grzyby mrożone

W tym roku grzybowe szaleństwo trwa w związku z tym postanowiłam napisać kilka słów o tym jak mrożę grzyby. Tym samym odpowiadam w pierwszym zdaniu na pytanie czy wogóle można je mrozić- jak Zobacz więcej
Jednym z najprostszych sposób przetwarzania grzybów jest ich mrożenie. Do zamrażania nadają się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki, rydze. Warto od razu pakować je w porcje do Zobacz więcej
Najwyższy czas przygotować grzyby na zapas . Suszone , w occie , szlachetne gatunki ( u mnie kurki i borowiki) duszone w maśle - no i oczywiście najprostsze czyli obgotowane i zamrożone . Te robie w 2 Zobacz więcej
Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. Gdy las jest dla nas łaskawy i wracamy z grzybobrania z pełnymi koszami zawsze część grzybów przeznaczamy do zamrożenia. Możemy Zobacz więcej
Prostym sposobem na przetworzenie grzybów jest mrożenie.Grzyby mrożone- wykorzystamy potem w dowolny sposób; idealnie nadają się na sos,zapiekanki,pizze,czy do tarty .Taką tartę grzybową właśnie Zobacz więcej
Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek czego tylko dusza zapragnie. Można Zobacz więcej
Lubicie grzybobrania? Ja uwielbiam ten czas spędzony w lesie..Można się wyciszyć, zrelaksować, a szum drzew i śpiew ptaków działa niezwykle odprężająco...Nie mówiąc już o aromaterapii jaką serwuje Nam Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktóworaz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. „Nie ma bardziej szczerej miłości, Zobacz więcej
Można użyć świeżo zebranych lub mrożonych. Składniki ciasto: 0,5 kg mąki pszennej ok. 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko farsz: 0,5 kg grzybów leśnych 35 … Czytaj dalej Pierogi z Zobacz więcej
Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Zobacz więcej
Zostało mi trochę pieczonego kurczaka [ a dokładniej to były podudzia..ale mniejsza z tym..] i postanowiłam coś z nich zrobić..i tak oto powstało nowe danie.. Cebulę pokroić i podsmażyć,dodać mrożone Zobacz więcej
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Czy zdecydowaliście, jaka zupa pojawi się u Was na świątecznym stole? Moja propozycja na tę okazję, to zupa z podgrzybków. Wprawdzie w tym okresie nie uda się jej Zobacz więcej
Często zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych Zobacz więcej
Gołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba smakują wybornie, polecam. Zobacz więcej
Taki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i są to mrożone muchomory rdzawobrązowe a Wy możecie dodać choćby Zobacz więcej
Obowiązkowa z sezonie grzybowym, ale można wykorzystać tez mrożone grzyby Składniki 6 jajek 5 młodych prawdziwków 1 średnia cebula sól, pieprz Sposób przygotowania Grzyby pokroić i odgotować w Zobacz więcej