grzyby na zimę- prawdziwki

Przepis marynowania prawdziwków różni się tym od marynaty do rydzów , że dajemy mniej cukru Marynata ; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2szklanki cukru 1 listek laurowy- kilka ziarenek pieprzu i Zobacz więcej
Podobno w tym sezonie grzyby spełniły marzenia tych, którzy lubią je zbierać. Ludzie bowiem dzielą się na takich , którzy uwielbiają grzybobranie, nie koniecznie muszą je jeść oraz na tych, którzy nie Zobacz więcej
Upały i susze mamy już chyba za sobą, i coraz częściej widzi się komunikaty, że grzyby są! Ba! Ponoć jest ich wielki urodzaj. No, u nas, na małopolskim targu, jakoś tego nie widzę. Owszem, zaczęły się Zobacz więcej
, czy nie chińskie ;) A zieleń lasu i kilkugodzinny spacer pomiędzy jałowcami i świerkami koi zmysły "mieszczucha" :) Zatem w sobotę udaliśmy się na grzyby, uzbieraliśmy kilka wiaderek grzybowego Zobacz więcej
Kaczkę confit robioną jak tumożna wykorzystać na wiele sposobów, tym razem w towarzystwie grzybów wylądowała na podpłomykach. Podana ilość składników wystarczyła na 4 spore porcje. Część podpłomyków Zobacz więcej
Sezon na grzyby rozpoczął się już jakiś czas temu. Jednak dopiero dziś udało mi się upolować wyjątkowo piękne okazy - 3 maślaki, kilka kozaków, podgrzybki i jednego prawdziwka. Pogoda sprzyja, więc Zobacz więcej
Uwielbiam grzyby... suszone, duszone, smażone, pieczone - pod każdą postacią. Nie umiem się im oprzeć i zimą i latem, nie wspominając o jesieni. Dlatego niech nie dziwi was zupa grzybowa tydzień przez Zobacz więcej
Podczas zimy trudno jest odtworzyć na talerzu smaki wiosny i lata. Mrożonki nie oddadzą pełni smaku świeżych nowalijek i letnich owoców. Natomiast smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w Zobacz więcej
Kupiłam kilogram prawdziwków na targu. Drogie są - kosztowały 35 zł. Kupiłam, aby je ususzyć na zimę. Z tego kilograma wyszło mi prawie 100 g. Niewiele, prawda? Pytanie - czy się opłaca samodzielnie Zobacz więcej
Są dania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz Zobacz więcej
Zimowa - bo zrobiona z grzybów dostępnych zimą: suszonych prawdziwków, mrożonych kurek i świeżych pieczarek. Takie grzybowe trio. Moim gościom bardzo smakowała. 3-4 suszone łebki prawdziwków garść Zobacz więcej
parę grzybów oraz czerwonej borówki :) Z grzybków zrobiłam sos i część zasuszyłam, a na borówkę przyjdzie pora, póki co jeszcze nie wiem do czego ją zużyję :) ale czuję że trafi do słoiczków a Zobacz więcej
Mimo, iż jesień stanowi zapowiedź najmniej lubianej przez mnie pory roku, czyli zimy, to zdecydowanie uwielbiam ją za smaki, którymi nas raczy, a w szczególności grzybami. Piękny koszyczek z Zobacz więcej
porcje podgrzybków! Jak wspaniale pachną suszące się na kaflowym piecu prawdziwki! A jaka pyszna jest jajecznica z kurkami bądź z kanią! A jakie smakowite są kanie w cieście! I jak dobrze zasmakować Zobacz więcej
cozjeść
cozjeść Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedztaniej
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 11298

0
, gdy już podniesiemy swoje opasłe tyłki sprzed ekranu komputera i udamy się do lasu, gdzie nazbieramy pełno młodych, szlachetnych grzybów (mogą to być prawdziwki, kozaki, maślaki, kozaki, Zobacz więcej
Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od Zobacz więcej
, stanowią idealny dodatek, a my to lubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :) Ta marynata nadaje się Zobacz więcej
Marynowane grzyby na zimę -prosty przepis Jest to stary, wypróbowany przepis na doskonale wyważone w smaku grzybki w marynacie . Są nie za kwaśne ,ale także absolutnie nie są mdłe . Bardzo proste w Zobacz więcej
Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować Zobacz więcej