grzyby kozia broda

sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1086

1
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5783

1
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
) sierpnia(11) września(14) Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomido... Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami Powidła z pijanych mirabelek Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie Zobacz więcej
krążącej po mieście, ale i świetnym wystrojem w klimatach retro. Lody zamknięte w okrągłych, przykrywanych pojemnikach, wśród smaków owoce i bakalie, sorbety i lody wegańskie. Chałwa pistacjowa i Zobacz więcej
"Poszła Jadwiga na rydze stała się przygoda Jadwidze. Takiego rydza znalazła ledwie spod niego wylazła!" - podśpiewywała tę piosenkę z lat dwudziestych moja babcia, ilekroć wchodziłyśmy do lasu. Celem Zobacz więcej
się z pysznym, głęboko czekoladowym smakołykiem (hej, nie mówimy o grzybach, jak coś...). Smakołyk ten raczej do najzdrows... jar of hearts 235 - Pierwsze oznaki zimy. Pierwsze w tym roku Zobacz więcej
moim ulubionym smakiem świąt są pierogi z kapustą i grzybami. Robimy w domu najlepsze pierogi! Moja mama robi najsmaczniejszy farsz. Szkoda tylko, że możemy zjeść je dopiero jutro. Czekają w Zobacz więcej
dnia. Mówię Wam to już kolejny raz, ale i na pewno już sami o tym wiecie. Warto więc zadbać, żeby śniadanie cechowały tr... A taste of life on a daily basis 177. + WYPASIONE Święta - Owsianka a'la Zobacz więcej
italiane e scopriamo i più interessanti mercatini di Natale del Trentino Alto Adige, tra le città di Trento, Bolzano e Merano. 2 godziny temu karteluszki kulinarne Doroty Przepisy na śledzie - Zobacz więcej
- Gdybyście jakiś czas temu powiedzieli mi, że zabiorę się za to ciasto, stanowczo zaprzeczyłabym i zapewniła, że nie ma takiej możliwości. Nigdy w życi... 7 godzin temu Smaczna Pyza Jaką kawę lubisz Zobacz więcej
rabarbarowy - Pyszny, delikatny torcik z pieczonym z wanilią rabarbarem oraz kremem z mascarpone. Dla przełamania kwasowości rabarbaru do przełożenia użyłam też konfit... 3 godziny temu karteluszki Zobacz więcej