grzyby na zimę

SMAŻONE GRZYBY NA ZIMĘ Składniki: 1 kg podgrzybków lub innych grzybów 3 cebule 4 łyżki masła klarowanego sól do smaku Wykonanie: Grzyby oczyściłam, przebrałam. Duże grzyby pokroiłam na części, małe Zobacz więcej
dobijając do brzegu w innym miejscu, a później schodziliśmy na ląd, spacerując po lesie, co wszyscy w trójkę uwielbiamy. Co rusz natykaliśmy się na grzyby. W nagrzanej od słońca i nawodnionej ściółce Zobacz więcej
Kolejny przepis tym razem grzybki zamarynowane w pomidorach specjalnie na zimowy wieczór, kiedy najdzie mnie chęć i będę miała smaka na grzybki.... :) a te są wyjątkowe - w smaku przypominają mi rybę Zobacz więcej
Grzyby w solance na zimę otwierają tegoroczne przetwory grzybowe. Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. W przyszłą sobotę jedziemy ponownie do lasu, więc kurek Zobacz więcej
Już kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym. Tym razem Zobacz więcej
Marynowane grzyby na zimę -prosty przepis Jest to stary, wypróbowany przepis na doskonale wyważone w smaku grzybki w marynacie . Są nie za kwaśne ,ale także absolutnie nie są mdłe . Bardzo proste w Zobacz więcej
Świeże grzybki zimą? A dlaczego nie?! A tak poważnie, to owszem są smażone, są podobne do kapeluszy grzybów, ale są ciastkami…. Gęste ciasto naleśnikowe, odwrócona foremka do babeczek, z dziurką i Zobacz więcej
Grzyby w sosie paprykowo – cebulowym na zimę do słoika Grzyby się marynuje lub marnuje ..albo jak się ich nie zna, to się nawet człowiek nimi zatruje , a ja proponuję coś innego -nie wiem czy lepszego Zobacz więcej
Kiedy są świeże grzyby to zwykle dużo na raz - jak się nimi najeść zanim się skończą ? Poza tym mieszkając w mieście nie często mam okazję na wypad do lasu i nazbieranie świeżyzny a suszone czy Zobacz więcej
Lubicie grzybobrania? Ja uwielbiam ten czas spędzony w lesie..Można się wyciszyć, zrelaksować, a szum drzew i śpiew ptaków działa niezwykle odprężająco...Nie mówiąc już o aromaterapii jaką serwuje Nam Zobacz więcej
HomeO mnieKontakt Zobacz więcej
Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Zobacz więcej
Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :( Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :) Zakonserwowane w ten sposób służyć będą Zobacz więcej
Grzybobranie w tym roku szczególnie udane. Część zdobyczy wysuszona, część zjedzona na bieżąco, a pozostała część zamarynowana. Przedstawiam przepis na grzyby w przecierze pomidorowym. Składniki: 2 kg Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni, a Ja codziennie od rana w lesie. Uwielbiam takie spacery, a przy tym całe kosze grzybów. Dzisiaj pokazuje wam świetne przechowywanie grzybów. Często się słyszy o mrożeniu Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Przetwory

Przetwory 1913

3
brzoskwinie w waniliowym syropie domowe masło orzechowe frużelina malinowa frużelina truskawkowa frużelina z aronii rumem pachnąca grzyby marynowane leczo na zimę do słoików mielonka ze słoika mus z Zobacz więcej
Latem i wiosną – słodkie, truskawkowe i odświeżające z miętą i bobem. Jesienią i zimą – aromatyczne z grzybami i rozgrzewające, jabłkowe. Risotto jest tak wszechstroną potrawą, że jeżeli raz Zobacz więcej
Jeśli zalegają wam jeszcze po zimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie inajważniejszeprzypomnieć sobie smaki jesieni ispałaszować Zobacz więcej
Akcja przetwory 2011 Zapraszam do kolejnej akcji przetworów z owoców,warzyw, nalewek czy ziół oraz grzybów. Zamknijmy te wspaniałe smaki w słoiku i zajadajmy się nimi zimą. Niema jak domowe przetwory. Zobacz więcej
Kończę sezonprzetworówgrzybami marynowanymi. Zdziwiłam się ze nic w zeszłym roku na blogu się niepojawiłow tym temacie, bogrzybkówbyło dużo i pólka od marynowanych maślaków się uginała. Dlatego Zobacz więcej