grzyby gąbczaste

{{headerMessage}}
Połączenie kaszy gryczanej i grzybów, to zawsze dobry pomysł. Tym razem użyłam kurek, na które mamy pełnię sezonu. To jedne z moich ulubionych grzybów. Do farszu dodałam również chude mięso z Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy 615

0
{{headerMessage}}
Żółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
taglioline też powstał z czerwonego wina. Pozostałe składniki to polędwica wieprzowa (być może wołowina byłaby lepsza, ale ja akurat miałam niewykorzystany do końca fragment wieprza), czerwona cebula Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Żółciakowe żniwa

Żółciakowe żniwa 259

0
{{headerMessage}}
mało znane - to znaczy pewnie wszyscy je widują bo są pospolite, ale niewiele osób wie co to i jeszcze mniej odważyło się jeść. A młode, soczyste są na prawdę doskonałe. Żarłoczek nawet myślał, że to Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Słodko-kwaśne tofu

Słodko-kwaśne tofu 310

1
{{headerMessage}}
żywnością, oryginalnie produkowało się go na Dalekim Wschodzie ale z racji, że mieszkamy w globalnej wiosce jemy wszystko i wszędzie. Tofu na surowo nie ma prawie żadnego smaku, to, co w nim lubię to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mielone kotlety...Tradycyjna, polska kuchnia.Uważane sąw naszym kraju zaproste, szybkie i chyba jedno z popularniejszych dań. Jednak to proste danie można albo wznieść na wyżyny, albo totalnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym. Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Łycznik późny

Łycznik późny 40

0
{{headerMessage}}
Łycznik późny Panellus serotinus - grzyb podobny nieco do dobrze znanych boczniaków, ale nie tak smaczny bo ma lekko gorzki smak. Poza tym wedle najnowszych badań kumulują się w nim pierwiastki metali Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarz  pomarańczowożółty

Koźlarz pomarańczowożółty 424

0
{{headerMessage}}
Koźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dziecka uwielbiałam wyprawy na grzyby – zawsze z tatą jeździłam i o każdego grzybka pytałam czy jest dobry i teraz wydaje mi się, że śmiało mogę samodzielnie zbierać grzyby i też mówić, który jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy folią i pieczemy 15 minut. Wyciągamy z pieca. 7. Ser koryciński kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. 8. Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałowe i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Siemka! :) Jedliście takie grzybki? To Portobello, bardzo popularne grzyby w USA. U nas też można je dostać, wyglądają jak większe i ciemniejsze pieczarki. W smaku też są podobne do pieczarek, ale Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarze czyli babka i krewni

Koźlarze czyli babka i krewni 262

0
{{headerMessage}}
Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny 1006

0
{{headerMessage}}
Maślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków - Zobacz więcej
Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agata gotuje
Marynowane grzyby leśne

Marynowane grzyby leśne 222

1
{{headerMessage}}
, to w tak młodym organizmie toksyny piorunująco szybko sieją zniszczenie. Naprawdę, to żadne wyrzeczenie odpuścić sobie te dary lasu, szczególnie jeśli jesteśmy niedzielnymi grzybiarzami i do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Skórki wyszorować szczoteczką. Białej, gąbczastej części, zwanej mezokarpem lub albedo, nie należy odrzucać. Nie ma ona smaku, za to jest bogata w witaminy C oraz P. Zawiera wprawdzie również Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cebulę i czosnek (chwilkę obsmażamy), a następnie grzyby i paprykę. Do lekko podduszonych warzyw dokładamy mięso i przyprawy. Całość smażymy około 8-10 minut bez przykrycia. Bakłażany kroimy wzdłuż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepierki ;) Po kilku zmianach, woda staje się klarowna, z mąki po wypłukaniu skrobi powstał gąbczasty stwór- seitan. Teraz mamy kilka opcji, wśród nich ugotowanie seitanu w dobrze przyprawionym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest coś magicznego w robieniu zaczynu do drożdżowego ciasta. Przynosząc do domu kostkę sprasowanych drożdży, często nie uświadamiamy sobie, że pod papierkiem kryje się żywy, uśpiony organizm. Drożdże Zobacz więcej