grzyby w occie bez gotowania

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę. Składniki 1 kg grzybów cebula łyżka soli Zalewa: 1/2 l wody niepełna szklanka octu liść laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren Zobacz więcej
. Składniki na zalewajkę: kilka grzybów jadalnych 4 -5 ziemniaków 1 pokrojona w kostkę cebulka 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej (z małą górką) 2 łyżki śmietany kawałek wędzonki (opcjonalnie, bo Zobacz więcej
Wariacja na temat kuchni chińskiej. Szybkie danie z chińskim makaronem jajecznym, w sam raz gdy nie ma czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 2 kawałki schabu wieprzowego, pokrojonego w kostkę Zobacz więcej
płukania, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wywaru z gotowania grzybów i 1 szklanką wody. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Żurek grzybowy

Żurek grzybowy 102

0
Boczek wędzony, około kilograma ( taki prawdziwie wędzony a nie malowany dymem, najlepiej własnego wędzenia), dwie garście suszonych grzybów – prawdziwki i podgrzybki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, Zobacz więcej
zachęcają do wędrówek, nawet w mieście... Składniki: szponder wołowy - mały kawałek ok 250 g 5-6 ząbków czosnku 3 średni buraki 1 mała cebula 1 dużą marchew 1/2 selera kawałek kapusty 1 puszka fasoli Zobacz więcej
Spring rolls, czyli wegetariańskie sajgonki. Składniki: ok. 15szt papieru ryżowego 50g makaronu sojowego bez gotowania łyżka oleju sezamowego sok z 1/2 limonki 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu Zobacz więcej
W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Kapusta po góralsku

Kapusta po góralsku 598

1
w wodzie następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem. Zobacz więcej
Pamiętaciewigilijny zakwas buraczany ? Dojrzał i nabrał smaku. Wczoraj rano zlałam go do butelek, jedną z 3 , 330 ml podarowałam sąsiadce, Pani Krysi, była bardzo zadowolona. Myślę, że Wy też Zobacz więcej
balsamico 1 spora łyżka powideł śliwkowych (najlepiej domowych) – można dodać więcej dla uzyskania słodszego smaku 1 łyżka kminku Kapustę opłukać, dobrze osączyć, można ją lekko posiekać. Włożyć do Zobacz więcej
W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Zobacz więcej
Co robić, gdy nie ma pomysłu na obiad? A w dodatku na nic nie ma się ochoty? Przebiegam myślą różne zupy, potrawy, i nic. Nic mnie nie nęci, nie kusi. Znacie to, prawda? Cóż jednak, jeść trzeba, więc Zobacz więcej
Ostatnio przeglądałam na blogach wiele przepisów na marynaty do grzybów i przyznam szczerze, że byłam zdziwiona, że nie znalazłam żadnego przepisu bez pasteryzowania - stąd dzisiejszy wpis. Żeby Zobacz więcej
Schab z sezamem: - 250 g schabu - 3 łyżki oleju roślinnego - 1 ząbek czosnku posiekany - kawałek imbiru drobno posiekanego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 Zobacz więcej
Wcześniejszy przepis na śmietanę z nerkowcównie pojawił się tutaj bez powodu.Po"śledziach" w sosie pomidorowymprzyszedł czas na bardziej klasyczną wersję. Śledzie w śmietanie! Wegańskie "śledzie" w Zobacz więcej
z oliwek) 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z oleju z pestek winogron i octu balsamicznego energicznie je mieszając. W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso Zobacz więcej
Przepis na ten barszcz jest tradycyjny, bez udziwnień. Robię go zawsze w ten sam sposób, tak samo jak moja mama mnie nauczyła. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso. . Doprowadź do wrzenia i usuń powstałe Zobacz więcej