Przepis na grzyby

gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Grzyby w occie

Grzyby w occie 3728

Grzyby w occie Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby w occie

Grzyby w occie 1858

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszczała ale mimo to wybraliśmy się na grzybobranie. Bardzo zależało mi aby przygotować na zimę kilka słoiczków grzybów w zalewie octowej. Udało się – kosz zapełniony,a ja Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 23809

Uwielbiam w tej postaci grzyby wszelakie. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób ich spożywania. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3577

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę. Składniki 1 kg grzybów cebula łyżka soli Zalewa: 1/2 l wody niepełna szklanka octu liść laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren Zobacz więcej
krzys1610
krzys1610 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i porady kulinarne
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane. 6788

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eli gotowanie
Grzyby duszone

Grzyby duszone 2569

Czas zbiorów grzybów w pełni trwa . Ja jeżdze w lasy kurpiowskie . Uwielbiam zbierac grzyby ,jeść je , Ale nie znoszę czyszczenia(obierania) i przedzierania sie przez krzaki . Dlatego moje ulubione to Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE

GRZYBY MARYNOWANE 4394

W tym roku jest niesamowicie dużo grzybów, tak mówi moja mama. W ostatni weekend, nazbierała ich całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które wszyscy bardzo lubimy, udało się trochę ususzyć a Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Leśne grzyby w słoikach

Leśne grzyby w słoikach 3814

Leśne grzyby są cudowne, uwielbiam ich zapach i oczywiście je zbierać . Co roku zaprawiam je w ten sposób, potem tylko wystarczy otworzyć słoiczek i przygotować grzybki w ulubiony sobie sposób. Grzyby Zobacz więcej
Najprostsze z możliwych i jedno z najpyszniejszych dań z grzybów leśnych. Uwielbiam takie grzybki do świeżego chleba albo do grzanek, do mięs, do naleśników, do placków ziemniaczanych. Poza sezonem, Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 9308

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Grzyby suszone

Grzyby suszone 2042

Grzyby suszone są wspaniałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, pierogów, kapusty, zup…. Suszyć można prawdziwki, podgrzybki, opieńki, kanie, kozaki…. „Domowe” grzyby suszone są zdecydowanie lepsze od Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 5176

Sezon na grzyby jest wiec kolejne zaprawy . Grzyby są wiec nie ma innego wyjścia żeby je nie za marynować. Ten przepis jest do każdych grzybów leśnych . Składniki: * 1 kg młodych grzybów * 125 ml octu Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3782

Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
gcichowski
gcichowski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy babci Gosi
Grzyby

Grzyby 2446

Lato było mokre i w lasach pojawiło się dużo grzybów. Lubimy chodzić po lesie i je zbierać. Przynosimy do domu pełne kosze prawdziwków, podgrzybków, maślaków a nawet rydze, które po raz pierwszy Zobacz więcej
MagiczneZycieMarty
MagiczneZycieMarty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczne życie Marty
Grzyby w occie

Grzyby w occie 1970

Sezon na grzyby niby trwa, ale grzybów u nas nie za wiele. Co prawda prawdziwki zdrowe, ale tyle co ich było to wystarczyło na sos i 2 małe słoiczki marynowanych. Więc szaleć nie ma z czym. To dopiero Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby 2200

Jak suszyć grzyby Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Jak suszyć grzyby Chciałam Wam dziś przedstawić mój krótki poradnik na temat suszonych grzybów, bo Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 10246

Grzyby marynowane w occie Składniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela Zobacz więcej

Grzyby nierozłącznie kojarzą się nam z jesienią, kiedy wyruszamy do lasów w poszukiwaniu dorodnych maślaków, kozaków, prawdziwków, borowików. Należy jednak przy grzybobraniu kierować się rozsądkiem i unikać tych gatunków, których nie jesteśmy pewni. Warto zaopatrzyć się w atlas grzybów lub w razie wątpliwości doradzić się doświadczonego grzybiarza. Najsmaczniejsze są świeże grzyby. Dużą popularnością cieszy się także suszenie, marynowanie oraz zamrażanie grzybów. Nie należy ich jednak myć, a jedynie oczyszczać np. pędzelkiem. Myte grzyby tracą swój aromat i smak.

