grzyby z papryka konserwacja

ekoj!
ekoj! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ekoj
Jedzmy sezonowe warzywa

Jedzmy sezonowe warzywa 251

1
przetworów. Zim moemy zajada buraczki tarte w soiczkach, surówki w wekach, pikle z ogórków, szparagi konserwowe i wiele, wiele innych. Nie zapominajmy o jeszcze jednej metodzie konserwacjiZobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Tsukemono

Tsukemono 207

0
polskie "marynowanie" i "kiszenie" (sposób konserwacji żywności oparty o fermentację beztlenową - kisimy ogórki w solance albo kapustę samą w sobie). Polskie "marynowanie" oznacza też przygotowywanie Zobacz więcej
gotowania owoce a także warzywa tkj. cebula, papryka, pomidory) uwalniają do przetworów swoją naturalną słodycz czyli fruktozę. Cukier kryształ warto zastąpić brązowym, melasą czy brzozowym. Nie Zobacz więcej
nich nie byłoby wędzenia ani postu! Zasadniczo, cytując największą światową encyklopedię, tj. wiki, wędzenie to metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Towarzyszy nam od setek lat, dym nie tylko Zobacz więcej
traktujemy warzywa i grzyby. Nie musicie kupować przetworzonej papryki w sklepie, możecie przygotować ją samodzielnie: potrzebujecie 1 litr wody, 180 ml octu 10%, odrobinę soli, cukru, oliwy, Zobacz więcej
cennym pokarmem zawierającym duże ilości witaminy C. Składniki Wegański zamiennik śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka suszonych, nieaktywnych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka Zobacz więcej
kiszonka.Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych na świecie sposobów ich konserwacji. Zyskują przez to zupełnie nowe właściwości, nowy smak, a przede wszystkim stają się dla nas dostępne wtedy, Zobacz więcej