grzyby do słoików na zimę

1 łyżka octu 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 ząbki czosnku Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić razem z papryką i usmażyć na oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Zobacz więcej
Grzyby w sosie paprykowo – cebulowym na zimę do słoika Grzyby się marynuje lub marnuje ..albo jak się ich nie zna, to się nawet człowiek nimi zatruje , a ja proponuję coś innego -nie wiem czy lepszego Zobacz więcej
Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Zobacz więcej
Grzybobranie w tym roku szczególnie udane. Część zdobyczy wysuszona, część zjedzona na bieżąco, a pozostała część zamarynowana. Przedstawiam przepis na grzyby w przecierze pomidorowym. Składniki: 2 kg Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni, a Ja codziennie od rana w lesie. Uwielbiam takie spacery, a przy tym całe kosze grzybów. Dzisiaj pokazuje wam świetne przechowywanie grzybów. Często się słyszy o mrożeniu Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Przetwory

Przetwory 1914

3
brzoskwinie w waniliowym syropie domowe masło orzechowe frużelina malinowa frużelina truskawkowa frużelina z aronii rumem pachnąca grzyby marynowane leczo na zimę do słoików mielonka ze słoika mus z Zobacz więcej
Akcja przetwory 2011 Zapraszam do kolejnej akcji przetworów z owoców,warzyw, nalewek czy ziół oraz grzybów. Zamknijmy te wspaniałe smaki w słoiku i zajadajmy się nimi zimą. Niema jak domowe przetwory. Zobacz więcej
ocet .Grzyby ułożyć w słoikach , zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut .I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę! Do borowików możemy dołożyć kilka Zobacz więcej
Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę. Składniki 1 kg grzybów cebula łyżka soli Zalewa: 1/2 l wody niepełna szklanka octu liść laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren Zobacz więcej
Jesienią w lesie łatwo o rydza, a jak wiadomo każdy dybie na rydza!, moje marynowane w zalewie octowej. Marynata; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanki cukru 1 listek laurowy 5-6 ziaren Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Leczo z cukinią do słoika

Leczo z cukinią do słoika 4282

2
„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
przetwory

przetwory 4131

2
agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśniemarynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby Zobacz więcej
Duże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i Zobacz więcej
Marnowane podgrzybki i maślaki, czyli weki na zimę. Przepis na te marnowane grzybki mam od mojej teściowej :) Polecam, bo są pyszne! Potrzebne składniki: podgrzybki albo maślaki cebula pieprz Zobacz więcej
. Odcedziłam. 2 szklanki wody zagotowałam z 1 szklanką octu (10%), 2 łyżkami cukru, pokrojonymi w półtalarki 2 cebulami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Wrzuciłam do gotującej się Zobacz więcej
Skoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako Zobacz więcej
Fasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę z grzybami. Zawsze jest pyszna. Nie Zobacz więcej
Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera Zobacz więcej
Magda G
Magda G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolorowa Kuchnia Magdy
Marynowane rydze

Marynowane rydze 2814

0
, następnie je gotowałam przez 15 minut w słonej wodzie. W osobnym garnku 1 szklankę octu i 2 szklanki wody oraz cebulę pokrojoną w pióra, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, trochę Zobacz więcej
Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Zobacz więcej