Z leśnych grzybów możemy przyrządzić wiele smakowitych dań. Należą do nich zupy, sosy, makarony, farsze oraz przekąski. Grzyby mają ogromne zastosowanie w kuchni, nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu i smaku. Do niedawna uchodziły one niesłusznie za pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych. Tymczasem grzyby są bogate w błonnik, białko i do tego są niskokaloryczne. Są doskonałym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Poza tym grzyby zawierają żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu.

Jedną z najpopularniejszych metod przechowywania grzybów jest ich suszenie. Można to robić bezpośrednio na słońcu, a jeżeli pogoda nie sprzyja, to w zacienionym i suchym miejscu w domu. Grzyby nawlekamy na niteczki i rozwieszamy np. nad kuchenką lub kaloryferem. Dodatkowo można owinąć je gazą, aby nie przedostały się do nich owady. Jeżeli chcemy nieco przyspieszyć proces suszenia, grzyby możemy umieścić w piekarniku lub w specjalnym urządzeniu służącym typowo do suszenia grzybów. Przechowujemy je natomiast w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie przedostała się do nich wilgoć. Kolejną ciekawą metodą na przechowywanie grzybów jest ich marynowanie. Najlepiej zrobić to w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. W pierwszej kolejności grzyby należy dokładnie oczyścić i osuszyć. Większe sztuki można przekroić na mniejsze kawałki. Małe grzybki pozostawiamy w całości. W garnku z osoloną wodą chwilę je obgotowujemy. Następnie przelewamy je zimną wodą w celu zahartowania. W międzyczasie przygotowujemy zalewę z wody, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, cukru, pieprzu i octu. Chwilę ją gotujemy. W wyparzonych słoikach umieszczamy grzybki, gorczycę, obraną i pokrojoną cebulę. Całość zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli chcemy marynowane grzyby zachować na dłuższy czas, słoiki możemy pasteryzować. Gotowe przechowujemy w spiżarni lub innym ciemnym i suchym miejscu. Grzyby możemy zamarynować także w czerwonym winie z dodatkiem papryki konserwowej lub z dodatkiem warzyw (np. z fasolką i papryką konserwową, z kalafiorem). Marynowane grzyby są świetną przekąską imprezową. Nadają się także jako zakąska do drugiego dania lub dodatek do koreczków. Z kolei do mrożenia grzybów powinniśmy użyć jedynie młodych i świeżych gatunków. Najpierw należy sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe, a następnie dokładnie je oczyścić. Przed zamrożeniem dobrze jest je krótko obgotować, a następnie osuszyć i pozostawić do ostygnięcia. Większe sztuki można podzielić na mniejsze części. Jedynie kurki zamrażamy w całości. Natomiast maślaki najpierw obieramy ze skórki. Grzybki mrozimy na tackach, a dopiero później przesypujemy je do foliowego woreczka. Dzięki tej metodzie grzyby nam się nie posklejają.

Z grzybów możemy przygotować m.in. pyszne zupy. Na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy dowolne grzyby (borowiki, podgrzybki). Możemy użyć zarówno grzybów świeżych, jak i mrożonych. Po kilku minutach wlewamy bulion. Całość gotujemy przez około pół godziny. Zupę grzybową zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Podajemy ją z makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki. Bardzo smaczną zupą grzybową jest krem z borowików. Suszone grzyby namaczamy w garnku z bulionem przez około dwie godziny, a następnie gotujemy je do miękkości. Ugotowane grzybki wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażamy cebulę wraz z grzybami. Po kilku minutach dodajemy mąkę. Zasmażkę zalewamy wywarem z grzybów. Bo około 20 minutach miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy z grzankami.