Przepis na guacamole

Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Guacamole

Guacamole 726

Guacamole to jeden z moich ulubionych elementów kuchni meksykańskiej. A sama kuchnia meksykańska …jest jedną z moich ulubionych i ubolewam nad tym, że większość osób jej znajomość opiera na marnej Zobacz więcej
Pyszne Kaprysy
Pyszne Kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pysznekaprysy.blogspot.com
GUACAMOLE

GUACAMOLE 108

Guacamole, inaczej salsa z awokado, czyli nic innego jak sos na zimno z awokado. Wspaniale pasuje do tortilli lub nachos, pasuje również do innych przystawek, a co za tym idzie jest idealne na Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Guacamole

Guacamole 77

Guacamole - przepis Naszło mnie na specjały kuchni meksykańskiej. Na początek coś prostego, czyli meksykański klasyk - guacamole i nachos - chipsy kukurydziane. O ile nachos wychodzą bez problemu, o Zobacz więcej
Smaki Świata
Smaki Świata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Świata
Guacamole

Guacamole 111

Historia guacamole sięga XVI wieku, właśnie wtedy został wymyślony przez Azteków. Podaje się go głównie z tortillą jednak meksykanie jadają go prawie z każdą przystawką. Mimo, że guacamole wywodzi się Zobacz więcej
Guacamole lub po prostu pasta z awokado stanowi podstawę kuchni meksykańskiej, wersji tej pasty jest pewnie tyle, ile wersji rosołu gotuje się w Polsce. Guacamole ma trzy reguły: -musi być ostre, Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Guacamole przepis

Guacamole przepis 65

Guacamole przepis Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje dochilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Guacamole

Guacamole 115

Guacamole to słynny na całym świecie sos pochodzący z Meksyku. W Polsce niestety najczęściej można spotkać obrzydliwą słodkawą papkę, podczas gdy prawdziwe guacamole do aromatyczna i pikantna zielona Zobacz więcej
Los Wege
Los Wege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Los Wege
Guacamole

Guacamole 40

Zawsze kiedy czuję, że mój organizm domaga się należnej sobie dawki składników odżywczych, przyrządzam guacamole. Guacamole to pochodzący z Meksyku dip przygotowywany na bazie awokado, które nie bez Zobacz więcej
Guacamole...pasta z awokado. Potrawa tradycyjnie meksykańska sięgająca rodowodem państwa Azteków. Zrobiłam ją na śniadanie, ponieważ zakupiłam wczoraj dwie książeczki (bo książkami bym je nie nazwała) Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Guacamole

Guacamole 133

Guacamole, to meksykański sos/salsa, który przyrządza się na bazie awokado. Oprócz awokado, dodaje się również, limonkę i sól. Popularny w Meksyku, gdzie dodaje się go, do prawie każdej przystawki. Zobacz więcej
magdalenka_210
magdalenka_210 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rondelek.tygielek
Guacamole

Guacamole 98

Jutro piąteczek, wiec propozycja małej zakąski np. do tequili. Cytując za ciotką Wikipedią guacamole to meksykański sos ( salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Meals And Fears
Guacamole

Guacamole 85

Do zupy meksykańskiej, o której pisałam ostatnio, kupiłam paczkę nachosów, żeby było w niej coś chrupiącego i podkreślającego rzekome miejsce pochodzenia. Zużyłam tylko niewielką część opakowania, a Zobacz więcej
keskese
keskese Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dobry Przepis
Guacamole

Guacamole 226

Guacamole to meksykański dip wymyslony przez Azteków. W ich języku Guacamole znaczy mniej więcej „sos z awokado”. To właśnie awokado jest głównym składnikiem guacamole i już samo to powinno być dobrym Zobacz więcej
krecia2012
krecia2012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
by było przyjemniej
Guacamole

Guacamole 334

Guacamole, czyli pasta z awokado. Soczyście zielony i kremowy dip. Wspaniały do grzanek, krakersów, chipsów, lub jako smarowidło do kanapek - jak kto lubi:) U nas w wersji śniadaniowej, z podpiekanymi Zobacz więcej
Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Guacamole

Guacamole 173

Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Sos zazwyczaj spożywa się z plackami lub chipsami tortilla, jest również podawany jako dodatek do przystawki. Do sosu możnadodawaćróżne Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Guacamole

Guacamole 289

Guacamole to niesamowicie udana mieszanka smaków i aromatów, którą robi się bajecznie prosto. Uwaga! Znika natomiast w zastraszającym tempie :) Jeśli więc szukasz pomysłu co zrobić na najbliższe Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Guacamole

Guacamole 82

Gdybym tylko mogła podziękowałabym temu, kto wymyślił guacamole. To moja ulubiona salsa. Jednak to niemożliwe, bo początki guacamole sięgają aż do czasów azteckich. Przepisów na klasyczne guacamole Zobacz więcej
AgosGalapagos
AgosGalapagos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja słodka przygoda w kuchni
Guacamole

