielbiam grzyby zbierać, przerabiać i jeść. Jedno z moich ulubionych grzybowych dań to prosta a smakowita zupa grzybowa. Składniki:
Zobacz więcej
Przepisy z wieprzowiny, Sosy, dipy, dressingi Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 2012/06/11 , Gosia Jestem ogromnąwielbicielkągrzybów zarówno zbierania jak i jedzenia. W zeszłym roku przeżyłam
Zobacz więcej
Zupa grzybowa (3 porcje) Garść suszonych grzybów 5 dużych pieczarek 150g gotowanych podgrzybków (ja użyłam mrożonych) 2 marchewki Pietruszka Ziemniak Cebula Natka pietruszki 250ml bulionu warzywnego 2
Zobacz więcej
Lubicie? Ja bardzo! We wrześniu grzyby są świeże i aromatyczne, a razem z nim przynosimy w koszyku przecudny, orzeźwiający zapach lasu. Uwielbiam te poranki, kiedy budzi się słońce i świeci pomiędzy
Zobacz więcej
To jest ciasto drożdżowe zawijane z farszem grzybowym, bardzo smaczne. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku. Super dodatek do zup kremowych, barszczu itp Zaczynamy od przygotowania farszu –
Zobacz więcej
Zupa z przepisu Macieja Kuronia. Bardzo esencjonalna. Najlepsza. Czym się różni od innych zup grzybowych? Grzyby, po ugotowaniu, przesmażone są na maśle. Składniki: 2 l intensywnego wywaru warzywnego
Zobacz więcej