grzyby bez pasteryzowania

Ostatnio przeglądałam na blogach wiele przepisów na marynaty do grzybów i przyznam szczerze, że byłam zdziwiona, że nie znalazłam żadnego przepisu bez pasteryzowania - stąd dzisiejszy wpis. Żeby Zobacz więcej
na nasze, rodzime znalazłam super sposób- pyszny, gaszący pragnienie sok z nich wyszedł:) Ja robię go na bieżąco, do codziennej konsumpcji, ale myślę, że z powodzeniem można go pasteryzować i Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez domowych pierogów z kapustą i grzybami mojej Mamy. Muszą być pierne, ale przede wszystkim niezwykle kwaśne. Taki farsz w połączeniu z Zobacz więcej
słoiczek: paseczki z 1/4 czerwonej papryki 1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu ok 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 grubszy plaster cebuli 1 Zobacz więcej
Sok z czarnej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Zobacz więcej
średniej wielkości cebuli dokładamy grzyby i na wierzchu sypiemy po 2 łyżeczki gorczycy - (w borowikach ją pominęłam ze względu na mojego M., uwielbia marynowane grzyby, ale bez gorczycy, następny Zobacz więcej
koncentraty pomidorowe Pudliszki , można dać koncentrat bez dodatków smakowych , ale można również dodać smakowe koncentraty Pudliszek jak np. ze świeżą natka pietruszki czy z bazylią tradycyjnie Zobacz więcej
Smaczne, łatwe i kolorowe szaszłyki Camembert – miękki ser podpuszczkowy. Oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z Zobacz więcej
Pełna spiżarnia kojarzy mi się z ciepłym, gospodarnym i gościnnym domem. Dodatkowo w dzisiejszych czasach jest zbiorem zdrowego jedzenia bez sztucznych konserwantów. Warto zatem postarać się o Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
BIGOS

BIGOS 450

1
BIGOS Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 500 g boczku wędzonego 1 kg łopatki bez kości 500 g wołowiny 4 laski kiełbasy (podwawelskiej) 4 cebule (pokrojone w Zobacz więcej
Obiady zrobione w nadmiarze warto przełożyć do słoików, tak aby móc cieszyć się podgrzaną potrawą choćby w pracy lub wtedy, jeśli nie mamy czasu i ochoty na gotowanie w ciężkim dla nas dniu. 1 główka Zobacz więcej
Przetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem Zobacz więcej
. Kiedy bigos robimy kilka tygodni przed świętami, to możemy włożyć go do słoików i pasteryzujemy, ale niekoniecznie, jeśli bigos jest mocno gorący to odwróćmy go do góry dnem, wtedy powinny zakrętki Zobacz więcej
Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Teraz stoi sobie spokojnie za pasteryzowana w litrowych słoikach i odpoczywa w piwnicy, czekając na swój udział w wigilijnych Zobacz więcej
Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
w pełni zdrowe witariańskie pieczywo, które śmiało można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Ale bez obaw, nie będziecie musieli tego sprawdzać, jestem pewna, że znikną błyskawicznie :) A po Zobacz więcej
Na polskim stole biesiadnym nie może zabraknąć marynowanych grzybów – wiadomo. Bez tego wódka gościom nie przejdzie. A jak nie przejdzie to imieniny nie udane. Tu już się nic nie zrobi. Ale może by Zobacz więcej
łyżki przecieru pomidorowego Pieczarki oczyszczamy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę (tyle, by przykryła pieczarki). Dodajemy do niej łyżeczkę soli i pieczarki. Grzyby obgotowujemy 7 minut. Zobacz więcej
Dobre rzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować. Czasami warto się pomęczyć a smak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 Zobacz więcej
Uwielbiam zbierać grzyby, ale w tym roku trudno było je zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście Zobacz więcej