grzyby przechowywanie

Każdy ma jakiś swój sposób na suszenie i przechowywanie grzybów. Ponieważ grzybów w tym roku jest ogromny wysyp, co jakiś czas ktoś spośród znajomych pyta, a to o suszenie, a to o przechowywanie... Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni warto więc poznać podstawowe zasady jakimi trzeba się kierować chcąc delektować się ich smakiem. Poniżej przedstawiam Wam kilka wskazówek. Grzyby mrożone: 1 kg grzybów 1 l wody Zobacz więcej
Lubicie grzybobrania? Ja uwielbiam ten czas spędzony w lesie..Można się wyciszyć, zrelaksować, a szum drzew i śpiew ptaków działa niezwykle odprężająco...Nie mówiąc już o aromaterapii jaką serwuje Nam Zobacz więcej
Przynajmniej raz w sezonie grzybowym, przy odrobinie szczęścia i dużym wysypie, można zebrać sporo smakowitych borowików, maślaków, czy zajączków, choć te ostatnie, przeważnie bywają robaczywe. Mój Zobacz więcej
Z mojego doświadczenia suszone grzyby najlepiej przechowują się w szczelnie zamkniętych słojach z dodatkiem suchego listka laurowego. To sprawdzona metoda mojej mamy. Robię tak od kilku lat i nigdy Zobacz więcej
itd. Co jednak zrobić, gdy mamy kilka kilogramów grzybow i nie jestesmy tego w stanie zjeść na świeżo? Przede wszystkim grzyby należy oczyścic. Najlepiej przetrzec je wilgotną, czystą szmatka, nie Zobacz więcej
sobie z nim poradzi. Do swojego przepisu użyłem suszonych grzybów. Warto przy tym wspomnieć, że suszenie jest jedną z najzdrowszych, naturalnych metod przechowywania żywności. Istnieje kilka Zobacz więcej
10 trików na świeże produkty ]Jak zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej? Pomoże Wam kilka trików. Niektóre trochę dziwne i zaskakujące, ale to działa! 1. Cebula Wkładamy cebule w rajstopy Zobacz więcej
wpis z bloga wrzucony wcześniej, na "durszlak" więc musiałem napisać post. Ale słowo się, rzekło i w przyszłym tygodniu zrobię jakąś potrawę z moimi suszonymi borowikami. Póki co, zdjęcia świeżych Zobacz więcej
do momentu, aż będą suche, ale nie przesuszone. Można suszyć w piekarniku 80 stopni, termoobieg i uchylone drzwiczki.Produkt nie wymaga po wykonaniu przechowywania w lodówce.Smacznego Zobacz więcej
Tym razem do przygotowania pasztecików użyłam gotowych “foremek” z ciasta francuskiego, które wypatrzyłam w sklepie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość przygotowania, choć mam wrażenie ze ilość Zobacz więcej
świetnie nadają się do różnych sosów, zup czyczegotylko zapragniecie. Wcześniej z takimi opieńkami przygotowywałam zapiekanki. Tak możecie przechowywaćwszystkiegrzyby, nie tracąc przy tym ich Zobacz więcej
pieniędzy na nie wiadomo jak bajerancki sprzęt, a wystarczy tylko najzwyklejszy garnek do gotowania na parze. Kosztuje nie dużo, nie ma problemu z myciem, przechowywaniem, nie ma obawy że coś nam się Zobacz więcej
farszów, marynowania, solenia i kwaszenia. Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na przechowywanie grzybów. Suszymy, obgotowujemy i zamrażamy........... Mój jest bardzo prosty, po oczyszczeniu i Zobacz więcej
będziemy czuć się lepiej wiedząc, że jemy własne, nienawożone nie wiadomo czym warzywo. Część takiej zasuszonej natki wykorzystam później do przygotowania vegety. Przepis znajdziecie w archiwum Zobacz więcej
i sycącego (zawierającego kolejny charakterystyczny elementy kuchni rosyjskiej: dary lasów, w postaci grzybów). (zmodyfikowany przepis z "Kuchnia rosyjska") (4 porcje) 12 ziemniaków 1 łyżka masła 1 Zobacz więcej
. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy. U mnie w rodzinnym domu kisiło się kapustę na zimę w beczce, ale teraz nie mam na to Zobacz więcej
gładkiej krawędzi. Umożliwia używanie garnków w piekarniku i mycia ich w zmywarce. Garnki przetestowałam. Na patelni smażyłam jajecznicę, kotlety. Przygotowywałam farsze do kapuśniaczków i pierogów Zobacz więcej
Fasola powinna być posiana wiosną, aby dojrzała w końcu września. Ta roślina jest łatwa w uprawie i może rosnąć w ogródku, czy nawet na balkonie. Swoją popularność zawdzięcza w dużej mierze łatwości Zobacz więcej