grzyby gąbczaste

Połączenie kaszy gryczanej i grzybów, to zawsze dobry pomysł. Tym razem użyłam kurek, na które mamy pełnię sezonu. To jedne z moich ulubionych grzybów. Do farszu dodałam również chude mięso z Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy 563

0
Żółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w Zobacz więcej
taglioline też powstał z czerwonego wina. Pozostałe składniki to polędwica wieprzowa (być może wołowina byłaby lepsza, ale ja akurat miałam niewykorzystany do końca fragment wieprza), czerwona cebula Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Żółciakowe żniwa

Żółciakowe żniwa 256

0
Żółciakowe żniwa były, ale niestety, jak na razie, w ubiegłym roku . . . W tym spotkałam te śliczne grzyby dopiero dwa razy - raz w środku miasta skąd przecież nie będę ich pozyskiwać bo ołowiane i Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Słodko-kwaśne tofu

Słodko-kwaśne tofu 280

1
żywnością, oryginalnie produkowało się go na Dalekim Wschodzie ale z racji, że mieszkamy w globalnej wiosce jemy wszystko i wszędzie. Tofu na surowo nie ma prawie żadnego smaku, to, co w nim lubię to Zobacz więcej
Mielone kotlety...Tradycyjna, polska kuchnia.Uważane sąw naszym kraju zaproste, szybkie i chyba jedno z popularniejszych dań. Jednak to proste danie można albo wznieść na wyżyny, albo totalnie Zobacz więcej
Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym. Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Łycznik późny

Łycznik późny 37

0
Łycznik późny Panellus serotinus - grzyb podobny nieco do dobrze znanych boczniaków, ale nie tak smaczny bo ma lekko gorzki smak. Poza tym wedle najnowszych badań kumulują się w nim pierwiastki metali Zobacz więcej
z koźlarzami : - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane Kapelusz koźlarza pomarańczowżółtego osiąga średnicę do 20 cm. Początkowo kulisty, półkulisty, potem rozpościera się i robi poduchowaty. Zobacz więcej
Od dziecka uwielbiałam wyprawy na grzyby – zawsze z tatą jeździłam i o każdego grzybka pytałam czy jest dobry i teraz wydaje mi się, że śmiało mogę samodzielnie zbierać grzyby i też mówić, który jest Zobacz więcej
Portobello to duże pieczarki. Podczas, gdy zwykła pieczarka ma raczej wyjątkowo delikatny smak, portobello smaku ma więcej. Nie dlatego, że sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Po prostu, jest na Zobacz więcej
Siemka! :) Jedliście takie grzybki? To Portobello, bardzo popularne grzyby w USA. U nas też można je dostać, wyglądają jak większe i ciemniejsze pieczarki. W smaku też są podobne do pieczarek, ale Zobacz więcej
po prostu o koźlarzach w odcieniach brązu czy szarości, opierając się głównie na koźlarzu babce, a mniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny 1003

0
Maślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków - Zobacz więcej
W okresie jesiennym w mediach aż huczy od komunikatów, że dzieci nie wolno karmić grzybami. Podepnę się pod ten apel i dodam, że nie serwujemy ich co najmniej do 10 roku życia, bo grzyby są wybitnie Zobacz więcej
. Skórki wyszorować szczoteczką. Białej, gąbczastej części, zwanej mezokarpem lub albedo, nie należy odrzucać. Nie ma ona smaku, za to jest bogata w witaminy C oraz P. Zawiera wprawdzie również Zobacz więcej
na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - Zobacz więcej
cebulę i czosnek (chwilkę obsmażamy), a następnie grzyby i paprykę. Do lekko podduszonych warzyw dokładamy mięso i przyprawy. Całość smażymy około 8-10 minut bez przykrycia. Bakłażany kroimy wzdłuż Zobacz więcej
przepierki ;) Po kilku zmianach, woda staje się klarowna, z mąki po wypłukaniu skrobi powstał gąbczasty stwór- seitan. Teraz mamy kilka opcji, wśród nich ugotowanie seitanu w dobrze przyprawionym Zobacz więcej
Jest coś magicznego w robieniu zaczynu do drożdżowego ciasta. Przynosząc do domu kostkę sprasowanych drożdży, często nie uświadamiamy sobie, że pod papierkiem kryje się żywy, uśpiony organizm. Drożdże Zobacz więcej