Guacamole 76

Witam w Nowym Roku :) Jak większość Polaków ja też świętowałam Sylwestra, tylko cztery godziny później :D (to przez różnicę czasu między Polską a Chile). Miałam za to więcej czasu na przygotowanie Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Guacamole

Guacamole 492

Sałatka z Kaszą Bulgur » Guacamole Miała to być "Salsa Avokado" z przepisu Nigelli, jednak owoce okazały się zbyt twarde i postanowiłam zmiksować wszystko blenderem. Dzięki temu wyszło Guacamole na Zobacz więcej

Guacamole jest meksykańskim sosem przygotowywanym na bazie awokado. Jest to nie tylko bardzo smaczny dip, ale również niezwykle zdrowy. Awokado jest bowiem owocem bogatym w wiele cennych witamin i minerałów. Nazywane jest inaczej owocem maślanym, ponieważ zawiera aż 20-30% tłuszczów. Są to jednak w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają metabolizm. Pomagają więc w odchudzaniu. Poza tym awokado korzystnie wpływa na pracę mózgu (witamina E i kwasy omega-3), chroni serce przed chorobami, wspomaga pracę układu trawiennego oraz chroni wzrok, dzięki sporej zawartości luteiny. Awokado powinno być także spożywane przez kobiety w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Należy więc jeść je jak najczęściej. Samo w sobie awokado ma niezbyt wyrazisty smak, jednak w postaci guacamole nabiera charakteru. Sos guacamole najczęściej podawany jest z tortillą, ale można go wykorzystać także na wiele innych sposobów.

Podstawowy sos guacamole oprócz awokado zawiera sok z limonki oraz sól. Można go jednak śmiało urozmaicić. Przede wszystkim należy przy zakupie wybrać zdrowy, dojrzały owoc awokado, które powinien być dość miękki, pozbawiony wszelkich przebarwień i skaz. Idealny owoc charakteryzuje się ciemnozieloną skórką. Jeżeli awokado jest twarde, aby przyspieszyć jego dojrzewanie, należy zawinąć je w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce albo włożyć do torby papierowej z jabłkiem lub bananem i także odstawić w miejsce o temperaturze pokojowej. Aby przygotować guacamole, najpierw należy przepołowić awokado, wyjąć pestkę, a następnie łyżką wydrążyć miąższ, który rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec doprawiamy salsę sokiem z limonki lub cytryny oraz sola. Jest to podstawowy przepis na guacamole, a jednocześnie najprostszy i niewymagający użycia wielu składników. Przepis ten można jednak urozmaicić. Guacamole świetnie smakuje z dodatkiem bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, czosnkiem, kawałkiem ostrej papryczki razem z nasionkami oraz kolendrą. Tak przyrządzona salsa zasmakuje szczególnie amatorom ostrych potraw.

Guacamole możemy przygotować także w wersji azjatyckiej. Do tego przepisu potrzebny nam jest drobno pokrojony zielony ogórek (bez warstwy galaretowatej z pestkami), szczypiorek oraz papryczka chilli. Na suchej patelni należy natomiast podprażyć nasiona czarnego sezamu. Rozgniecione awokado należy wymieszać z pozostałymi składnikami oraz olejem sezamowym i octem ryżowym. Gotową salsę doprawiamy do smaku solą. Guacamole doskonale smakuje także z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek oraz listkami świeżej bazylii. W jeszcze bardziej bogatej wersji guacamole można przyrządzić z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Awokado wystarczy wraz z jajkami rozgnieść na gładką masę i wymieszać z sokiem z limonki, czosnkiem, papryczką chilli i drobno pokrojoną cebulą. Dobrym dodatkiem będzie także majonez lub w wersji fit, jogurt grecki. Guacamole ma to do siebie, że dość szybko ciemnieje. Aby nasza salsa jak najdłużej zachowała piękny zielony kolor, jej wierzch należy skropić odrobiną zimnej wody. Przed podaniem wodę należy odlać, a guacamole przemieszać.

Guacamole jest doskonałym dodatkiem do dań meksykańskich na bazie tortilli (np. do burito). Można go użyć także jako sosu do imprezowych przekąsek (np. do nachos). Guacamole świetnie sprawdzi się także jako pasta do kanapek. Na kanapce wystarczy rozsmarować warstwę salsy, a na wierzchu położyć ulubione dodatki, takie jak: wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe, plasterki ugotowanego na twardo jajka, oliwki czy papryka. Guacamole świetnie sprawdzi się także jako składnik roladek przygotowanych na bazie tortilli. Placki tortilli wystarczy posmarować salsą, następnie na wierzchu ułożyć ulubione dodatki (papryka, ogórek, podsmażone kawałki kurczaka), całość zawinąć w roladę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Przed podaniem roladki należy schłodzić. Guacamole ma więc szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakuje, jest proste w przygotowaniu i na pewno urozmaici swoim smakiem wiele dań i przekąsek.