grzyby pasteryzowane na zimę

. Na małej jachtowej kuchence przygotowałam kilka słoików pasteryzowanych podgrzybków, aby kiedyś, w ponury, zimowy dzień przypomniały nam o minionych wakacjach :) Pamiętajmy, że grzyby należy Zobacz więcej
Kiedy są świeże grzyby to zwykle dużo na raz - jak się nimi najeść zanim się skończą ? Poza tym mieszkając w mieście nie często mam okazję na wypad do lasu i nazbieranie świeżyzny a suszone czy Zobacz więcej
ocet .Grzyby ułożyć w słoikach , zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut .I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę! Do borowików możemy dołożyć kilka Zobacz więcej
Jesienią w lesie łatwo o rydza, a jak wiadomo każdy dybie na rydza!, moje marynowane w zalewie octowej. Marynata; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanki cukru 1 listek laurowy 5-6 ziaren Zobacz więcej
Rydzowa pasta kanapkowa. Robimy ją i zajadamy na bieżąco lub może pasteryzować i zaczekać na zimę . składniki 1 kg rydzów, 1/2 kg cebuli, 2 szt marchewki, przecier pomidorowy, papryka ostra Zobacz więcej
Skoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako Zobacz więcej
1 łyżka octu 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 ząbki czosnku Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić razem z papryką i usmażyć na oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Zobacz więcej
Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Zobacz więcej
SMAŻONE GRZYBY NA ZIMĘ Składniki: 1 kg podgrzybków lub innych grzybów 3 cebule 4 łyżki masła klarowanego sól do smaku Wykonanie: Grzyby oczyściłam, przebrałam. Duże grzyby pokroiłam na części, małe Zobacz więcej
. Gotować w wodzie przez około 5 minut od zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do Zobacz więcej
. Słoiki szczelnie zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 30 minut. Tak przygotowane grzyby zimą lub wiosną przydadzą się nam w kuchni do różnych potraw np. sosów,zup itp. Gorąco polecam wszystkim Zobacz więcej
na wierzch) Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka,gotować 20min. Odcedzić,pokroić w kawałki,malutkie opieńki można zostawić w całości. Marchew obrać,umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę Zobacz więcej
dzisiaj przepis który obiecałam Pyzie, grzybki do zapiekanek, zimą wystarczy otworzyć słoiczek, posmarować pieczywo, posypać serem, podgrzać w piekarniku i gotowe. Czasem dodaje je też do pizzy. Zobacz więcej
) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oregano 2 łyżki rozmarynu Przygotowanie : Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na części. Następnie pomidory suszymy w suszarce do grzybów do momentu aż staną się miękkie/ Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 732

0
pieprzu 2 średnie marchewki Grzyby: ok. 1 kg świeżych grzybów leśnych 4 litry wody do gotowania grzybów 4 łyżki soli do gotowania grzybów Przygotowanie: Oczyszczone grzyby (jeśli są małe w całości, Zobacz więcej
Dużo zamykamy w słoiczkach, nasza spiżarnia na około 4m² i trzymamy tam wszystkie przetwory, wina (oczywiście te w gąsiorkach, które uroczo sobie bulkają), suszone grzyby i zioła. Zimą taka spiżarka Zobacz więcej
Sok z czarnej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Zobacz więcej
śliwki do litrowych słoików. W tym roku poza standardową śliwką w syropie zrobiłam je jeszcze na trzy rożne sposoby - z miętą, z grzańcem i z rozmarynem. Do słoików dodawałam półtorej łyżeczki Zobacz więcej